Foto: LETA

Elektrovairumtirdzniecības uzņēmums "Baltijas Elektro Sabiedrība" veicis eksperimentu ar saules paneļiem Latvijā un Itālijā un secinājis, ka ražošanas jaudas atšķiras tikai par 18 procentiem.

Tas nozīmējot – tas ir stereotips, ka dienvidu valstīs, kur saule spīd daudzas reizes biežāk, arī saules paneļu ražīgums ir būtiski augstāks.

Eksperimentā tika izmantotas divas dažādas simulācijas sistēmas – SolarEDGE un PVsyst – un saules paneļu stacijas uz zemes ar novietojumu uz dienvidiem (azimuts 180 grādi). Saules paneļu leņķis Rīgā un Milānā izvēlēts 30 grādi, informē uzņēmumā, kura viens no darbības virzieniem ir saules paneļu uzstādīšana.

Eksperimenta rezultāti ļaujot secināt, ka ar 100 kW elektrostaciju Rīgā saules paneļi saražo aptuveni 106 MWh gadā, bet Milānā – aptuveni 129 MWh gadā.

"Mums kā lieliem Latvijā saules paneļu sistēmu uzstādītājiem bija interesanti salīdzināt un izprast labāk Latvijas situāciju. Itālija ir viena no saulainākajām Eiropas valstīm, kamēr Latvijā gada griezumā saulainas vien ir dažas dienas mēnesī, tomēr saražotās elektroenerģijas atšķirība ir tikai piektā daļa, nevis vairākas reizes. Tas apliecina, ka elektroenerģija saules paneļos tiek ražota no saules starojuma mākoņainā laikā. Latvijā šīs ziemas sezona, kas ir pirmā pēc saules paneļu buma sākuma, ļāva mums secināt, ka saules paneļi privātmājām ar atbilstošu jaudu spēj saražot enerģiju pašpatēriņam visam gadam. Respektīvi, neattaisnojās bažas par noteikto gada sākuma periodu 1. marts, kad dzēšas gada laikā uzkrātā enerģija. Latvija ir draudzīga valsts saules enerģijai un atdeve ir pietiekami augsta," ir pārliecināts Edgars Bergholcs, "Baltijas Elektro Sabiedrība" valdes priekšsēdētājs.

SIA "Baltijas Elektro Sabiedrība" dibināta 1994. gadā. Tās īpašnieks ir Vācijas "FEGA & Schmitt Elektrogrosshandel" GmbH.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!