Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas armija uzskatāma par neefektīvāko armiju NATO, liecina Eiropas Aizsardzības aģentūras dati. Katra bundesvēra karavīra – kara operāciju ārvalstīs dalībnieka izdevumi vidēji trīs reizes pārsniedz vidējos ES rādītājus, informē vācu mediji.

Pašreiz Vācijā ir 7000 kara operācijām piemērotas militārpersonas, salīdzinājumam - Lielbritānijā - 22 000, Francijā - 30 000.

Katra vācu karavīra dalību ārvalstu karu operācijās nodrošina 35 citas militārpersonas, kā arī 15 bundesvēra civilie kalpotāji. Salīdzinājumam - britiem šie rādītāji ir 16 militārpersonas un četras civilpersonas, frančiem - 8 militārpersonas un 2 civilpersonas, ziņo "Deutsche Welle".

Vienas militārpersonas dalības kara operācijā nodrošināšanai bundesvērs tērē 5,16 miljonus eiro. Tas ir apmēram trīs reizes vairāk, nekā vidēji ES.

Aizsardzības izdevumi Vācijā veido 31 miljards eiro vai 1,3% IKP. Tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem starp valstīm - alianses dalībniecēm. Francijā, piemēram, tas ir 2%IKP, Lielbritānijā - 2,5% IKP. Tajā pašā laikā NATO uzskata, ka aizsardzībai jātērē 2% IKP.

Mēģinot optimizēt tēriņus, no 1.jūlija Vācijā atcelts obligātais karadienests, kas ir bijis vācu armijas pamats pēdējos 56 gadus. Iepriekš jauniesaucamā neierašanās iesaukšanas punktā tika uzskatīta par dezertēšanu, par ko pienākas sods - 5 gadi cietumā.

Turpmāk bez profesionālajiem karavīriem, Vācijas armijā dienēs arī brīvprātīgie, kuriem rezervētas 15 000 vietas.

Brīvprātīgo karavīru dienests ilgs no 12 līdz 23 mēnešiem pēc karavīra izvēles.

Pirmos sešus mēnešus brīvprātīgais saņems uzturnaudu 800 eiro apmērā, pēc tam - 1100 eiro mēnesī. Par dienestu ārvalstīs gaidāmas nopietnas piemaksas.

Piemēram, dienot Afganistānā, ierindnieks saņems papildus piemaksas - līdz 3500 eiro mēnesī. Šīs piemaksas netiek apliktas ar nodokļiem. Līdz šim ierindnieki saņēma ap 300 eiro mēnesī , kā arī 172 eiro uz Ziemassvētkiem un 690 eiro - atvaļinoties.

Vācu armijas militārpersonu skaits pakāpeniski tiks samazināts no 250 000 līdz 185 000 cilvēkiem. Pašreiz ārvalstu misijās piedalās apmēram 7000 militārpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!