Foto: AFP/Scanpix

Francijas varasiestādes piektdien paziņoja, ka vēl divi neidentificēti bezpilota lidaparāti pārlidojuši atomelektrostacijas.

Drošības spēku pārstāvis norādīja, ka "bezpilota lidaparāti šonakt pārlidojuši atomelektrostacijas. Tos novērojuši policisti un stacijas darbinieki".

Lidaparāti netika neitralizēti, jo neradīja tiešus draudus atomelektrostacijai, piebilda pārstāvis.

Jau trešdien Francijas enerģētikas gigants "Electricite de France" (EDF) paziņoja, ka neidentificēti bezpilota lidaparāti šomēnes Francijā pārlidojuši septiņas atomelektrostacijas, un iesniedza policijā sūdzību.

EDF pārstāve apstiprināja, ka pēdējais pārlidojums noticis ap plkst.22 pār atomelektrostacijām Francijas ziemeļos un dienvidrietumos.

Sākta izmeklēšana, un tai pietuvināts avots atklājis, ka tiekot meklēts cilvēks, kurš vadījis bezpilota lidaparātus.

Lidojumi izraisījuši jautājumus par atomelektrostaciju drošību Francijā, kas lielā mērā ir atkarīga no atomenerģijas elektrības ražošanā.

Tomēr Iekšlietu ministrija uzsvērusi, ka lidaparāti atomelektrostacijām nerada nekādus apdraudējumus, jo tās ir projektētas tā, lai izturētu gan spēcīgu zemestrīci, gan virs tām notikušu aviokatastrofu.

Neskatoties uz to, Francijā lidaparātiem aizliegts lidot piecu kilometru rādiusā un 1000 metru augstumā virs atomelektrostacijām. Likuma pārkāpējiem var draudēt gadu ilgs cietumsods un 75 000 eiro liela sodanauda.

Vides aizstāvju organizācija "Greenpeace", kas vairākkārt rīkojusi protestus Francijas atomelektrostacijās, noliedza, ka tai būtu kāda saistība ar šiem gadījumiem.

Francijā darbojas 58 kodolreaktori, bet Francijas prezidenta Fransuā Olanda pārstāvētā Sociālistu partija sadarbībā ar "zaļajiem" pirms 2012.gada parlamenta un prezidenta vēlēšanām solīja samazināt valsts atkarību no atomenerģijas, samazinot tās īpatsvaru kopējā elektroenerģijas patēriņā no vairāk nekā 75% līdz 50% un līdz 2025.gadam slēdzot 24 reaktorus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!