Foto: LETA
Pēdējā desmitgade no 2000. līdz 2009.gadam ir karstākā uz zemeslodes, kopš tiek veikti instrumentāli laika apstākļu novērojumi, turklāt pēdējos 50 gadus vidējā gaisa temperatūra nepārtraukti paaugstinājusies, pausts amerikāņu Okeāna un atmosfēras pētījumu aģentūras (NOAA) ziņojumā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Ikgadējā ziņojuma "Klimata situācija" izstrādē piedalījušies 300 zinātnieki no 48 valstīm. Dokumentā vēsturiskā kontekstā aprakstītas laika apstākļu un klimata parādības un tendences 2009.gadā. Turklāt, tā kā šis gads ir priekšpēdējais 21.gadsimta pirmajā desmitgadē, zinātnieki pētījumā arī apkopojuši secinājumus par klimata izmaiņām šajā laikā.

"Mēs saņēmām ziņas no daudzām organizācijām visā pasaulē. Mēs izmantojām informāciju no dažādiem avotiem, tai skaitā satelītiem, meteoroloģiskajiem aerostatiem, meteostacijām, kuģiem un bojām. Visi šie dati, kas iegūti neatkarīgi viens no otra, noved pie viena secinājuma: mūsu planēta uzsilst," pauž NOAA vadītāja Džeina Ļubčenko.

Ziņojuma autori izmantojuši desmit parametrus, kuru analīze ļauj izdarīt secinājumus par Zemes klimata situāciju un tendencēm: gaisa temperatūra virs sauszemes, gaisa temperatūra virs okeāna un troposfērā, gaisa mitrums, ūdens virsmas temperatūra, siltuma daudzums Pasaules okeānā, ūdens līmenis, kā arī ledāju, sniega segas un jūras ledus platība.

Visi šie indikatori pakāpeniski palielinās, izņemot trīs pēdējos – ledus un sniega daudzums uz planētas samazinās.

"Vidējā globālā temperatūra virs sauszemes pēdējās trīs desmitgadēs pakāpeniski pieaug, padarot laika posmu no 2000. līdz 2009.gadam par siltāko desmitgadi visā instrumentālo novērojumu vēsturē. Šajā laikā fiksēta arī augstākā temperatūra zemākajos troposfēras slāņos – par 0,6 grādiem pēc Celsija siltāka nekā 1960.gadā un par 0,2 grādiem siltāka nekā 90.gados," teikts ziņojumā.

2009.gadā klimata fenomena El Nino ietekmē gaisa temperatūra virs sauszemes atkal pietuvojās rekordaugstiem rādītājiem. Neierasti karsts laiks valdīja vairākos Dienvidamerikas reģionos, Dienvidāzijā un Austrālijā, kur pagājušais gads bijis otrs karstākais vēsturē. Vidējās gaisa temperatūras visaugstākie rādītāji fiksēti Indijā.

Austrumeiropā 2009.gadā gaisa temperatūra pārsniedza vidējos rādītājus par 1 – 2 grādiem, bet Moldovā šis gads bijis viens no karstākajiem vēsturē, piekāpjoties vien 2007.gadam.

Vienlaikus Krievijā, Ķīnā un Lielbritānijā fiksēts spēcīgs sals.

Pagājušajā gadā aizvien pieaudzis arī ogļskābās gāzes daudzums atmosfērā un ozona cauruma izmērs virs Antarktikas vēl joprojām ievērojami pārsniedz 90.gadu sākumā izmērīto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!