Foto: AFP/Scanpix
Vašingtona raksturojusi Jemenu kā galveno tranzīta punktu ieroču plūsmai uz Gazas joslu un palestīniešu islāmistu grupējumam "Hamas", šķērsojot Sudānu, liecina "WikiLeaks" vietnē otrdien publiskotie dokumenti.

"Mēs domājam, ka nozīmīga daļa ieroču sūtījumu grupējumu "Hamas" sasniedz pa īso - 24 stundu - tranzītu pāri Sarkanajai jūrai no Jemenas līdz Sudānai," teikts no ASV vēstniecības Jemenas galvaspilsētā Sanā izsūtītajā dienesta vēstulē, kas datēta ar 2009.gada jūliju.

Saskaņā ar šajā dokumentā teikto, kravas parasti tiek pārvadātas mazos koka kuģīšos, kas ceļo gan ar, gan bez karogiem, maskējoties starp līdzīgām laivām pieblīvētajās ostās vai slēpjoties piekrastes audzēs.

"Ieroči tiek transportēti ar laivām pāri Sarkanajai jūrai uz izkraušanas vietām Sudānā (..). Pēc izkraušanas, mūsuprāt, tālāk preces tiek transportētas uz ziemeļiem ar mašīnu cauri Sudānai," secinājusi ASV vēstniecība.

Kāds Gazas joslai paredzēts ieroču sūtījums ietvēris raķetes, pistoles, reaktīvos granātmetējus un pretgaisa aizsardzības ieročus, liecina "WikiLeaks" publiskotais dokuments.

Saskaņā ar tajā teikto, ASV lūgusi Sanu atļaut veikt novērošanu Jemenai piekrastē, izmantojot helikopterus un bezpilota lidaparātus, lai izsekotu ieroču kontrabandas laivas.

Dienesta vēstulē minēts gadījums, kad izlūkošanas sliktā kvalitāte un mazo koka laivu plašā izplatība Jemenas teritoriālajos ūdeņos ļāvusi nemanītai izsprukt kādai labi zināmai ieroču kravai, kas, visticamāk, bijusi ceļā uz Gazas joslu. ASV vēstniecība ziņo, ka tā pabraukusi tieši garām meklēšanā iesaistītam ASV karakuģim.

Dokumentā teikts, ka Jemena ir arī nosūtīšanas punkts ieročiem, kas tālāk nonāk Somālijā un citās Āfrikas valstīs, kā arī Saūda Arābijā.

Vašingtonas rīcībā bijusi informācija par Jemenā bāzētiem kontrabandistiem, kuri sūtījuši ieročus pircējiem Āfrikā, kas, ļoti iespējams, tos pārdeva tālāk tādiem ar "Al Qaeda" saistītiem grupējumiem kā Somālijas islāmistu kaujinieki "Al Shabab".

ASV vēstniecība Sanā savā vēstulē runājusi arī par aktīvo melno ieroču tirgu Jemenā. Tā bažījusies, ka tur varētu būt pieejamas pat "zeme-gaiss" raķetes, ka izšaujamas no pleca.

Savukārt ar 2010.gada janvāri datētā telegrammā ASV amatpersonas paudušas satraukumu par Jemenas plāniem iegādāties 30 000 automātu un munīciju no Bulgārijas, ņemot vērā nestabilo situāciju un to izplatīšanu tālāk.

Cita vēstule, kas tapusi mēnesi agrāk, liecina par bažām arī attiecībā uz Jemenas Aizsardzības ministrijas plāniem nopirkt vieglos ieročus, smagās artilērijas munīciju, snaiperu šautenes, pretgaisa aizsardzības ieročus un haubices no Serbijas ieroču tirgotāja Slobodana Tesiča, kura vārds iekļauts ANO ceļošanas aizlieguma sarakstā.

Vēstniecība bija noraizējusies, ka šie ieroču galu galā varētu nonākt melnajā tirgū.

Kādā 2007.gada dokumentā teikts, ka Jemenas prezidents Ali Abdulla Salehs pret ieroču pārdošanu melnajā tirgū izturas visai pavirši, iespējams, gūstot labumu no tā arī sev.

Tikšanās laikā ar Baltā nama padomnieci terorisma jautājumos Frānsisu Taunsendu Salehs negaidīti uzaicinājis sarunai pievienoties arī labi zināmo ieroču tirgotāju Farisu Manaa.

"Ja viņš neuzvedīsies piedienīgi, jūs varat viņu savākt (..) atpakaļ uz Vašingtonu Taunsendas lidmašīnā vai arī uz Gvantanamo," ar amerikāņiem savulaik pajokojis Jemenas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!