Foto: AFP/Scanpix
Valstī valdošā preču deficīta dēļ Venecuēlas Katoļu baznīcai sācis aptrūkties dievkalpojumu vajadzībām nepieciešamais vīns, par baznīcas paziņojumu vēsta raidsabiedrība BBC.

Dažu importējamo produktu trūkuma dēļ vīna ražotājs esot pārtraucis piegādes baznīcai.

"[Piegādātājs] "Bogedas Pomar" mums paziņoja, ka vairs nevar ražot vīnu, jo saskaras ar grūtībām," raidsabiedrība citē baznīcas pārstāvi Monsenjoru Lukeru. Baznīcai vīna krājumi pietiekot vēl diviem mēnešiem, bet nav skaidrs, vai baznīca var atļauties iepirkt šo dzērienu ārzemēs.

Ar naftu bagātā valsts savu vajadzību apmierināšanai paļaujas uz importu, bet ekonomikas kontrole ir spēcīgi iedragājusi Venecuēlas spēju samaksāt par ārzemju precēm, norāda BBC.

Baznīcas nedienas nebeidzas ar vīnu vien. "Iesvētītās maizes ražotāji paziņoja, ka ir spiesti pacelt cenas, jo nespēja dabūt pietiekami daudz miltu," stāsta Lukers. "Visus kviešus ieved no ārzemēm, uz vietas tos neaudzē," skaidro baznīcas pārstāvis. Iesvētītās maizes cena ir pieaugusi divas reizes, akcentē Lukers.

Jau vēstīts, ka valdības mēģinājumi kontrolēt ekonomiku ir radījuši milzīgu nelīdzsvarotību, kas noved pie preču trūkuma, uzskata analītiķi. Tikmēr ar niecīgu balsu pārsvaru aprīlī notikušajās vēlēšanās uzvarējušais prezidents Nikolass Maduro apgalvo, ka periodiskais ikdienā nepieciešamo preču trūkums ir opozīcijas un bagāto sabiedrības slāņu konspirācijas rezultāts.

Venecuēlā trūkst piens, cukurs, cepamā eļļa un kukurūzas milti, ko izmanto nacionālajā virtuvē. Tāpat deficīts ir skāris personīgās higiēnas preces.

Pagājušajā nedēļā Venecuēlas parlaments atbalstīja plānu importēt 39 miljonus tualetes papīra ruļļu, lai cīnītos ar hronisko šīs higiēnas preces trūkumu.

Analītiķi uzskata, ka valsts cenu kontroles politika ir bremzējošs faktors vietējiem ražotājiem. "Tā rezultātā radies preču trūkums pastiprina inflāciju, pašus pirmos sagraujot cenu kontroles mehānisma mērķus," secina "Consensus Economics" pētnieki.

Venecuēlas aptuveni 25% līmeņa inflācija ir lielākā starp Latīņamerikas valstīm. Nacionālā valūta bolivārs pēdējos gados ir devalvēts vairākas reizes, vēl februārī naudas vērtība samazināta par 32%, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!