Foto: Shutterstock
Melnais enerģijas dzēriens zināms visā pasaulē. 29. septembris ir starptausikā kafija diena, tāpēc atgādinām pāris interesantus faktus, kāpēc kafijas krūze no rīta var palīdzēt visu dienu kļūt možākam un iesākt dienu ar papildu enerģijas devu.

Kafijas snauda

Japānā veikts pētījums, kur atklāts, ka visproduktīvākā snauda ir tieši pēc kafijas iedzeršanas. Pētījuma dalībnieki sadalījās divās grupās. Pirmā grupa devās gulēt uz 20 minūtēm, otrā darīja tieši to pašu, tikai pirms tam izdzēra vienu, divas kafijas krūzes, kas pielīdzināms 200 miligramiem kofeīna. Pēc tam, pildot datorizētu testu, cilvēki, kas pirms gulētiešanas izdzēra kafiju, vieglāk varēja koncentrēties, bija možāki un uzrādīja labākus testa rezultātus.

Kafija mazina ādas vēža risku

Smaržīgais un gardais dzēriens ne tikai palīdz iesākt rītu moži, bet arī satur bioaktīvas vielas, kas var aizsargāt ādu no melanomas, ādas vēža paveida. Pētnieki noskaidrojuši, ka kafijas dzērājiem ir mazāka iespēja saslimt ar šo slimību, ja ik dienas tiek izdzertas četras kafijas tasītes. Patērējot šādu daudzumu kafijas, risks saslimt ar melanomu samazinoties par 20% desmit gadu laikā salīdzinājumā ar tiem, kas kafiju nelieto.

Foto: Shutterstock

Kafija pret sirds slimībām

Zinātniski pierādīts, ka dienā izdzerot trīs līdz piecas kafijas tases var par 21% samazināt iespējamību saslimt ar kādu no sirds slimībām.

Kafijas spēju pasargāt no sirds saslimšanām skaidro ar tai piemītošajām antioksidanta īpašībām, kas var labvēlīgi ietekmēt sirds veselību.

Kafija pret diabētu

Dzerot trīs līdz četras kafijas tases dienā, varot samazināt arī risku saslimt ar 2. tipa diabētu aptuveni par 25%.

Protams, jāatceras, kas kafiju lietojot ar cukuru, tas nemazinās iespēju saslimt ar diabētu un neuzlabos organisma darbību, tādēļ vislabāk baudīt melnu kafiju vai pievienot tai nedaudz piena. Par kafijas labajām un sliktajām īpašībām vairāk var lasīt šajā rakstā.

Tava brīvdienu kafija: dzēriena labās un sliktās īpašības

Foto: Shutterstock

Garda, karsti kūpoša kafijas tase ik rītu – tas jau kā ieradums ir kļuvis ļoti daudziem. Kafija tiek vērtēta pretrunīgi – vieni uzskaita tās labās īpašības, citi sliktās. Cik cilvēku, tik viedokļu, tāpēc katra paša ziņā ir izvērtēt kafijas ietekmi uz veselību un savus kafijas lietošanas paradumus.

Lasīt vairāk

Svarīgi atcerēties, ka kafijai ir daudz labu īpašību, bet pārlieku bieža kafijas dzeršana var radīt problēmas, kā jau tas ir ar visiem pārtikas produktiem, kas par daudz, tas par skādi. Visu jāprot lietot ar mēru.

Ja melna kafija agrā darba dienas rītā nav jau ierasts rituāls vai rūgtais dzēriens negaršo, tad iespējam pagatavot gardus ēdienus, kuros kafija ir viena no sastāvdaļām. Pāris idejas interesantām receptēm, ko izmēģināt, un iepazītu kafijas garšu no jauna.

Beduīnu kafija - ar kardamonu

Foto: Shutterstock

Arābi kafiju aromatizē ar kardamonu, kas viņiem skaitās viesmīlības simbols un bez kura nenotiek nevienas saviesības vai svētki. Kardamonu kafijai pievieno vai nu veselu sēkliņu veidā, vai piestā to sagrūžot pulverī. Turklāt kafija vienmēr tiek dzerta salda.

Lasīt vairāk

Meksikāņu kafija - ar čili un rumu

Foto: Shutterstock

Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošas kafijas kūciņas ar avokado krēma glazūru

Foto: DELFI

Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.

Lasīt vairāk

Aukstais šokolādes un kafijas dzēriens

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Uzmundrinošs kofeīna lādiņš labākai dienai. Putukrējuma vietā dzērienam var pievienot vaniļas, vai vēl labāk, kafijas saldējuma bumbiņu. Gatavošanas process - ilgs, tomēr rezultāts ir pūliņu un gaidīšanas vērts. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Tiramisu ar kafijas liķieri


Tiramisu – klasisks itāļu deserts, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani augšā", bet metaforiski "dari mani laimīgu". Daudzi sevi dēvē par tā oriģinālās receptes autoriem un domas dalās. Tā sastāvā vienmēr ir cepumi "Dāmu pirkstiņi", kas izmērcēti kafijā un pārklāti ar sātīgo maskarpones krēmu. Tiramisu variācijas ir ļoti dažādas - kafija tiek papildināta ar dažādiem dzērieniem, savukārt krēms ar dažādām ogām un mērcēm. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante,Caramelle.lv.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!