Foto: AP/Scanpix/LETA

Zviedrijas basketbola zvaigzne, 35 gadus vecais Jūnass Jerebko izvēlējies šīs sezonas noslēgumu aizvadīt no sporta pasaules nošķirtās Krievijas titulētākajā klubā Maskavas CSKA. Krievijas agresijas fonā zviedru basketbola zvaigznes lēmums izraisījis neizpratni un nopēlumu.

Jerebko desmit sezonas aizvadījis Nacionālajā basketbola līgā, kopā nospēlējot 683 mačus. 2019. gadā zviedru spēka uzbrucējs izvēlējās karjeru turpināt Eiropā un pievienojās "Himki" komandai, ar kuru 2021. gada sākumā personisku iemeslu dēļ lauza līgumu. Vairāk nekā gadu Jerebko nespēlēja augstākā līmeņa klubos, bet tagad pieņēmis pretrunīgu lēmumu un pārstāvēs Krievijas armijas klubu CSKA.

"Man ir liels gods, ka kļūstu par daļu no CSKA, būšu klubā ar tādu vēsturi. Gaidīju iespēju atkal spēlēt basketbolu un esmu priecīgs pievienoties komandai," CSKA paziņojumā saka zviedru basketbolists.

deutche_welle_video

Tomēr ārpus Krievijas šī ziņa uzņemta pārsvarā ar nosodījumu. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā praktiski visa sporta pasaule ir norobežojusies no Krievijas, starptautiskās federācijas aptur Krievijas un Baltkrievijas dalību savās organizācijās, sportistiem tiek ieteikts lauzt līgumus ar Krievijas klubiem un neveidot nekādas saiknes, bet Jerebko šajā brīdī izvēlējies iet pretējo ceļu un noslēdz līgumu ar CSKA, kas gadu gadiem asociējies ar Krievijas armiju.

"Svenska Dagbladet" ilggadējais sporta žurnālists Anderss Lindbalds pauž neizpratni par šādu lēmumu. "Vai viņš neseko ziņu reportāžām un viņam nav kauna? Vai viņam nav padomdevēju, kas varētu viņu apturēt? Vai viņam tik ļoti vajag naudu? Vai arī viņš ir apkrāpts?"

Portālā MVP pirms vairākām nedēļām bija intervija ar ukraiņu sporta žurnālistu Oleksandru Prošutu, kurš kara laikā šobrīd atrodas Kijivā. Sociālajos tīklos Prošuta tagad pauž sašutumu par Jerebko lēmumu. "Jūnass Jerebko ir pārsteidzošs. Viens krievu klubs ("Khimki") tev ir parādā naudu. Daudz naudas. Un tu paraksti līgumu ar citu. Sasodītā 2022. gada 30. martā. Neticami."


Sociālajos tīklos uz Prošutas ierakstu atbildējis lietotājs "Per Delecto". "Es tikai gribu teikt, ka lielākajai daļa no Zviedrijas basketbola sabiedrības ir riebums par viņa lēmumu un veidu, kā paziņot jaunumus."

Sociālajos tīklos zviedru basketbola fani un apskatnieki pauduši līdzīgu neizpratni.

"1. aprīļa joks noplūda pa ātru? Jūnass Jerebko paraksta līgumu ar Krievijas armijas komandu CSKA."

"Kādu nožēlojamu morāli rāda Jerebko. Nožēlojami. Cerams, ka viņš vairs nekad nejutīsies pilnībā gaidīts Zviedrijā."

"Jonass Jerebko ir pieņēmis 100% nepareizu un bezjēdzīgu lēmumu."

"Jerebko tagad spēlēs Maskavas CSKA, kamēr Krievija iebrūk Ukrainā. Un viņš vēl saka "tas ir gods"!"

"Lenss Ārmstrongs, Meriona Džounsa, Tonija Hārdinga, Tomass Johansons, Svens Nīlanders, Ludmila Enkvista. Sporta zvaigžņu klubs, kas dažu sekunžu laikā sabojāja karjeru, tikko ieguva jaunu dalībnieku - Jūnasu Jerebko."

"Absurda kluba izvēle. Pirms basketbola izslēgšanas spēlēm tiek teikts, ka "Zviedrijas basketbols ir solidārs ar Ukrainu". Pieļauju, ka Jerebko turpmāk nespēlēs izlasē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!