Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas kanclere Angela Merkele, piekāpjoties koalīcijas partneriem - sociāldemokrātiem (SPD), piekritusi, ka attiecību koordinēšanu ar Krieviju uzticēta promaskaviski noskaņotajam Gernotam Erleram.

69 gadus vecais Erlers ir tuvs jaunā ārlietu ministra Franka Valtera Šteinmeiera līdzgaitnieks. Viņš ārlietu ministrijā jau koordinējis Vācijas un Krievijas attiecības laikā, kad Šteinmeiers bija toreizējā kanclera Gerharda Šrēdera kancelejas vadītājs.

Tieši viņu pārraudzībā tika panākta vienošanās par tiešā gāzesvada būvniecību, kas par Baltijas jūras gultni savieno Krieviju un Vāciju, apejot Poliju un Baltijas valstis un tādējādi pakļaujot tās pastiprinātam Maskavas spiedienam.

Kad Šteinmeiers kļuva par Merkeles pirmā kabineta ārlietu ministru Erlers saņēma paaugstinājumu un kļuva par valsts sekretāru. Ar viņa līdzdalību tapa "modernizācijas partnerības" projekts, kura mērķis bija veicināt Krievijas demokratizāciju, izmantojot lielāku vācu uzņēmumu klātbūtni.

Šteinmeiers atgriezās ārlietu ministra krēslā, kad decembrī tika izveidota tā dēvētā lielā koalīcija, kurā pārstāvēti gan Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU), gan sociāldemokrāti (SPD).

Stājoties amatā, Šteinmeiers gan bija spiests atzīt, ka viņa iepriekš atbalstītā "modernizācijas partnerība" nav nesusi visai labus rezultātus.

Tomēr koalīcijas sarunu laikā ar CDU/CSU viņš uzstāja, ka līdzšinējais attiecību koordinators ar Krieviju Andreass Šokenhofs, kas atklāti kritizē Maskavas pieļautos cilvēktiesību pārkāpumus, ir nomaināms.

Kā vēsta žurnāls "Der Spiegel", iespējamā Šokenhofa nomainīšana ar Erleru izsaukusi kārtējo konfliktu koalīcijā. Arī pats Šokenhofs atteicies brīvprātīgi pamest amatu.

Tomēr Merkele piekāpusies Erlera iecelšanai, ko varētu iztulkot kā priekšvēstnesi iespējamajam atsilumam Berlīnes un Maskavas attiecībās.

Vienlaikus Erlera iecelšana liek domāt, ka Šteinmeiers ārlietu ministra krēslā baudīs lielāku ietekmi nekā viņa priekštecis Gvīdo Vestervelle.

Vienlaikus domājams, ka Merkele tomēr atstās savā ziņā svarīgāko ārpolitisko lēmumu pieņemšanu, kā viņa ieradusi iepriekšējo astoņu gadu laikā, atzīst eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!