Pēc ceturtdienas lielajiem protestiem, kuri īpaši vērienīgi izvērtās Parīzē, Francijas iekšlietu ministrs Bernards Kazenēvspavēlējis policijai aizliegt aplikācijas "UberPop" izmantošanu Parīzē. "Esmu devis instrukcijas, apsverot dziļās sabiedriskās kārtības problēmas un šīs nelegālās aktivitātes pieaugumu, Parīzes reģiona policijai apturēt "UberPop" darbību," paziņoja Kazenēvs.

Ziņots, ka Francijas taksometru vadītāji ceturtdien sarīkoja valsts mēroga protestus pret globālo kompāniju "Uber", kas, viņuprāt, grauj tradicionālā taksometru biznesa pārstāvju rūpalu. Protestos bloķētas vairākas nozīmīgas lielāko pilsētu ielas un ceļi, tostarp ceļi, kas ved uz Parīzes galvenajām lidostām un stacijām.

Protestu laikā dedzinātas riepas un apgāzti vairāki auto. Protestu dēļ ceturtdien izcēlušās domstarpības starp taksometru šoferiem un citiem braucējiem, kādā vietā policija pat bijusi spiesta iesaistīties un ar asaru gāzi izdzenāt pūli.

Francijas taksometru arodbiedrības jau izsenis sūdzas par "Uber", kā arī par "UberPop" pakalpojumu, kas braukt gribētājiem piedāvā izmantot arī neprofesionālu šoferu pakalpojumus. Tradicionālie pakalpojumu sniedzēji apgalvo, ka Silīcija ielejā bāzētā kompānija negodīgi apsteidz konkurentus, piedāvājot lētākus neprofesionāļu pakalpojumus, kuriem nav pat jāiegādājas speciālas atļaujas. Vienreizēja licence var maksāt līdz pat 240 000 eiro.

"Bloomberg", atsaucoties uz taksometru vadītāju asociāciju FTI, ziņo, ka ienākumi kopš "Uber" un līdzīgu kompāniju parādīšanās ir kritušies par 30%-40%.

Protestu epicentrā nokļuvusi arī nelaiķa Kurta Kobeina sieva, aktrise un multimāksliniece Kortnija Lova. Viņas automašīnai ir uzbrukts pēc tam, kad tā pametusi lidostu, un šoferis ir paņemts gūstā.

Viņa "Twitter" publicējusi foto no notikuma vietas un retoriski vaicā, kā kas tāds var notikt Parīzē, paziņojot, ka Bagdādē jūtas drošāk. Pēcāk viņa no protestu vietas aizbēgusi ar kādu motociklistu palīdzību. Viņai pakaļ mesti akmeņi, taču policija neesot iejaukusies.




Līdz šim ir izskanējusi informācija par vairākiem gadījumiem, kad tiek uzbrukts "Uber" pasūtītajiem šoferiem vai klientiem. Piemēram, pagājušajā nedēļā Strasbūrā taksometru šoferi izlikās par "Uber" klientiem, lika atbraukušajiem šoferiem braukt uz nomaļu vietu, kur tiem uzbruka.

Plaši protesti pret kompāniju notika arī pērn.

Tikmēr pati kompānija uzsver, ka tā ir tehnoloģiju, nevis transporta kompānija un nevar tikt vērtēta vai regulēta kā tāda. Vācijā gan kompānija jau ir padevusies likumdevējiem un sākusi maksāt speciālās atļauju maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!