"Jaunā laika" pārstāvis Edgars Jaunups domes sēdē aicināja "nedaudz attapties" un jautājuma izskatīšanu atlikt, lai izstrādātu racionāli pamatotu priekšlikumu, kas "neizsauktu piketus pie domes", taču domnieku vairākums šo aicinājumu noraidīja.

Domes akceptētais projekts paredz, ka vecāki varēs pieteikt savus bērnus arī uz pašvaldības finansētajām vietām privātajos bērnudārzos. Pieteikšanos izsludinās domes Izglītības departaments vietnē www.e-skola.lv un laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Departamentam arī būs jānodrošina šīs informācijas izvietošanu redzamā vietā reģistrācijas vietās un jānosūta uz bērna likumīgo pārstāvju norādītajiem elektroniskajiem saziņas līdzekļiem iepriekš reģistrētajos pieteikumos.

Pieteikumu reģistrācija privātās iestādes rindā notiks, bērna pārstāvim aizpildot elektroniskās reģistrēšanās pieteikumu portālā vai ierodoties reģistrācijas vietā. Bērna vecāki vai likumīgie pārstāvji varēs reģistrēt pieteikumus uz vairākām privātajām iestādēm.

Elektroniskās datu bāzes administrators atbilstoši brīvo vietu skaitam privātajā iestādē izveidos pretendentu sarakstu, vispirms reģistrējot Rīgā deklarētos bērnus, kuru vecāki deklarēti galvaspilsētā un kuru brālis vai māsa jau uzņemti šajā bērnudārzā, tad Rīgā deklarētos bērnus, kuru vecāki deklarēti Rīgā, un pēc tam Rīgā deklarētos bērnus, kuru vecāki vai likumiskie pārstāvji nav deklarēti Rīgā.

Departaments rakstiski informēs pretendentu sarakstā iekļauto bērnu pārstāvjus par iespēju bērnu nodrošināt ar vietu privātajā iestādē. Ja bērna pārstāvis 15 dienu laikā neiesniegs bērnudārza vadībai nepieciešamos dokumentus, bērns zaudēs "rezervēto vietu" un tajā uzņems nākamo rindā esošo bērnu.

Bērna vecāki arī varēs mainīt bērnudārzu uz citu privāto vai pašvaldības iestādi, savstarpēji vienojoties – šādā gadījumā maiņā iesaistīto bērnu vecākiem būs jāiesniedz iesniegums abiem bērnudārziem.

Domes lēmuma paskaidrojumos norādīts, ka pašvaldības dotācija privātajiem bērnudārziem būtu tāda pati kā vidējās uzturēšanas izmaksas pašvaldības pirmsskolas iestādē - 125 lati mēnesī viena bērna uzturēšanai.

Pilsētas budžetā jau paredzēti 1,194 miljoni lati privāto bērnudārzu finansēšanai. No tiem 597 600 lati paredzēti, lai maksātu privātajiem bērnudārziem, kuri īsteno licencētas pirmsskolas izglītības programmas, un tā par 30 latiem samazinātu mācību maksu par katru Rīgā deklarēto bērnu. 2011.gada janvārī noslēgti līdzfinansējuma līgumi ar 48 privātajām izglītības iestādēm, kuras apmeklē 1660 vecuma bērni. Pēc publiskā iepirkuma un līgumu noslēgšanas no aprīļa līdz gada beigām par atlikušajiem 569 779 latiem būs iespējams nodrošināt vietu 506 bērniem, maksājot 125 latus par vienu bērnu mēnesī.

Tāpat aptuveni 11 000 latu būs nepieciešami, lai nodrošinātu iespēju vecākiem pašvaldības pakalpojumu portālā elektroniski nosūtīt pieteikumus reģistrācijai pašvaldības finansētajās grupās privātajās izglītības iestādēs. Šos līdzekļus plānots atrast domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta budžetā no izdevumiem neparedzētiem gadījumiem.

Pašlaik, saskaņā ar domē saņemto informāciju privātais sektors var piedāvāt 932 vietas un papildus vēl 115 vietas no šī gada septembra.

Vecāku pārstāvis Matīs Kaļāns domi aicināja risināt bērnudārzu problēmas pēc būtības, neradot bērnu diskrimināciju – vieniem apmaksājot iespēju iet privātajā bērnudārzā, bet citiem šo iespēju nesniedzot. Sašutumu par nevienlīdzīgu finansējumu pauda arī opozīcija.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzsvēra, ka ar bērnu diskrimināciju pašvaldība var izskaust, tikai mazinot rindas. Viņš uzsvēra, ka līdz šim vecāki un opozīcija piedāvāja vien "tālāk runāt", bet nepiedāvā rīcības variantu. Viņš pieļāva, ka pašreizējais domes piedāvājums nav ideāls, bet "mēs vismaz kaut ko darām". "Ļaujiet darīt, un tad gada beigās varēsiet izvērtēt, vai mums izdevies vai ne," aicināja mērs.

Iecerēts, ka iepirkumā, izvēloties privātos bērnudārzus, kuros pašvaldība finansēs jaunas grupas, dome varēs arī izvēlēties, vai izveidot jaunas grupas tikai Rīgā, vai arī Pierīgas bērnudārzos, ja tāda nepieciešamība radīsies. Projekta autori uzsvēra, ka pašvaldība finansēs savas grupas privātajos bērnudārzos ne tikai vienu gadu, bet rūpēsies par tām tāpat kā par pašvaldību bērnudārziem.

Jau ziņots, ka privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos. Šī programma galvenokārt attieksies uz visjaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Ieceri kritizē gan vecāku, gan privāto bērnudārzu pārstāvji. Biedrība "Vecāki par izglītību" un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība tā vietā iepriekš aicināja pašvaldību vienlīdzīgi palielināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem par katru galvaspilsētā deklarēto bērnu, jo pretējā gadījumā veidojas nevienlīdzīga situācija – par vieniem bērniem dome maksā vien 30 latus, bet par citiem – 125 latus mēnesī.

Šobrīd Rīgā ir 156 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, kas ik dienu nodrošina vietas 25 925 bērniem. Vēl aptuveni 5000 bērnu gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā.