Foto: PantherMedia/Scanpix
Aizsākot tematisko nedēļu "Svara zaudēšana - pret mītiem ar zināšanām!", kas norisināsies no 2. līdz 6. jūnijam sadarbībā ar svara zaudēšanas portālu KILO.LV, piedāvājam rakstu sērijas pirmo publikāciju, kurā skaidrots, kāopēc dažādas diētas un svara zaudēšanas medikamenti nespēj sniegt ilglaicīgu un veselībai draudzīgu efektu.

Tuvojoties pludmales sezonai, gandrīz katrs sāk pastiprināti pievērst uzmanību sava ķermeņa formai. Ja laika atlicis pavisam maz, tad nereti ķeramies pie radikālām metodēm. Tomēr šādi eksperimenti var kaitēt organismam, brīdina eksperti.

Populārākie līdzekļi svara zaudēšanas jomā ir dažādas brīnumdiētas un medikamenti, kas sola mazināt svaru vien nedēļas laikā. Patiesībā, lai svara zaudēšana noritētu veselīgi un neatgriezeniski, nedēļā jāzaudē vien 1% no ķermeņa masas. 

Badošanās var izraisīt dažādus veselības traucējumus - sākot no neveselīga ādas izskata līdz pat kuņģa čūlai. Turklāt, ja, ieēdot vairāk, rodas vainas apziņa, varat riskēt saslimt ar bulīmiju vai anoreksiju.

Īslaicīga uzņemtā kaloriju daudzuma samazināšana ir neefektīva arī kādas noteiktas ķermeņa īpatnības dēļ - tauku šūnām piemīt sava veida "atmiņa". Pēc drastiskas badošanās, kad tauku šūnas ir sarukušas, tās ātri steidz atgūt savu apmēru ar krietnu rezervi. Atgriežoties pie normālas ēšanas, tauku šūnas izmantos pieejamās uzturvielas, lai nodrošinātos pret "bada laikiem", ko pieredzējušas. Tādējādi svars ne tikai atgriezīsies, bet var arī pieaugt.

Dažādu tablešu lietošana var apdraudēt veselību daudz nopietnāk - internetā atrodamie medikamenti nereti ir apšaubāmas izcelsmes, turklāt vairumam nav pārbaudīta to ietekme uz veselību ilgtermiņā. 

Oregonas Universitātē veikts pētījums par dažādu svara zaudēšanas medikamentu efektivitāti. Rezultāti apliecināja, ka testa grupas rezultāti būtiski neatšķīrās no placebo grupas, pierādot, ka vairums pieejamo svara zaudēšanas preparātu nav efektīvi.

Ļoti populāra "maģisko tablešu" sastāvdaļa ir kofeīns - ikdienā sastopams tējā, kafijā u.c. dzērienos. Kofeīns ir pazīstams ar to, ka palielina termoģenēzi - siltuma radīšanu no uzņemtajām uzturvielām, kā arī mazina apetīti. Tomēr jāatceras, ka kofeīns ir spēcīgs stimulants, kas paātrina sirdsdarbību, un liels tā patēriņš var izraisīt sirdsdarbības traucējumus. 

Svara samazināšana veselīgā ceļā ir ilgstošs process - no tā 20% veido fiziskās aktivitātes, bet 80% ir pareizs, sabalansēts uzturs. Efektīvam rezultātam var griezties pie uztura speciālistiem un treneriem, kas vislabāk spēs izveidot plānu svara samazināšanai. Tikai jāsargās no iekrišanas amatieru lamatās - vilinoša cena nereti slēpj gan pieredzes, gan zināšanu trūkumu.

Raksts tapis sadarbībā ar veselīga dzīvesveida portālu KILO.LV

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.

Veselīga dzīvesveida interneta platforma KILO.LV. Latvijā darbojas kopš 19. maija.

KILO.LV speciālisti piedāvā individuāli izstrādātus uztura plānus, kas ļauj ne tikai sasniegt savus mērķus, bet arī neliedz baudīt ēdienu. Receptes ir ērti pārskatāmas un pats plāns ir ērti modificējams, lai pielāgotos dažādām situācijām. Treniņu plāniem pieejami dažādi sarežģītības līmeņi,un tie tiek pielāgoti klientu treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram.  

KILO.LV aizsākumi meklējami Lietuvā, kad godalgotais bodibilderis un treneris Andrius Pauļukevičs atrada risinājumu šiem un citiem jautājumiem, kas nomoka ne tikai trenerus, bet arī veselīga dzīvesveida entuziastus.

Apvienojot mūsdienu tehnoloģijas un profesionāļu pieredzes krājumu šā gada sākumā Lietuvā tika radīts KILO.LT. 

Komandā iesaistītie treneri, dietologi, informācijas tehnoloģiju speciālisti un uzņēmējdarbības speciālisti izveidoja KILO tādu, kāds tas ir šodien: vienlaicīgi spējīgu apkalpot gandrīz neierobežotu klientu skaitu, ievērojami lētāku un pieejamāku nekā citas alternatīvas. Servisa kvalitāte un ērtības ātri piesaistīja cilvēkus, tādēļ jau pēc 5 mēnešiem tapa KILO.LV (www.kilo.lv) - īpaši pielāgots Latvijas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!