Foto: AFP/Scanpix
Piektdien piedzīvotā lavīna, kas aiznesusi vismaz 13 cilvēku dzīvības, ir nāvējošākā Everesta iekarošanas vēsturē.

Upuru skaits jau pieaudzis līdz 13, bet vēl trīs Nepālas šerpas - kalnā kāpēju pavadoņi - ir ievainoti, vēsta ārvalstu mediji.

Vēl vairāki cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, bet aptuveni 100 cilvēkus teju 6000 metru augstumā lavīna "nogriezusi" no ārpasaules.

Eksperti gan brīdina: lai gan piektdiena bijusi traģiskākā diena, kopš cilvēki sākuši iekarot pasaules augstāko virsotni, nāve Everestā nav reta parādība. Kopumā kalna nogāzēs dzīvību zaudējuši 250 cilvēki, kas nozīmē vienu bojāgājušo uz katriem 10 veiksmīgiem mēģinājumiem.

Viena no slavenākajām Everesta vētrām notika 1996.gada martā. Tajā dzīvību zaudēja astoņi kāpēji. Viens no šīs ekspedīcijas dalībniekiem - Džons Krakauers - piedzīvoto aprakstīja grāmatā "Retinātā gaisā" ("Into Thin Air").

"Delfi" jau vēstīja, ka piektdien,18.aprīlī, lavīnas pārsteigtie šerpas Everesta nogāzē gatavojās maijā gaidāmajam alpīnistu pieplūdumam.

Lavīnā cietusi aptuveni 50 cilvēku grupa, no kuriem lielākā daļa bijuši vietējie gidi - šerpas. Sniega nogruvums noticis netālu no Everesta bāzes nometnes, aptuveni 5800 metrus virs jūras līmeņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!