Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī draugs – valsts prokurors Filips Kuruā saņēmis pavēsti ierasties tiesā, raksta laikraksts "The Guardian".

Prokuroru pratinās lietā par laikraksta "Le Monde" žurnālistu nelikumīgu noklausīšanos. Žurnālisti nodarbojās ar Sarkozī partijas "Savienība par tautas kustību" finanšu pārkāpumu izmeklēšanu.

Tiesa vēlas noskaidrot, kāda loma žurnālistu izsekošanā ir bijusi prokuroram Kuruā, kurš ir tuvs Sarkozī draugs. Pats Kuruā jau paziņojis, ka kļuvis par apmelošanas upuri.

Tiesa uz pratināšanu vēl plāno aicināt divus tuvus Sarkozī līdzgaitniekus - Francijas pretizlūkošanas vadītāju Bernāru Skvarčini un Iekšlietu ministrijas vadītāju Frederiku Pešanāru.

Skandāls par žurnālistu noklausīšanos uzliesmoja 2010.gadā, kad "Le Monde" vadība paziņoja par laikraksta žurnālista Žerara Davē izsekošanu. Viņš bija uzrakstījis rakstu, kurā atsaucoties uz kādu avotu valdībā, pastāstīja, ka Sarkozī partija nelikumīgi skaidrā naudā saņem lielas summas no "L'Oreal" kosmētikas impērijas mantinieces Liliānas Betankūras.

Žurnālisti uzskata, ka valdības pārstāvji vēlējās noskaidrot žurnālista avotu, lai to sodītu. Pateicoties izsekošanai, žurnālista avots tika "izskaitļots" un nosūtīts darbā uz Franču Gvajānu - džungļiem aizaugušu piejūras teritoriju Dienvidamerikā.

"Le Monde" to uzskata par likuma pārkāpumu, jo Francijas likumdošana garantē mediju avotu aizsardzību.

Izmeklēšana, kas veikta, lai noskaidrotu, kuri cilvēki likuši izsekot žurnālistus un noklausīties viņu telefonu sarunas, pagaidām ir bez rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!