Foto: AFP/Scanpix

Vācija ir pret neatkarīgas Irākas kurdu valsts izveidošanu, svētdien pavēstīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

"Neatkarīga kurdu valsts vēl vairāk destabilizētu reģionu un izraisītu jaunu spriedzi, varbūt arī ar Irākas kaimiņvalstīm," intervijā laikrakstam „Bild” sacīja ministrs.

Mērķis, viņš piebilda, ir "censties saglabāt Irākas teritoriālo integritāti".

Irākas Kurdistāna jau šobrīd bauda plašas autonomijas tiesības. Tās karavīri, ASV gaisa spēku atbalstīti un rietumvalstu apbruņoti, šobrīd cīnās ar grupējuma "Islāma valsts" džihādistiem.

Šteinmeiers, kurš sestdien atgriezās no reģiona, izteicās pozitīvi par gaidāmo valdības maiņu Bagdādē, norādot, ka tā "var būt ir pēdējā iespēja Irākas valsts vienotībai".

Vācija ir gatava atbalstīt starptautisku militāru intervenci Irākas ziemeļos, tomēr tikai ANO aizbildnībā, atsaucoties uz valdības amatpersonām, vēsta žurnāls "Der Spiegel".

Līdz šim šāds pilnvarojums nav dots. Tiesa gan, ANO Drošības padome ir pieņēmusi rezolūciju, kuras mērķis ir vērsties pret „Islāma valsti”.

Grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra".

Sīrijā "Islāma valsts" kontrolē trešo daļu valsts teritorijas – pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!