Vācot tukšas stikla pudeles un burciņas, Viļņas pensionārei Irēnai Ivancovai par gūtajiem ieņēmumiem izdevies apceļot tuvas un tālas pasaules zemes, vēsta Lietuvas televīzija.

Kā apgalvo pati sirmgalve, veltot šai nodarbei aptuveni stundu dienā, viņai gada laikā izdodas savākt pietiekami daudz naudas tūrisma braucieniem, kas viņu jau aizveduši uz "Turciju, Ēģipti, Sanktpēterburgu, Krimu un citām vietām".

"Gribu paceļot, apskatīt pasauli, jo no pensijas varu tikai paēst un samaksāt par dzīvokli," viņa stāstījusi.

Taras pieņēmēji gan atzīst, ka lielākā daļa nodoto tukšo stikla trauku otrreiz netiek izmantoti, tāpēc samaksa pat tiem ir niecīga. Kā skaidrojis kāda atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs Rimants Gaudutis, par vienu alus pudeli tiek maksāti 25 centi (pieci santīmi), par caurspīdīgā stikla lauskām - 14 centi kilogramā un par krāsainā stikla lauskām - 11 centi kilogramā.

Pēc uzpircēju teiktā, vairākkārt izmantot atmaksājas tikai alus un stipro alkoholisko dzērienu pudeles, kā arī ievārījuma vai gurķu burkas, bet cita stikla tara netiekot izmantota nekur pasaulē.

Apvienības "Žaliasis taškas" ("Zaļais punkts") direktors Arūns Makausks gan norādījis, ka zināma izvēle cilvēkiem pastāv.

"Ja nevajadzīgo taru tūdaļ izmetat atkritumos, negūstat neko. Ja savācat vairākus stikla traukus un PET pudeles un atrodat laiku un transportu, lai tos aizvestu uz uzpirkšanas punktu, saņemsit vidēji pa trim centiem par vienību," viņš skaitļojis.

Pēc taras uzpircēju datiem, vienā dienā Viļņā tiek uzpirktas un savāktas no sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem vairāk nekā 13 000 pudeles un līdz desmit tonnām citas stikla taras, kā arī vairāk nekā 10 000 lietotu plastmasas un alumīnija trauku, norāda televīzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!