Foto: Shutterstock
Ik gadu 24. martā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Tuberkulozes diena. Eiropas Slimību profilakses centra dati liecina, ka Latvija 2013. gadā reģistrēto tuberkulozes gadījumu ziņā ieņem trešo vietu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū uzreiz aiz Rumānijas un Lietuvas. Lai aktualizētu jautājumu par saslimstību ar tuberkulozi, laika posmā no 16. līdz 23. martam Liepājas "Atkarību profilakses centrs" aicina uz atvērto durvju dienām, informēja Liepājas domes pārstāve Evita Enģele.

Šajā laikā Liepājas "Atkarību profilakses centrā" ikviens varēs izmantot iespēju saņemt informāciju par tuberkulozi, kā arī bez maksas veikt HIV, sifilisa, B un C hepatīta eksprestestu, saņemot pirms un pēc testa konsultāciju. Pirms vizītes vēlams vienoties par konkrētu laiku, zvanot pa tālruni 63456120.

Tuberkulozei raksturīgākie simptomi ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairāk nekā trīs nedēļas, paaugstināta ķermeņa temperatūra, svara zudums, svīšana naktīs, ēstgribas zudums, nespēks un nogurums. Retāk novēro asiņu piejaukumu krēpām, elpas trūkumu, sāpes krūtīs. Tuberkulozes simptomi sākumā var būt praktiski nemanāmi, tie sāk izpausties pakāpeniski.

2015. gadā Latvijā kopā reģistrēts 621 jauns tuberkulozes gadījums, kas ir par 16 gadījumiem mazāk nekā 2014. gadā, kad tika reģistrēti 637 jauni tuberkulozes gadījumi. Arī bērnu un pusaudžu saslimstība ar tuberkulozi 2015. gadā ir samazinājusies – vecuma grupā no 0 līdz 14 gadiem reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi (2014. gadā – 41), savukārt jauniešiem vecuma grupā no 15 līdz 17 gadiem reģistrēti četri saslimšanas gadījumi (2014. gadā – 11).

Pērn, tāpat, kā gadu iepriekš, visaugstākā saslimstība ar tuberkulozi reģistrēta vecuma grupā no 18 līdz 59 gadiem. Statistikas dati liecina, ka vīrieši ar tuberkulozi slimo vidēji divas reizes biežāk nekā sievietes. Latvijā katru gadu no tuberkulozes mirst vidēji 66 cilvēki.

Statistikas dati liecina, ka vīrieši ar tuberkulozi slimo vidēji divas reizes biežāk nekā sievietes. Latvijā katru gadu no tuberkulozes mirst vidēji 66 cilvēki.

Tuberkuloze ir profilaktiski novēršama un ārstējama infekcijas slimība, ar kuru var inficēties gaisa pilienu ceļā, proti, ieelpojot tuberkulozes nūjiņu, kas atrodas gaisā. Tuberkulozes nūjiņu gaisā izdala ar tuberkulozi slims cilvēks, klepojot, šķaudot, spļaujot, runājot, dziedot un arī vienkārši elpojot.

Diemžēl sabiedrībā aizvien valda stereotipi, ka tuberkuloze skar tikai sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas, piemēram, cilvēkus ar alkohola, narkotisko vielu atkarību, bezpajumtniekus, ilgstošus bezdarbniekus vai personas, kuras atradušās ieslodzījumā. Tādēļ Liepājas dome nolēmusi veicināt sabiedrības izpratni un zināšanas par šo infekcijas slimību, lai sekmētu agrīnu tuberkulozes diagnostiku un novērstu tālāku citu cilvēku inficēšanu ar tuberkulozi.

Liepājas "Atkarību profilakses centrs" atrodas Flotes ielā 7.

Pasaules Tuberkulozes dienai veltīti pasākumi notiks arī Rīgā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!