Foto: DELFI
Izraēlas specdienestu un palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa vadītās kustības "Fatah" starpā izveidojusies cieša sadarbība, kopš varu Gazas joslā 2008.gadā pārņēma grupējums "Hamas", teikts no ASV vēstniecības Telavivā izsūtītā diplomātu telegrammā, kas tagad nokļuvusi atklātībā ar tīmekļa medija "WikiLeaks" starpniecību.

Dokumentā citēts Izraēlas iekšējās drošības dienesta vadītājs Juvals Diskins, kurš teicis, ka Mahmuda Abasa specdienesti dalās ar Izraēlas kolēģiem pilnīgi visā izlūkinformācijā.

Dažas augsta ranga "Fatah" amatpersonas mudinājušas Izraēlu veikt militāro operāciju Gazas joslā pēc tam, kad tur var varu pārņēma "Hamas".

ASV piedāvājušas Izraēlai palīdzēt ar ieročiem kustībai "Fatah", lai tā varētu labāk cīnīties ar "Hamas". Arī Diskins daļēji atbalstījis šo ideju, bet norādījis, ka "Fatah" ir slikti organizēta, un paudis bažas, ka ieroči galu galā nonāks "Hamas" kaujinieku rokās.

Kopumā "Fatah" struktūra ir slikti organizēta, bet tās līderis Abass grasās doties pensijā, norādījis Diskins.

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja kustība "Hamas", tās attiecības ar vēlēšanās zaudējušo prezidenta Abasa grupējumu "Fatah" ir saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Patlaban palestīniešu teritorijās pastāv faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolē "Hamas" valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotais pagaidu ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!