Foto: stock.xchng
Vācijas apelāciju tiesa pirmdien lēma, ka holokausta noliegšanā apsūdzētā katoļu bīskapa Ričarda Viljamsona notiesāšana bijusi pamatota, taču samazināja viņam piespriesto sodanaudu.

Jau ziņots, ka 71 gadus vecais bīskaps tika notiesāts par rasu naida kurināšanu un holokausta noliegšanu.

2008.gadā intervijā zviedru televīzijas kanālam bīskaps paziņoja, ka nacistu koncentrācijas nometnēs gājuši bojā 200 līdz 300 tūkstoši ebreju, nevis vairāki miljoni, kā tiek uzskatīts, un apšaubīja gāzes kameru pastāvēšanu.

Savai aizstāvībai Viljamsons apgalvoja, ka zviedru žurnālists ir viņu maldinājis, sakot, ka intervija tiks pārraidīta tikai Zviedrijā.

Arī bīskapa advokāti, sava klienta komentārus nenoliedzot, uzstāja, ka Zviedrijā par šādu viedokli nekāds sods nedraud.

Vācijā un Austrijā holokausta noliegšana un tā pamatfaktu apšaubīšana tiek uzskatīta par krimināli sodāmu nodarījumu.

Jau ziņots, ka sākotnēji Rēgensburgas tiesa Viljamsonam piesprieda 12 000 eiro (8434 latu) lielu sodanaudu, taču bīskaps atteicās to maksāt. 2010.gada aprīlī sodanauda tika samazināta līdz 10 000 eiro (7028 latiem), bet pirmdien apelācijas tiesa lēma, ka skandalozajam bīskapam būs jāmaksā 6500 eiro (4568 lati).

Viljamsons ir piederīgs ultrakonservatīvajam katoļu grupējumam "Svētā Pija X biedrība" (SSPX), kas agrāk aizliedza viņam piedalīties tiesas prāvās.

Arī pirmdienas apelācijas tiesa notika, bīskapam klāt neesot.

Plašākas sabiedrības uzmanība SSPX tika pievērsta 2009.gada janvārī, kad pāvests Benedikts XVI nolēma uzņemt atpakaļ baznīcā četrus savulaik ekskomunicētos ultrakonservatīvos bīskapus. Viens no šiem bīskapiem bija tieši Viljamsons.

Pašreiz skandalozo slavu iemantojušais bīskaps dzīvo Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!