Foto: AFP/Scanpix
Tā sauktās "Doņeckas Tautas Republikas" pārstāvji pēc prokrievisko kaujinieku sakāves Slovjanskā neplāno iesaistīties pārrunās ar Kijevu, bet gatavojas karam, vēsta "Korrespondent.net".

Pašpasludinātās republikas "vadība" plāno izveidot savus bruņotos spēkus, vietnei "Korrespondent" paziņoja pašieceltās valdības "pirmais vicepremjers" Andrejs Purgins.

"Turpināsim karot, koncentrēties, no pašaizsardzības veidot bruņotos spēkus, liksim visiem zvērēt. Būs vienota vadība, tiks izveidota mobilizācijas iestāde. Tas nozīmē, ka no mierīgas dzīves mēs ejam tīrā mobilizācijā un karā. Mēs visu ievirzīsim kara sliedēs," informēja "vicepremjers".

Purgins norāda, ka Donbasā neredz iespēju notikumu mierīgam atrisinājumam un ka karos līdz tiks izpildītas separātistu prasības.

"Kur ir humānie koridori? Kur ķīlnieku apmaiņa? Pirms pārtraukt šaušanu, ir jābūt izpildītai virknei prasību. Piedevām mēs pieprasām 300 - 400 EDSO novērotāju ierašanos, kuri atradīsies kontrolpunktos un sadursmju vietās," piebilda Purgins.


Iepriekš Ukrainas puse norādīja, ka tieši prokrieviskie kaujinieki ir tie, kas nevēlas sadarboties, lai ļautu civiliedzīvotājiem izkļūt no karadarbības zonas. Tāpat Krievijas atbalstītāji bija sagūstījuši vairākas EDSO novērotāju grupas.

Vēstīts, ka Ukrainas spēki brīvdienās atguva pilnu kontroli pār Slovjansku, Kramatorsku un citām apdzīvotām vietām, kas kopš aprīļa bija galvenie prokrievisko kaujinieku bastioni. Maskavai draudzīgie karotāji masveidā atkāpās uz Doņecku un Luhansku.

Ukrainas armija nolēmusi kaujiniekus šajās pilsētās bloķēt, savukārt separātisti sola partizānu karu.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

30. jūnijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko nolēma nepagarināt iepriekš noteikto uguns pārtraukšanu, ko regulāri pārkāpa prokrieviskie kaujinieki. Ukrainas spēki atsāka uzbrukumu separātistu pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!