Labradori – retrīveri ir viena no populārākajām suņu šķirnēm ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, kas skaidrojams ar viņu īpaši draudzīgo un mīlīgo raksturu, tai pašā laikā arī ar aso prātu un augstām darbspējām. Šoreiz ciemojamies pie gadu veca melna labradora Trevora un viņa saimnieces Rīgas Stradiņa universitātes Starptautisko attiecību-Eiropas studiju programmas absolventes Elīnas Privkas.

Šīs šķirnes suņiem ir stabila nervu sistēma un teicama oža. Tie ir līdzsvaroti, nav bailīgi un agresīvi, ir viegli apmācāmi. Labradoru senči, kas dzīvojuši Ņūfaundlendas salā, Kanādas austrumu piekrastē, zvejniekiem palīdzējuši darbos uz ūdens. Retrīvers no angļu "retriever" nozīmē atnest gūto medījumu, kas bija viens no galvenajiem šā suņa uzdevumiem 19. gadsimtā. Mūsdienās labradori palīdz gan narkotiku, ieroču un sprāgstvielu meklēšanā, gan cilvēku glābšanā, tai pašā laikā viņi ir ļoti uzticami un lieliski mājas mīluļi.

Sapnis, kas piepildījies

Elīna jau no mazotnes ir sapņojusi par suni. Bērnības draudzenei bija melns labradors, kas atmiņā palicis kā mīlīgs, enerģisks un dzīvespriecīgs. Vairākas nedēļas Elīna kopā ar draugu Mārtiņu internetā bija meklējuši informāciju un fotogrāfijas par visdažādākajām suņu šķirnēm, un Elīna saprata, ka viņa vēlas tieši labradoru.

Sākotnēji gan bija doma par šo suni dzeltenā krāsā, taču draugi piedāvāja melnu kucēnu. Tā kā viņa ļoti gribēja suni, tad nolēma apskatīt kucēnu klātienē. "Kad ieraudzījām mazo melno kucēnu, šaubas izgaisa kā nebijušas. Šunelis bija iesaukts par Intelektuāli, jo vienīgais no šai metienā dzimušajiem prata izrāpties no savas kastītes. Ienākot istabā pie suņukiem, tieši viņš izrāpās no kastītes un skrēja mums pretī. Pārbraucot mājās, abi ar Mārtiņu nolēmām kucēnu saukt par Trevoru, savukārt oficiālais vārds ir Džafars Cintvīds (Jafar Cintweed)," par pirmajiem iespaidiem stāsta Elīna.

"Trevors ir liels domātājs un sapņotājs, ļoti draudzīgs un mīlīgs. Ja jāizvēlas starp suņiem, cilvēkiem un bērniem, tad Trevors vispirms priekšroku dod suņu sabiedrībai, otrajā vietā – bērni, pie tiem viņš vienmēr skrien klāt draudzēties. Bet saimnieks kucēnam paliek trešajā vietā," saka Elīna.

Īpašs rituāls izveidojies, kad mājās ienāk ciemiņi – Trevors viņiem piemeklē čības pēc savas gaumes un pienes ienācējiem. Čība noteikti jāpaņem, lai neaizvainotu viesmīlīgo sagaidītāju. Taču, kā skaidro Elīna, Trevors apvainojas līdz nākamajam prieka brīdim – viņš ļaunu prātu ilgi netur.

Mācības suņu skolā

Trevors mācības skolā uzsāka sešu mēnešu vecumā un šobrīd apgūst vispārējo paklausības kursu – sēdēt, gulēt, stāvēt, iet blakus, pienest mantiņas, kā arī no svešiniekiem neņemt barību. Mācību ilgums atkarīgs gan no paša suņa, gan arī no tā, cik bieži skolu apmeklē – Trevors iet reizi nedēļā, taču var arī divas līdz trīs reizes, lai intensīvāk nostiprinātu iegūtās zināšanas. Kad visas programmā paredzētās komandas ir apgūtas, jākārto eksāmens, par to saņemot īpašu diplomu.

"Trevors komandas izpilda labi, taču, ieraugot kādu nebēdnīgāku suni, viņš ir pirmais, kurš piebiedrojas palaidnībām. Kucēnam grūti koncentrēt uzmanību – vairāk gribas dauzīties. Reiz par nepaklausību viņu visu priekšā sarāja, un kādu laiku Trevoram bija jāmācās nošķirti no pārējiem suņiem," par sava suņa skolas gaitām stāsta Elīna. Labradorus var apmācīt narkotiku meklēšanai, mantu pienešanai, taču Trevors ir mājas mīlulis un šādas nopietnākas apmācības viņam tuvākajā laikā neplāno, kaut arī kucēna vecmāmiņa no mammas puses joprojām strādā Valsts robežsardzē.

Labradori labi sadzīvo ar maziem bērniem, un Trevoram īpaši patīk uzņemties aukles pienākumus. "Viņš ir laba aukle maziem bērniem – ja pieaugušajam savu mantiņu neatdod, tad mazam bērniņam to vienmēr iedod. Arī parkā viņam patīk pieskatīt nepazīstamu cilvēku bērnus. Reiz viņš pat piegāja pie bērnu ratiņiem un lēnām gāja tiem līdzi," stāsta Elīna.

