Ceturtdien, 29. janvārī, Veselības ministrija (VM) kopā ar sociālajiem partneriem izsludināja Onkoloģiskās modrības gadu. Tā kā vēzis joprojām ir otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā, šogad plānots uzlabot gan prevencijas pasākumus – skrīningu, veselīga dzīvesveida popularizēšanu un citus profilaktiskos pasākumus, gan pievērst uzmanību slimnieku ārstēšanai, medicīniskai un sociāli psiholoģiskai rehabilitācijai, kā arī citiem jautājumiem.

Lielākā problēma pašlaik esot tā, ka vēzi atklāj pārāk vēlu – jau 3. vai 4. stadijā, kad ārstēšana vairs nav tik efektīva un bieži vien atliek vairs tikai paliatīvi risinājumi. Situācija gan pakāpeniski uzlabojoties. Valsts pašlaik īsteno vairākas bezmaksas skrīninga programmas sievietēm, uz kurām tiek izsūtīti uzaicinājumi, tomēr to izmantošana notiekot ļoti kūtri - pērn uzaicinājumam atsaukušās vien 27,8% sieviešu, stāstīja ministrs Guntis Belēvičs. Iepriekšējos gados gan šis skaitlis bijis vēl mazāks.

VM galvenā speciāliste ginekoloģijā un dzemdniecībā Dace Rezeberga uzsvēra, ka Latvija ir 5. vietā starp 40 Eiropas valstīm mirstības no dzemdes kakla vēža ziņā. Tam tā nevajadzētu būt, jo dzemdes kakla vēzi iespējams atklāt agrā vai pirmsvēža stadijā un efektīvi ārstēt. Tāpat šīs saslimšanas skaitu vajadzētu samazināt meiteņu vakcinācijai, bet, lai nopietni samazinātu saslimšanu ar šo vēža formu, nepieciešams vakcinēt vismaz 80% meiteņu. Pašlaik šis skaitlis ir krietni mazāks.

Tāpat lielākoties arī citus vēža veidus iespējams ārstēt, ja tie atklāti savlaicīgi.

VM šogad papildus plāno pievērst lielāku uzmanību sabiedrības informēšanai, sagatavojot informatīvos materiālus par valsts apmaksātajiem onkoloģijas pakalpojumiem, par paliatīvās aprūpes un rehabilitācijas saņemšanas iespējām, kā arī "zaļā koridora" darbību, kas pacientam ne ilgāk kā desmit dienas pēc vēža atklāšanas paredz nodrošināt speciālista konsultāciju.

Tomēr galvenais esot, lai cilvēki paši pievērstu uzmanību savai veselībai. Lūk, onkoloģe-ķīmijterapeite, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Dace Baltiņa sniegtie padomi, kādas pazīmes var liecināt par onkoloģiskām saslimšanām. Ja tādas novērojat, nekavējoties jādodas pie ārsta, lai veiktu izmeklējumus.

1. Ilgstoši nedzīstoši pušumi vai plaisas uz ādas

Bieži tādus " sīkumus" palaiž garām neievērotus, uzsmērē krēmu un gaida, kad pāries, bet pie ārsta nieku dēļ neiet. Diemžēl tieši tā sākas ādas ļaundabīgie audzēji, uzsver speciāliste. Uzmanība jāpievērš ādas veidojumiem, kas izpaužas kā apsārtums, zvīņošanās, puscaurspīdīgi mezgliņi, kas vēlāk pārvēršas pušumā, ilgstoši nedzīst, bet tikai plešas plašumā. Sāpju vai niezēšanas nav.

Ja ādas audzējus konstatē agrā stadijā, to var pilnībā izārstēt, turklāt to var izdarīt arī, gandrīz neatstājot rētu. Tādēļ laikus jādodas pie ārsta.

2. Urinēšanas vai vēdera izejas traucējumi

Par urinēšanas traucējumiem jāuzskata sāpes, strūklas pārmaiņas – nevienmērība vai pārtraukumi, asinis urīnā, duļķains, tumšs urīns, kā arī sāpes vēdera lejas daļā, nepilnīga urīnpūšļa iztukšošanās sajūta. Par vēdera izejas traucējumiem var runāt, ja tā ir neregulāra, ir aizcietējumi bez kāda ieelsa, kas mijas ar neizskaidrojamām caurejām, sāpēm vēdera izejas laikā, gļotu vai asiņu izdalīšanās no taisnās zarnas, izkārnījumu formas vai krasas izmaiņas, vajadzība apmeklēt tualeti uzreiz pēc ēšanas, īpaši, ja iepriekš šādas vajadzības netika novērotas, un citas izmaiņas.

3. Neparasti izdalījumi

Tā kā vēzis var skart jebkuru ķermeņa daļu, uzmanība jāpievērš visam, sākot no galvas uz leju. Piemēram, vai neklepojat asinis (asinis krēpās)? Vai bijušas epizodes, kad atvemjat kuņģa saturu ar asiņainu piejaukumu. Neparasti izdalījumi no krūtīm – spontāni traipi uz veļas vai asiņaini. Īpaša uzmanība šādām pazīmēm jāpievērš menopauzes laikā. '

Izdalījumi no dzimumceļiem – asiņaini, balti, biezi, ūdeņaini, smakojoši vai jebkādi izdalījumi menopauzes laikā, ja vien nelietojat hormonu aizstājterapiju.

Izdalījumi no taisnās zarnas – asiņaini, gļotaini.

4. Sabiezējumi, sacietējumi, veidojumi jeb bumbuļi vai citas ādas struktūras izmaiņas

Jāsāk ar ieskatīšanos spogulī, apskatot, vai uz sejas, kakla, atslēgas kaula vai citur nepamanīsiet asimetrijas vai neparastus veidojumus. Viegli iztaustiet – pārvelciet ar roku abiem kakla sāniem, iztaustiet paduses, cirkšņus, vai tajos nav kādi mezglveida veidojumi. Pārbauda ādu, vai nav kādu sacietējumu. Sievietēm viegli jāiztausta krūtis, vīriešiem – sēklinieku maisiņi. Parasti, pat, ja šādi veidojumi nesāp, zinām par to esamību, tikai nepievēršam tiem uzmanību vai vairāmies to darīt.

5. Rīšanas traucējumi, siekalošanās vai garšas izmaiņas

Barības vada ļaundabīgi audzēji visur pasaulē tiek atklāti novēloti, jo pacienti pie ārsta vēršas tikai tad, kad rīšana sagādā lielas grūtības. Tad palīdzēt vairs var maz ko.

Uzmanība jāpievērš biežām aizrīšanās epizodēm, īpaši, ja tās atkārtojas bez redzam iemesla. Tāpat aizdomīgai vajadzētu būt kumosa jušanai, kā tas "ceļo" pa barības vadu, ja vien neesat norijis tiešām lielu gabalu. Trešā pazīme var būt sāpes aiz krūšu kaula rīšanas laikā. Tāpat arī biežas atraugas ar gaisu vai nepatīkamu, veca ēdiena garšu. Pastiprināta siekalu izdalīšanās vai svešķermeņa sajūta kaklā arī nav normāla, un šādā gadījumā jākonsultējas ar ārstu.

6. Ilgstošs klepus un balss aizsmakums

Īpaši šīm pazīmēm uzmanība jāpievērš smēķētājiem, kas tās nereti uzskata par parastu parādību. Tā tas var būt, tomēr, ja pats vai līdzcilvēki pamana izmaiņas klepus veidā - tas kļūst sauss, kairinošs, ar stiprām krēpām vai parādās netipiskos dienas laikos, jādodas pie ārsta uz pārbaudi. Arī nesmēķētājiem, ja klepus un aizsmakums ir ilgāks par trim nedēļām, jādodas pie ārsta.

7. Dzimumzīmīšu vai kārpu izmaiņas

Laikus atklātas melanomas ir vieni no vislabāk ārstējamajiem ļaundabīgajiem audzējiem. Diemžēl bieži gadoties, ka pacienti, kas izmaiņas dzimumzīmītēs pamanījuši jau pirms vairākiem mēnešiem vai gadiem, novēloti vēršas pie ārsta.

Kā to nepieļaut? īpaši uzmanīgiem jābūt tiem cilvēkiem, kam ir gaiša āda, kas saulē ātri apdeg. Tāpat jāpievērš uzmanība dzimumzīmītēm, kas parādījušās nesen vai kļūst manāmi lielākas. Aizdomīgas ir dzimumzīmītes, kas ļoti atšķiras no pārējām – formas vai krāsas ziņā.

Vairāk par dzimumzīmītēm un ādas vēža iespējamajiem veidiem lasiet šeit.

8. Nogurums, nespēks, apetītes trūkums un svara zudums

Iemesli šīm sūdzībām var būt dažādi – pārslodze, neonkoloģiska saslimšana, sadzīviskas neveiksmes, nepareiza diēta un citi. Tomēr šie simptomi var liecināt arī par nopietnām, onkoloģiskām saslimšanām, piemēram, anēmiju, kuras cēlonis ir slēpta asiņošana. Šādi mēdz sākties arī kuņģa, plaušu un citi audzēji. Tāpēc ar nogurumu un strauju svara zudumu jābūt ļoti piesardzīgiem. Var būt arī garšas izmaiņas, un maltītes, kas kādreiz sagādāja baudu, izraisa nepatiku. Šādos gadījumos jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic analīzes.

9. Periodiski drebuļi un temperatūras paaugstināšanās.

Šādas pazīmes nedrīkst ignorēt, jo ķermenis signalizē, ka kaut kas nav kārtībā. Tomēr tas noteikti nenozīmē, ka pie vainas ir onkoloģiska saslimšana, bet, ja sūdzības saglabājas vai atkārtojas periodiski, pie ārsta jādodas noteikti.

10. Galvassāpes vai šķebinoša sajūta, krampji, vemšana, dzirdes vai redzes traucējumi

Šie ir ļoti nopietni traucējumi, par kuriem noteikti jāpastāsta ārstam.

Jāpiebilst, ka pat, ja sev atradīsiet kādas no šīm pazīmēm, panikai nav pamata un tas nebūt vēl nenozīmē, ka jums ir vēzis, tomēr šajos gadījumos noteikti ir jākonsultējas ar ārstu, lai viestu skaidrību un nepalaistu garām kādus būtiskus simptomus.

Vairāk informācijas var meklēt arī jaunajā izdevumā "Vēzim - nē! Praktiski padomi" un onko.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!