Zimbabves opozīcijas līderis Morgans Cvangirai trešdien ieņēma Zimbabves premjerministra amatu, vēsta aģentūra "Reuters".

Cvangirai un viņa senajam sāncensim Zimbabves prezidentam Robertam Mugabem izdevies panākt vienošanos, kuras mērķis ir glābt izpostīto valsti.

Abi līderi piekrituši sadarboties pagājušajā gadā, pēc vēlēšanām, kuras tika kritizētas visā pasaulē.

Mugabe, kurš valsti vada kopš 1980. gada, ir viens no spēcīgākajiem Āfrikas līderiem. Cvangirai savukārt ir bijušais arodbiedrības līderis un dedzīgu runu autors, taču viņa vadības prasmes ir neskaidras.

Zimbabves iedzīvotāji cer, ka jaunā valdība palīdzēs atdzīvināt valsti, kas cieš no hiperinflācijas 231% apmērā, bezdarba, kas sasniedzis jau 90%, pārtikas trūkuma, kā arī holeras epidēmijas, kas prasījusi jau gandrīz 3500 cilvēku dzīvības.

56 gadus vecs Cvaingirai prezidenta vēlēšanās pagājušā gada martā ieguvis vairāk balsu nekā Mugabe, taču nepietiekami, lai izvairītos no otrās kārtas. Vēlāk viņš izstājās no cīņas, paziņojot par vardarbību pret viņa atbalstītājiem. 84 gadus vecam Mugabem radusies iespēja netraucēti tikt ievēlētam atkārtoti.

Kustības demokrātiskajām izmaiņām līderis Cavngirai otrdien paziņoja, ka koncentrēsies uz ekonomiskās stabilitātes radīšanu un ārzemju investīciju piesaistīšanu. Tas nebūs viegls uzdevums, ņemot vērā globālo ekonomisko krīzi un to, ka Rietumu donorvalstis ir diezgan piesardzīgas attiecībā uz darījumiem ar Mugabi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!