Foto: stock.xchng
Runājot par insulta pacientu, prātā nāk cilvēks gados, kurš maz kustas un, visticamāk, daudz smēķē, bet patiesībā šī smagā un pēkšņā saslimšana var skart cilvēkus jebkurā vecuma grupā, arī zīdaiņus un bērnus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vecums patiešām ir nopietns riska faktors insulta gadījumā, bet, piemēram, Lielbritānijā šie smagie smadzeņu asinsrites traucējumi katru gadu skar vairāk nekā 150 000 cilvēkus, no kuriem ceturtā daļa ir jaunāki par 65 gadiem.

Daļa insulta pacientu ir gados jauni un labā fiziskā formā, turklāt, kā atzīst ārsti, insults novērojams arī bērniem.

Tādi riska faktori kā smēķēšana, alkohola lietošana, ar smagumu celšanu saistīts darbs, neizraisa insultu uzreiz, bet gadu gaitā paaugstina tā risku. Citi lielākie riska faktori saistīti ar iedzimtām asinsvadu īpatnībām.

Iedzimti asinsvadu defekti

Insults smadzenēs notiek skābekļa nepietiekamības dēļ, kuru izraisa asinsrites bloķēšana vai traucējumi.

Išēmiskā insulta gadījumā, kas tiek diagnosticēts 80 procentos gadījumu, smadzeņu asinsrites traucējumus rada asins trombs. Hemorāģiskais insults nozīmē asinsvadu plīsumu, kas izraisa asinsizplūdumu smadzenēs.

Pēdējos gados ievērojami pieaudzis to pacientu skaits, kuri insultu piedzīvo vecumā līdz 65 gadiem - viņi veido pusi no visu insulta pacientu skaita.

Hemorāģisko insultu nereti izraisa iedzimti asinsrites sistēmas defekti. Šajā gadījumā "smadzenēs ievietotā bumba ar pulksteņa mehānismu" var sprāgt jebkurā brīdī.

Viens no šādu "bumbu" piemēriem ir artēriju un vēnu defekts, kad artērijas ir tieši savienotas ar vēnām kapilāru tīkla trūkuma dēļ. Tas nozīmē paaugstinātu spiedienu uz asinsvadu sieniņām - tās, neizturējušas spiedienu, var plīst un radīt asinsizplūdumu smadzenēs.

Riska grupā ir arī cilvēki, kuriem vērojamas straujas asinsspiediena izmaiņas, kas var notikt arī gados jauniem cilvēkiem, jo īpaši hipertonijas gadījumā.

Pat parasts stress var paaugstināt asinsspiedienu līdz līmenim, kad notiek insults. Zinātnieki arī secinājuši, ka šādas sekas var būt pārmērīgai kafijas lietošanai.

Neregulāra sirdsdarbība, kuru dēvē arī par mirgojošo aritmiju, var izraisīt išēmisko insultu. Šādos gadījumos daļa sirds var sisties tik ātri, ka rodas asinsrites traucējumi. Tā rezultātā asinis uzkrājas sirdī, veidojot trombu, kas nokļūst smadzenēs un izraisa insultu.

Svarīgs faktors ir arī iedzimtība - dažiem cilvēkiem ir lielāka slieksme ciest no insultiem, un šo īpatnību iespējams pārmantot.

Pacienti vidū pat zīdaiņi

Insulta izpētes asociācijas pārstāve Klēra Voltone apgāž sabiedrības viedokli par insultu kā padzīvojušu cilvēku slimību: "Manuprāt, sabiedrība maldās, uzskatot, ka šī ir vecu cilvēku slimība. Ceturtā daļa insultu skar cilvēkus darbspējīgā vecumā, un no tā var ciest pat bērni un zīdaiņi."
"Mums jāatzīst, ka ikvienam, ne tikai veciem cilvēkiem, pastāv insulta risks," uzsver speciāliste.

Insultu nav iespējams iepriekš prognozēt, bet veselīgs uzturs, regulāras sporta nodarbības, mērens alkohola patēriņš un atturēšanās no smēķēšanas risku ievērojami samazina.

Tomēr arī cilvēki ar nevainojamu dzīvesveidu nav pilnībā pasargāti no riska, kamēr pilnīgi pretēja dzīvesveida piekritēji var mierīgi nodzīvot līdz sirmam vecumam.

Slavenības, kurām insults bijis pirms 60 gadu vecuma

Insults pirms 60 gadu vecuma sasniegšanas bijis arī vairākiem pasaulē pazīstamiem cilvēkiem, piemēram, aktrisei Šaronai Stounai - 44 gadu vecumā, žurnāla 'Playboy" radītājam Hjū Hefneram - 59 gadu vecumā un krievu aktrisei Natālijai Gundarevai - 44 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!