Skaidrības par arhitekta biroju un tā vadītāju gan nebūs vēl visu vasaru, vēsta laikraksts. Līdz piektdienai Rīgas domes (RD) vadībai varēja iesniegt priekšlikumus par biroja nākotni, bet vēl tajā dienā dome situāciju un saņemtos ierosinājumus atteicās komentēt.

Pašlaik domē skaidro, ka Latvijas Arhitektu savienība rosinājusi paplašināt biroja funkcijas. "Pagājušajā nedēļā saņēmu Latvijas Arhitektu savienības priekšlikumus par Pilsētas arhitekta biroja nākotni. Pārsvarā ieteikts stiprināt biroja funkcijas, bet ir arī radikāli priekšlikumi, piemēram, dot birojam veto tiesības būvniecības projektu apstiprināšanai, ja tie pēc biroja speciālistu uzskatiem ir neatbilstoši," laikrakstam stāstīja Ameriks.

Viņaprāt, projektu apstiprināšana ir būvvaldes kompetence, ko nosaka Būvniecības likums, bet biroja pamatfunkcija ir lielo projektu izvērtēšana un plānošana, un šis darbu apjoms esot samazinājies vairākkārt.

Pašlaik saņemtie priekšlikumi iesniegti juridiskajam departamentam un Pilsētas attīstības departamentam un, vadoties pēc tiem, tiks izstrādāti grozījumi biroja nolikumā. Tālāk nolikums jāizskata Pilsētas attīstības komitejā un jāapstiprina domes sēdē, bet pēc tam tikšot izsludināts konkurss uz biroja vadītāja vietu. Ameriks lēš, ka, "ja viss ritēs gludi", komitejas un, iespējams, arī domes sēdē šo jautājumu varētu skatīt jau augustā.
Arhitektu savienības priekšsēdētājs Andris Kronbergs laikrakstam skaidroja, ka iesniedzis RD divus dokumentus – vienu ar priekšlikumiem par biroja nākotni un otru ar desmit kritērijiem, kas būtu jāņem vērā, izvēloties jauno biroja vadītāju. Nekādu atbildi vai informāciju par turpmāko rīcību no domes viņš neesot saņēmis, tomēr cer, ka ieteikumi jau tuvākajā laikā tiks ņemti vērā.

Jau ziņots, ka 28.februārī beidzās piecus gadus ilgais darba līgums ar arhitektu Jāni Dripi un pašvaldība to nav pagarinājusi. Pašlaik biroja vadītāja pienākumus pilda līdz tam par Dripes vietnieci strādājusī Regīna Bula.

Komentējot līguma nepagarināšanas iemeslus, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) izteicis pieļāvumu, ka birokrātijas samazināšanas nolūkā Rīgas pilsētas arhitekta biroju varētu likvidēt pavisam un tā funkcijas deleģēt Pilsētas attīstības departamentam. Vairākas organizācijas, tajā skaitā UNESCO pārstāvji un arhitekti no Igaunijas, kā arī valsts amatpersonas izteikušas Ušakovam aicinājumu saglabāt arhitekta biroju un atjaunot amatā Dripi. Tomēr šī jautājuma risināšana domē līdz šim tikusi ilgstoši novilcināta.