Foto: Scanpix
Ukraina varētu saņemt humāno palīdzību Donbasa atjaunošanai 500 miljonu eiro apmērā, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko teikto vēsta aģentūra "Unian".

"Vēlos pateikties Vācijai par lēmumu izveidot speciālu fondu, kas tiks atklāts septembra vidū Eiropas Savienības (ES) konferencē. No fonda 500 miljoni eiro tiks nodoti Donbasa infrastruktūras atjaunošanai," sacīja Ukrainas prezidents.

Pēc Porošenko vārdiem, savā laikā pēckara Vācijai bija iniciēts Māršala plāns.

"Šodien es varu teikt par "Merkeles" plāna sākumu Donbasa infrastruktūras atjaunošanai," viņš teica.

Porošenko atzīmēja, ka sestdienas laikā notikušās tikšanās starp Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Ukrainas vietējām pašvaldībām ir "svarīga palīdzība Ukrainai".

Ukrainas mediji ziņo, ka tikšanās laikā ar Ukrainas galvaspilsētas Kijevas mēru Vitāliju Kļičko Merkele lūdza izmantot Kļičko sakarus Vācijā, lai attīstītu Kijevu.

"Runājām ar Merkeli par Kijevu, pat pašvaldību, pat kontaktiem ar Vāciju, par problēmām, kas pastāv, un virzieniem, kādos Vācija var palīdzēt, par attiecību attīstību starp pilsētām," pēc tikšanās teica Kļičko.

Viņš norādīja, ka Merkele aicināja viņu aktīvi izmantot kontaktus Vācijā, lai attīstītu Kijevu un veiktu reformas. "Kanclere vērsās pie manis: Vitālij, tev ir labi kontakti Vācijā, tevi visi pazīst, lūdzu, izmanto tos. Un es, protams, tā arī darīšu," sacīja Kijevas mērs.

Tikmēr gatavību palīdzēt Ukrainai izrādīja arī ASV viceprezidents Džozefs Baidens, kurš telefona sarunas laikā ar Porošenko paziņoja par iespējamo makroekonomikas palīdzības palielināšanu. Baidens izteica gatavību atbalstīt Ukrainas pozīciju Starptautiskā valūtas fonda sanāksmē 29. augustā, kurā tiks skatīts otrais aizdevums Ukrainai.

Jau vēstīts, ka sestdien ar vizīti Ukrainā ieradās Vācijas kanclere Angela Merkele, kura Kijevā aicināja karojošās puses Ukrainas austrumos vienoties par pamieru un nodrošināt efektīvu robežkontroli, lai palīdzētu izbeigt konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!