Foto: Rīgas dome
Mūsu valdība un premjere Laimdota Straujuma (V) attieksmē pret Krieviju atšķirībā no Lietuvas premjeres ieņem "vidēju pozīciju" un ir racionāla, uzskata Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), vienlaikus atgādinot, ka joprojām neatbalsta pret Krieviju noteiktās sankcijas.

Krievu medija "Kommersant FM" žurnālisti sazinājās ar Ušakovu pēc Krievijas lēmuma aizliegt Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas importu, kas pamatots ar "atklāto sistemātisko pārkāpumu raksturu".

"Protams, tas ir sāpīgi, jo pēc piena un gaļas [eksporta uz Krieviju], kuru zaudējām pērn līdz ar atbildes sankcijām, galvenais eksports jau vienmēr bijusi zivju produkcija. Es neatbildēšu par skaitļiem, jo Rīgā zemnieku un zvejnieku nav daudz, bet, teiksim, Latvijas rietumdaļā, Kurzemē, tas būs sāpīgi."

Jautāts, vai 10% zaudēšana no Latvijas tirdzniecības apgrozījuma, ko veido tieši tirdzniecība ar Krieviju, patiešām ir tik sāpīga, Ušakovs to pielīdzina algai. "Noņemiet 10% no algas un saprotiet, vai tas ir sāpīgi vai nesāpīgi. Nepatīkami."

Rīgas mērs ir spiests atzīt, ka šis lēmums gan nebūs katastrofāls. Viņš skaidro, ka sankcijas ir viena lieta, bet ar Krieviju neizdevīgi tirgoties šobrīd ir arī zemā rubļa kursa dēļ. "Bet fakts, ka Latvijas ekonomika var nopelnīt vairāk un Latvijas iedzīvotāji dzīvot labāk, ja ir labas attiecības, ekonomiskās attiecības ar Krieviju, vienmēr ir bijis svarīgs," stāsta Ušakovs.

Latvijas galvaspilsētas vadītājs, jautāts, kā uztver sankciju politikas turpināšanu un Krievijas uztveršanu par vienu no sīvākajiem pretiniekiem, norāda, ka žurnālisti, tā domādami, alojas. "Latvijas valdība un mūsu premjerministre, lai gan man principā nav ieradums kādu bieži slavēt, viņi pret politiskajiem oponentiem bijuši ļoti akurāti un ieņēmuši vidējo pozīciju. (..) [Lietuvas prezidente] vienmēr publiski skaļi izteicās un neslēpa savu viedokli, kāds nu tas viņai ir, bet mūsējie, es domāju, bija racionāli."

Nils Ušakovs arī paskaidro, ka vienmēr uzskatījis sankcijas pret Krieviju par kļūdu. "Mēs cienām vispārējo lēmumu, kas Eiropas Savienībā tika pieņemts vienbalsīgi, bet mēs paturam tiesības to kritizēt. Domāju, ka (..) no racionālā viedokļa ir naivi paļauties, ka ar Krieviju, ar krievu sabiedrību var par kaut ko vienoties, izmantojot sankcijas kā instrumentu," viņš skaidro.

Rīgas mērs atzīst, ka, lai gan Krievijas lēmums aizliegt zivju konservu eksportu oficiāli nav saistīts ar politiku, viņš personīgi zina daudz ražotāju, kuri nopietni attiecas pret savu darbu un produktu kvalitāti. "Oficiāli lēmums saistīts ar mūsu produkcijas kvalitāti, būs tagad jātiek galā ar krievu birokrātiju, kas nav pirmā, bet gribētos cerēt, ka pēdējā reize, kas gan arī, iespējams, nav fakts."

Jautāts, vai patiešām šīs lēmums nav saistīts ar Eiropas-Krievijas attiecībām, bet benzpirēna saturu konservos, viņš norāda, ka šajos apstākļos būtu grūti par 1200% izslēgt iespēju, ka lēmumam ir politisks iemesls, bet "mēs pārbaudīsim visu, kas attiecas uz benzpirēnu, mūsu ražotājiem jāiesniedz visi pierādījumi, ka pie mums viss ir ne tikai garšīgi, bet arī atbilst visaugstākajiem standartiem."

Jau ziņots, ka Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests ("Rosseļhoznadzor") par lēmumu aizliegt zivju produkcijas importu telefoniski esot informējis Latvijas un Igaunijas veterināros dienestus. Oficiāls paziņojums saņemts gan vēl nav.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā. Taču embargo netika attiecināts uz zivju konserviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!