Foto: Publicitātes attēli

Ņemot vērā vēnu slimību un to izraisīto seku aktualitāti Latvijā, Veselības centrs 4 (VC4) jau astoto gadu pavasarī rīko vēnu veselības mēnesi. Tā kā Nacionālais veselības dienests (NVD) endovenozās vēnu operācijas neapmaksā un lielai daļai iedzīvotāju tās nav pieejamas, šogad divus mēnešu garumā no 1. marta līdz 30. aprīlim Veselības centra 4 Baltijas Vēnu klīnikā (BVK) un citās VC4 struktūrvienībās venozo saslimšanu diagnostika un vēnu operācijas būs par ĪPAŠĀM CENĀM.
Par iespējām vēnu varikozes ārstēšanā stāsta VC4 Baltijas Vēnu klīnikas flebologs Žoržs Žabūrs.

Kā varikoze izpaužas?

Ar vārdu "varikoze" tiek apzīmēta asins nosprostošanās izraisīta vēnu paplašināšanās, un visbiežāk tā ir vērojama kājās. Ja vakaros kājas sapampst un no noguruma "īd", bet ikru muskuļus ik pa laikam sarauj krampji, uzmanies, jo šādi simptomi var liecināt par paaugstinātu kāju venozo spiedienu un iespējamo varikozi. Cēlonis parasti meklējams vēnu vārstuļu darbībā, kas palīdz asinīm plūst augšup uz sirdi un netecēt atpakaļ uz leju. Ja kāds kājas vēnu vārstulis asinsvadu nenoslēdz pietiekami blīvi, daļa asiņu nevis virzās uz augšu, bet paliek attiecīgajā asinsvada daļā. Ar laiku bojātā vieta kļūst pamanāma – zem ādas sāk izspiesties zilgans asinsvads. Pamazām tas kļūst lielāks, piebriest, sabiezē un deformējas. Šādā gadījumā ar steigu jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

Ko darīt?

Ja vēnu diagnostikas (dupleksonogrāfijas) laikā konstatē stumbra vēnu vārstuļu mazspēju, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Lai organismā atjaunotu normālu asinsriti un likvidētu visas nosprostošanās pazīmes, noteikti ir jātiek vaļā no slimās vēnas. Diemžēl šādos gadījumos, ja ir jau dziļāki bojājumi, ja vēnu vārstule ir saplīsusi un vēna - izstiepusies, tabletes nelīdzēs.

Ja cilvēkam ar vēnu varikozi nav sūdzības, tas nenozīmē, ka slimība neturpina progresēt. Jo ilgāk gaidīs, jo plašākā zonā attīstīsies vēnu varikoze, progresēs izmaiņas audos un palielināsies plānotās operācijas apjoms.

Kādu operāciju izvēlēties?

Viens no variantiem ir slimo vēnu izņemt ķirurģiski – speciālists izveido iegriezumus un pa tiem izvelk traumēto asinsvadu. Operācija tiek veikta vispārējā narkozē un pēc tās paliek rētas. Turklāt pēc šādas iejaukšanās jārēķinās ar ilgu atveseļošanās periodu.

Taču mūsdienu medicīna piedāvā arī citas- jaunākas un mazinvazīvākas operāciju metodes, kuras tiek pielāgotas katra pacienta vēnu varikozes formai un finansiālajām iespējām. Visās termiskajās endovenozajās metodēs tiek izmantota augsta temperatūra un ultrasonogrāfijas kontrolē caur vienu dūrienu, ievadot vēnā tievu katetru, tās no iekšpuses slēdz. Saudzējošākās no tām ir tvaika mikroimpulsu un radiofrekvences metode, kuru termiskā iedarbība (C°) uz apkārtējiem audiem ir pusi mazāka kā lāzeram.

Gan pēc klasiskās operācijas, gan pēc operācijām ar termisku iedarbību ir jānēsā kompresijas zeķes un mēnesi nedrīkst sauļoties.

Biolīme: kādas iespējas tā paver?

Jaunā cianoakriliāta ("bioloģiskās" līmes) metode ir ļoti ekskluzīva: slimajā vēnā pa tievu katetru, ik pēc noteikta attāluma tiek ievadīta līme.

Pozitīvi ir tas, ka tā nodrošina ļoti augstu drošību un komforta līmeni operācijas laikā un pēcoperācijas periodā, nav vajadzīgi atsāpinoši līdzekļi, nav zilumi pēc operācijas, nav iespējams traumēt ādas jušanas nervus, nav jāvalkā kompresijas zeķes. Apmēram pēc pusgada "biolīme" uzsūcas. To pilnībā nomaina organisma audi, un ķermenī nesaglabājas nekādas svešas vielas.

Vai līme ir nekaitīga?

Medicīnā "biolīme" tiek izmantota jau sen, bet pēdējos 13 gadus to veiksmīgi lieto arī neiroķirurģijā paplašinātu asinsvadu ārstēšanai. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ir oficiāli apstiprinājusi un atzinusi par drošu un efektīvu šo VenaSeal biolīmes metodes vēnu slēgšanas tehnoloģiju. Apstiprinājums iegūts, FDA izskatot trīs klīnisko pētījumu datus. Tā kā ASV patērētāju aizsardzības sistēma ir viena no stingrākajām pasaulē, šim starptautiskajam apstiprinājumam ticamības pakāpe ir ļoti augsta.

Vai ir novēroti recidīvi?

Iespēja, ka slimība izārstētajā zonā varētu atkārtoties, ir niecīga – visas manipulācijas kontrolē ultraskaņas aparāts un asinsvadu bloķējuma vietas tas nosaka ļoti precīzi.

Turklāt pēc operācijas pacients saņem BVK izsniegtu kvalitātes sertifikātu - mūža garantiju, ka asiņu plūsma operētajā vēnā neatgriezīsies, bet ja tas tomēr notiktu, viņš saņemtu ārstēšanu bez maksas.

Detalizētāk par VC4 akciju skatieties šeit: http://ejuz.lv/7k5

http://www.venas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!