Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar lielām svinībām Venecuēlā sagaidīta pirmā krava ar zelta stieņiem, kas valstī nogādāta pēc tam, kad prezidents Ugo Čavess izdeva rīkojumu atgādāt praktiski visus Venecuēlas zelta stieņu krājumus, kas glabājas Rietumvalstu bankās.

Karavīru konvoja un bruņu mašīnu pavadībā vērtīgo kravu no Maiketijas lidostas nogādāja centrālajā bankā galvaspilsētā Karakasā. Visu ceļu to pavadīja arī gavilējošu cilvēku pūļi.

Eksperti gan brīdinājuši, ka operācija, kuras laikā Venecuēlas centrālajā bankā plānots nogādāt vairāk nekā 160 tonnas zelta stieņu, kuru kopējā vērtība pārsniedz 11 miljardus ASV dolāru (5,8 miljardi latu), ir riskanta, lēna un tas izmaksas ir lielas.

Lai gan Venecuēlas centrālās bankas prezidents Nelsons Merentess neatklāja, cik daudz zelta stieņu atvests pirmajā reizē, viņš norādīja, ka stieņi izņemti no vairāku Eiropas valstu bankām. Drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts, kad notiks nākamā zelta pārvešana, bet Merentess solīja informēt, kad valstī tiks atgriezts viss ārvalstīs glabātais Venecuēlas zelts.

Čavess par zelta nogādāšanu Venecuēlā paziņoja augustā, skaidrojot, ka tas ir neatkarības solis, lai aizsargātu Venecuēlas ārējās rezerves no ekonomiskās nestabilitātes, kas valda ASV un Eiropā. Lielākās Venecuēlas zelta rezerves ārvalstīs tiek glabātas Londonā.

Tomēr šis lēmums tiek vērtēts arī kā populistisks solis pirms nākamgad oktobri gaidāmajām Venecuēlas prezidenta vēlēšanās, kurās sociālistu līderis Čavess mēģinās iegūt jau trešo sešu gadu amata termiņu.

Pats Čavess teica, ka viņa politiskie konkurenti izplata baumas, ka viņš gatavojas zeltu pārdot, lai segtu priekšvēlēšanu kampaņas izdevumus. Venecuēlas prezidents šīs baumas noliedza, sakot, ka "zelts atgriezīsies tur, kur tam vienmēr vajadzēja būt - Venecuēlas Centrālās bankas glabātuvēs".

Kritiķi arī norāda, ka Čavess zeltu no ārvalstu bankām izvēlējies izņemt, lai izvairītos, ka sankciju gadījumā tiek iesaldētas Venecuēlas rezerves ārvalstīs, kā tas notika ar viņa draugu un sabiedroto nu jau gāzto un nogalināto Lībijas diktatoru Muammaru Kadafi.

Tāpat Čavess paziņojis par ievērojamu atbalstu valsts nabadzīgajām ģimenēm, kas valstij nākamgad, kad Venecuēlā notiks prezidenta vēlēšanas, izmaksās 1,2 miljardi latu.

Sociālā palīdzība ģimenēm ietver arī nepilnu 53 latu pabalstu katru mēnesi ikvienai grūtniecei, kā arī tikpat lielas summas izmaksu nabadzīgajām ģimenēm par ikvienu nepilngadīgo bērnu, tomēr šis pabalsts tiks maksāts ne vairāk kā par trim bērniem.

Šīs summas ir ievērojamas, ņemot vērā, ka minimālā alga valstī ir nedaudz vairāk par 150 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!