Foto: DELFI
Jaunais Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas procesa uzraudzības prokurors būs Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Kaspars Cakuls, aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga.

Cakuls tagad strādās no uzraugošo prokuroru sastāva izslēgtā prokurora Ando Skalbes vietā.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ceturtdien LTV raidījumā "Rīta panorāma" uz jautājumu, kad gaidāmi pirmie aizturētie šajā procesā, atkārtoja jau iepriekš teikto - tiklīdz būs savākts pietiekami daudz pierādījumu un būs likumīgs pamats, varētu sākties aizdomās turamo personu aizturēšanas. "Saprotu sabiedrības interesi pēc iespējas ātrāk iespējami vairāk cilvēku apcietināt, bet tas nedrīkst būt pašmērķis," sacīja ģenerālprokurors.

Kalnmeiers norādīja, ka Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) demisija nedrīkstētu ietekmēt lietas virzību. Ja mainīsies iekšlietu ministrs, arī jaunajam būtu jāturpina līdzšinējā ministra Riharda Kozlovska (RP) iesāktais, nekavējot izmeklēšanu.

Kā ziņots, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīkojumu uz izmeklēšanas laiku atstādināt no amata pildīšanas sešus Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekus un ņemot vērā, ka prokurora sieva Dace Skalbe ir Rīgas pilsētas būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes Būvniecības atļauju nodaļas vadītāja, prokurors Ando Skalbe augstākam prokuroram iesniedza pieteikumu par savu nomaiņu.

Prokurors norāda, ka nesaskata interešu konfliktu, jo viņa sieva, veicot darba pienākumus Rīgas pilsētas būvvaldē, nekad nav bijusi saistīta ar tirdzniecības centru "Maxima". Lūgumu prokurors pamato ar nevēlēšanos radīt kaut vismazākās šaubas par izmeklēšanas un tās uzraudzības objektivitāti.

Nolūkā novērst visniecīgākās varbūtējās šaubas par izmeklēšanas un izmeklēšanas uzraudzības objektivitāti, kā arī par prokuratūras centieniem panākt krimināltiesisko attiecību tiesisko noregulējumu visaugstākajā līmenī amatā augstāks prokurors ir uzskatījis par lietderīgu atkāpties no iepriekš noteiktās uzraugošo prokuroru grupas sastāva, izslēdzot prokuroru Skalbi.

Kā ziņots, prokurors Skalbe šīs lietas uzraudzībā bijis piesaistīts jau 22.novembra, bet no 25.novembra lietu uzrauga vēl divi Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurori - Jekaterina Kušakova un Agris Skradailis.

Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pagaidām nav neviena aizturētā, pratina lieciniekus un sagruvušās ēkas būvniecības procesā iesaistītos un vāc pierādījumus.

Saistībā ar Zolitūdē notikušo traģēdiju, kurā gāja bojā 54 cilvēki, ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt pēc citiem pantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!