Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņojusi, ka Vācija esot imigrācijas valsts, un aicinājusi atvērt darba tirgu bēgļiem.

Merkeles vadītajā konservatīvajā Kristīgo demokrātu savienībā (CDU) un tās Bavārijas meitaspartijā - Kristīgi sociālajā savienībā (CSU) - daudziem ir bažas par augošo imigrantu un bēgļu skaitu un daudzi CDU/CSU biedri iebilst pret Vācijas pilsonības likuma liberalizēšanu.

Tomēr Merkele, uzstājoties valdības organizētā konferencē Berlīnē, norādīja, ka Vācija būtībā esot imigrācijas valsts.

Kanclere izteicās par labu darba piedāvāšanai afrikāņiem, atzīstot, ka Vācijā nepietiek profesionālu darbinieku. Viņa pat izteicās, ka bēgļiem ar kvalifikāciju nebūtu nepieciešams pieprasīt patvērumu.

Merkele arī uzsvēra, ka Vācijai būtu jādara vairāk, lai imigranti justos valstī gaidīti.

Ņemot vērā darbaspēka trūkumu tādās jomās kā informāciju tehnoloģijas un veselības aprūpe, imigrācija pēdējā laikā Vācijā atkal kļuvusi par aktuālu jautājumu. Papildu spriedzi rada arī iedzīvotāju sastāva pakāpeniskā novecošanās.

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) ir aicinājuši attiecināt uz topošajiem imigrantiem punktu shēmu, līdzīgu tai, kāda pastāv Kanādā un Austrālijā. Tomēr Merkele šodien distancējās no SPD ieceres, atzīstot, ka izturas piesardzīgi pret šādas shēmas ieviešanu Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!