Foto: DELFI

Zviedrijas jaunā valdošā koalīcija vienojusies par ienākuma nodokļa paaugstināšanu tiem, kas pelna vairāk par 50 000 kronu (5500 eiro) mēnesī.

Vienošanās ir kompromiss starp sociāldemokrātiem un viņu koalīcijas partneriem - "zaļajiem", kas vēlējās, lai ienākumu slieksnis, no kura tiktu paaugstināti nodokļi, būtu jau 40 000 kronu mēnesī.

Tikmēr jaunais premjerministrs Stēfans Levēns iepriekš bija izteicies, ka nodokļus vajadzētu paaugstināt tiem, kas pelna vairāk par 60 000.

Vienlaikus jaunā valdība vienojusies par nodokļu pazemināšanu tiem pensionāriem, kuriem iepriekš tikusi piemērota augstāka likme nekā strādājošajiem ar tādiem pašiem mēneša ienākumiem.

Ja parlaments šo ieceri atbalstīs, tā attieksies uz vairākiem desmitiem tūkstošu zviedru, un sagaidāms, ka nodokļu paaugstināšana 2015.gadā budžetā papildus ienesīs aptuveni 2,4 miljardus kronu (264 miljonus eiro).

Saskaņā ar valdības aplēsēm, kas nonākušas laikraksta "Dagens Nyheter" rīcībā, zviedriem, kuri pelna 1,5 miljonus kronu gadā, papildus nodokļos nāksies maksāt 26 000 kronu.

Tomēr valdībai parlamentā nav vairākuma, un tai būs nepieciešams vismaz vienas opozīcijas partijas atbalsts, lai īstenotu savu ieceri.

Pirmdien koalīcija iepazīstināja sabiedrību arī ar ieceri liegt skolas un slimnīcas pārvaldīt uzņēmumiem vai personām, kas ieinteresētas pelņā.

Ar projektu "Labklājības sistēma bez peļņas" iepazīstināja Levēns, Zaļās partijas pārstāvis Gustavs Fridolīns un koalīcijā formāli neiekļauto kreiso ekstrēmistu - Kreisās partijas - pārstāvji Jūnass Šēstets un Ulla Andešone.

2015.gada janvārī paredzēts izveidot īpašu darba grupu, kam jāsagatavo attiecīgi grozījumi pašreizējos likumos. Plānots, ka tas jāpaveic līdz 2016.gada martam.

Kreisās koalīcijas mērķis ir panākt, lai sabiedrisko pakalpojumu nestā peļņa tiktu ieguldīta tajos pašos pakalpojumos, kas to nesuši.

"Labklājības sektora uzņēmumu īpašniekiem būs jāspēj pierādīt, ka viņi ir ieinteresēti pakalpojumu sniegšanā, nevis peļņas gūšanā," norādīja Andešone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!