Pastaigas – laiks, kuru varam veltīt paši sev

Steidzīgajā ikdienā šo pastaigu laiku lieliski var veltīt sev, paliekot vienatnē ar savu suni un nedomājot par citām raizēm vai problēmām. "Mīļākā Trevora pastaigu vieta ir parks, kurp viņš labprāt iet. Kucēnam ļoti patīk spēlēt paslēpes – es vai Mārtiņš noslēpjamies aiz kāda koka un tad Trevors iet meklēt, tas viņam šķiet ļoti interesanti. Īpaši suņukam tas patīk vakaros, kad sāk krēslot. Parkā viņam ir savi draugi, kas arī nāk tur pastaigās noteiktā laikā."

Izdzirdot vārdus "Iesim laukā!", Trevors kļūst ļoti priecīgs, atrod savu siksniņu un ņem saimnieku aiz rokas. Ja nevar sagaidīt, dažreiz arī ierejas. Vienmēr, ejot ārā, viņš apstājas pie kāpņu telpas loga, lai pārbaudītu, kas notiek pagalmā. Ja viss kārtība, tad var doties tālāk uz izeju.

Retas ir dienas, kad pastaigu laikā kāds neizteiktu kādu pozitīvu piebildi par melno Trevoru. "Vai, kāds lācītis! Kāds smuks sunītis!" – tie ir biežākie komentāri, ko abi katru dienu dzirdam. Trevors ir poliglots – komplimentus saprot visās valodās. Ja kāds viņu uzrunā, suns vienmēr apstājas, lai uzklausītu, ko viņam teiks. Pat mājās ik pa laikam jāatgādina, kāds viņš ir labs suns, bez komplimentiem vairs pat nevar iztikt. Arī, ja Trevoram pašam kāds iepatīkas, viņš apsēžas un sāk luncināt asti, izrādot savu patiku pat pret nejauši sastaptu garāmgājēju," skaidro Elīna.

Glābēji uz ūdens

Labradoriem īpaši patīk ūdens, senos laikos tie palīdzēja zvejniekiem no ūdens vilkt ārā tīklus un ķēra no tiem izkritušās zivis. Šie suņi ir arī labi glābēji un spēj izglābt pat vairāk nekā 120 kg smagu slīkstošu cilvēku. Ja labradors ūdenī glābj cilvēku, tad jāķeras sunim skaustā, jo tur viņam ir biezāka āda, pie kuras vieglāk ieķerties. Labradors vienmēr velk cilvēku uz krastu, nevis dziļumā.

"Trevoram ļoti patīk ūdens. Viņš pie vannas ir pieradināts jau no divu mēnešu vecuma, kad pēc katras pastaigas mazgājām ķepas. Tagad jau pats zina, kas jādara, ienākot vannas istabā. Viņam arī ļoti patīk peldēt, ķert kociņu, kuru vienmēr centīgi iznes no ūdens. Sākotnēji suņuks tikai skrēja pa ūdeni un negāja dziļāk par vietu, ko var aizsniegt ar ķepām, bet nu jau ir iemācījies peldēt ar visu svaru. Šī viņam būs pirmā īstā vasara, jo pagājušogad vēl bija pavisam maziņš," stāsta Elīna. "Interesanti, ka pēc peldēm Trevors kļūst īpaši enerģisks, šķiet, ka ūdens dod viņam enerģiju," piebilst Mārtiņš.

Vai līdzīgs saimniekam

"Ja mūsu suns mācētu runāt, tad noteikti stāstītu, ko ierauga, ko domā. Piemēram, ieraugot ko interesantu, kas notiek ārā aiz loga, viņš uz mani paskatās un noņurd, it kā teiktu: "Redzi?"

Jautāta par saimnieka un suņa līdzību, Elīna smaidot stāsta, ka abi ir labsirdīgi, draudzīgi, viesmīlīgi un inteliģenti. "Viņš ir prasīgs gluži kā es – ja kaut ko vēlas, tad liek par to manīt un neliekas mierā, kamēr nesasniedz kāroto," tā domā Elīna.

Vai tiksim galā

  • Labradori ir ieteicami ģimenēm ar bērniem, jo viņiem nekad pāri nedarīs, gluži pretēji – labradors būs gādīga un rūpīga aukle.
  • Jārēķinās, ka suns ir spēcīgs un enerģisks, tādēļ saimniekam jābūt spējīgam viņu noturēt pastaigu laikā.
  • Labradori nekad bez iemesla neries par katru troksni un nekodīs cilvēkiem.
  • Labradoriem ļoti patīk rotaļāties, tādēļ jābūt daudz brīvam laikam, ko veltīt rotaļām un izklaidei.
  • Ja pārbaro un pietiekami nenodarbina, var rasties problēmas ar korpulenci.
  • Ļoti piemērots jauniem, aktīviem, enerģiskiem cilvēkiem.
  • Slavenākie labradoru īpašnieki

  • Krievijas prezidents Vladimirs Putins
  • Lielbritānijas karaliene Elizabete II
  • Bijušais ASV prezidents Bils Klintons
  • Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers
  • Holivudas zvaigznes Harisons Fords, Teds Tērners
  • Dziedātājs Maikls Džeksons
  • Princis Čārlzs, Monako princese, Zviedrijas karaliene, Beļģijas karaliene
  • Labradora profesijas

  • Medībās – medījuma atrašana un pienešana
  • Aklo cilvēku pavadonis
  • Narkotiku, sprāgstvielu un ieroču meklētāji
  • Glābēji lavīnu, zemestrīču gruvešos aprakto cilvēku meklēšanai
  • Terapeiti psiholoģisku traumu ārstēšanai
  • Lielbritānijā – konsteblu pavadonis
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!