Foto: F64
Jau 28 privātie bērnudārzi ir pauduši gatavību sadarboties ar Rīgas pašvaldību, lai mazinātu rindas uz vietām bērnudārzos un veidotu pašvaldības apmaksātas bērnudārzu grupas, informēja Rīgas domē.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IJSD) saņem vēstules no privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, ka tās ir gatavas sadarboties rindu mazināšanas plāna īstenošanā. Vienlaikus privātie uzņēmēji izsaka arī dažādus priekšlikumus par plānoto iepirkumu. Iecerēts, ka RD IJSD Izglītības pārvaldes un Pirmsskolas nodaļas speciālisti rīkos tikšanos ar privāto pirmsskolu pārstāvjiem, lai uzklausītu viņu priekšlikumus un viedokli, un, kopīgi diskutējot, rastu vislabāko savstarpējās sadarbības modeli.

Rīgas pašvaldība sadarbībai ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm 2011. gadā atvēlējusi finansējumu 1 194 379 latu apmērā, no tiem 450 000 paredzēti apmēram 400 pirmo vietu iepirkšanai pašvaldības grupiņām privātajās izglītības iestādēs. Ja šis sadarbības modelis būs veiksmīgs, iespējams, grozot budžetu, finansējumu varēs palielināt. Savukārt 600 000 latu nepieciešams iepriekšējo līgumsaistību, kuras ir Rīgas pašvaldības "labā griba", nodrošināšanai, izmaksājot 30 latus mēnesī par katru Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, kurš jau apmeklē privāto bērnudārzu.

Privātās pirmsskolas "Laumiņas studija" vadītāja Laila Atare atzīst: "Rīgas domes sadarbība ar privātajām iestādēm ir atbalsts ne tikai bērnu vecākiem, bet līdztekus arī privātajiem uzņēmējiem, kas tādējādi varēs sniegt kvalitatīvu pakalpojumu daudz lielākam bērnu skaitam."

"Esam ļoti iepriecināti un pateicamies par izrādīto pretimnākšanu kopīgā darba labā," tā pašvaldības piedāvājumu vērtē pirmsskolas izglītības iestādes "Sparģelītis" vadītāja Aija Pumpure. Viņa arī norāda, ka šāda sadarbība garantē noteiktu bērnu skaitu, kuri apmeklēs iestādi, un līdz ar to, arī noteiktu naudas summu, ar ko iestāde var rēķināties un tas šajā laikā ir ļoti būtiski.
Jau ziņots, ka Dome tuvāko trīs gadu laikā cer likvidēt rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, paplašinot sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, - Izglītības, kultūras un sporta departaments pirks pirmsskolas izglītības pakalpojumu no privātiem bērnudārziem, par katru Rīgā deklarēto izglītojamo bērnu maksājot dotāciju pat līdz 125 latiem mēnesī.

Tas nozīmē, ka tie bērni, kas gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā, varēs apmeklēt privāto pirmsskolu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi ir pašvaldības pārziņā esošajos bērnudārzos. 125 lati vidēji mēnesī tiek izlietoti par viena bērna uzturēšanos Rīgas pašvaldības bērnudārzos mēnesī.

Iecerēts, ka privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas pretendēs uz dalību šajā programmā, būs jānodrošina tāda pati izglītības programma, sadzīves apstākļi, dienas režīms, bērnu skaits grupiņā un pārējie noteikumi kā pašvaldības bērnudārzos. Šī programma galvenokārt attieksies uz visjaunākā vecuma bērniem - tiem, kuri bērnudārzu apmeklē no 1,5 gadu vecuma. Pašreiz tieši jaunākās vecuma grupas bērnus ir visgrūtāk nodrošināt ar vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzos.

Ieceri kritizē gan vecāku, gan privāto bērnudārzu pārstāvji. Biedrība "Vecāki par izglītību" un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība tā vietā iepriekš aicināja pašvaldību vienlīdzīgi palielināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem par katru galvaspilsētā deklarēto bērnu.

Šobrīd Rīgā ir 156 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, kas ik dienu nodrošina vietas 25 925 bērniem. Vēl aptuveni 5000 bērnu gaida rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!