Foto: EPA/LETA
Japānas vaļu mednieki apturējuši medības pie Antarktīdas krastiem, kā iemeslu minot kareivīgo vides aktīvistu izvērsto vajāšanu, un apsver iespējas priekšlaicīgi beigt ikgadējo sezonu, trešdien paziņoja zvejniecības aģentūras amatpersona.

Vides aizstāvju organizācijas "Sea Shepherd Conservation Society" aktīvisti mēnešiem ilgi ar saviem kuģiem vajā un traucē Japānas vaļu medniecības flotei, lai nepieļautu jūras zīdītāju nogalināšanu.

Japānas zvejniecības aģentūras amatpersona Tatsuja Nakaoku paziņoja, ka ""Sea Shepherd" vajātais flotes pārstrādes kuģis "Nisshin Maru" kopš 10.februāra apturējis darbību, lai garantētu drošību apkalpei".

"Mēs tagad pētām situāciju, ieskaitot iespēju priekšlaicīgi pārtraukt misiju," viņš sacīja, piebilstot, ka "šobrīd nekas nav izlemts".

Parasti vaļu medību sezona tiek pārtraukta marta vidū.

Pret vaļu medniecību noskaņotās valstis Austrālijas un Jaunzēlandes vadībā un vides aizstāvju grupas jau sen kritizē Japānu, tās veiktās vaļu medības raksturojot kā cietsirdīgas un nevajadzīgas.

Arī Japānā vaļu medīšanas pretinieki norādījuši, ka pieprasījums pēc vaļu gaļas Japānā pēdējās desmitgadēs ievērojami krities.

Tomēr Japānas amatpersonas un vaļu mednieki apgalvo, ka šīs medības ir nozīmīga Japānas kultūras daļa.

Japāna ik gadu nogalina simtiem vaļu, izmantojot robu 1986.gadā noteiktajā moratorijā.

Starptautiskā Vaļu medību komisija 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību aizliegumu, bet atļāva vaļu nogalināšanu zinātniski pētniecisku pasākumu ietvaros. Atsaucoties uz šo punktu, Japāna turpina medīt vaļus ūdeņos Antarktīdas piekrastē, nemaz neslēpjot faktu, ka gaļa tālāk nonāk veikalos un restorānos.

Tikmēr Rietumu aktīvistu skaļie un vardarbīgie protesti vairojuši Japānas sabiedrības dusmas par vaļu medīšanas pretinieku kustību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!