Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejai jau tagad varētu būt 20 kodolgalviņas un kapacitāte saražot pietiekamu apjomu ieroču kvalitātes urāna, lai jau nākamajā gadā kodolieroču skaitu dubultotu, vēsta "Business Insider".

Ķīnas ekspertu aprēķini pārsniedz nesenākās ASV speciālistu aplēses, saskaņā ar kurām Phenjanas rīcībā pašlaik varētu būt 10 līdz 16 atombumbas, atsaucoties uz "The Wall Street Journal" ziņoto, raksta medijs.

Džona Hopkinsa universitātes ASV-Korejas institūta pētnieks Džoels Vits februārī paziņoja, ka nākamo piecu gadu laikā Phenjanas atombumbu skaits varētu sasniegt pat 100.

Šī prognoze par Ziemeļkorejas spējām iegūt kodolbruņojumu krietni pārsniedza citu ekspertu aplēses. Janvārī Stenforda universitātes profesors Zigfrīds Hekers norādīja, ka Phenjanas rīcībā, domājams, ir 12 atombumbas, bet līdz 2017. gadam tā varētu iegūt vēl astoņas.

Savukārt aprīlī ASV admirālis Viljams Gortnijs pauda pārliecību, ka Ziemeļkoreja spēj radīt miniatūru kodolierīci, kas uzmontējama uz ballistiskās raķetes. 

Pati Ziemeļkoreja savu atombumbu skaitu nav atklājusi. 2013. gada februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu un ir draudējusi tos turpināt, lai pretotos "ASV naidīgumam". Noteikt izolētās valsts patiesās kodolspējas ir sarežģīti, bet novērtējumi mēdz būt atšķirīgi.

Dienvidkoreja janvārī paziņoja, ka Ziemeļkoreja, iespējams, ir panākusi ievērojamu progresu, lai izgatavotu pietiekami mazas atombumbas, lai tās būtu transportējamas ar raķetēm.

Phenjanai ir izdevies paplašināt savu kodolprogrammu pat par spīti starptautiskajām sankcijām. Ja Ziemeļkorejai izdotos iegūt pietiekami mazu atombumbu, tas radītu drošības risku visam reģionam. Valsts bruņojumā jau ir raķetes, kas var sasniegt Japānu, Krieviju, Ķīnu un, iespējams, arī ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!