Foto: DELFI
28.septembrī sāksies un visu nedēļu turpināsies Pasaules trakumsērgas dienai veltīti pasākumi – iedzīvotāju informēšana par vakcinācijas nozīmi trakumsērgas izskaušanā, dzīvnieku vakcinēšana pret trakumsērgu, kā arī bērnu un skolēnu izglītošana par trakumsērgas bīstamību. Tā portālu Delfi informēja Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāvji.

Tā, piemēram, Cēsīs notiks izglītojoši pasākumi par tēmu "Kas ir trakumsērga", kurā bērniem un interesentiem tiks stāstīts ne vien par to, kā atpazīt slimu dzīvnieku, bet arī, kā rīkoties, ja bērns nonācis ar to aci pret aci.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā (http://www.worldrabiesday.org/). Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi.

Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem.

Latvijas Veterinārārstu biedrība atgādina, ka vienīgā efektīvā dzīvnieku aizsardzība pret trakumsērgas vīrusu, ir dzīvnieka vakcinēšana. Ar atbilstošām vakcīnām mūsdienās iespējams vakcinēt gandrīz visu sugu mājdzīvniekus. Tas, ka it kā var vakcinēt tikai suņus un kaķus, ir nepatiess mīts.

Vakcinēt var arī govis u.c. lauksaimniecības dzīvniekus. Īpaši svarīgi to darīt saimniecībās, kuras atrodas mežu tuvumā, tomēr pasargāti nav arī pilsētu mājdzīvnieki.

Lai pasargātu cilvēkus no šīs infekcijas slimības un nepakļautu inficēšanās riskam mājas/ istabas dzīvniekus - suņus, kaķus istabas seskus, rosinām to īpašniekus regulāri un savlaicīgi veikt mājdzīvnieku vakcināciju. Mājdzīvnieka īpašnieks ir atbildīgs par savā īpašumā esošā dzīvnieka vakcināciju.

Tāpēc no 28.septembra līdz 3.oktobrim ikviens Latvijas iedzīvotājs, kura dzīvnieks nav vakcinēts pret trakumsērgu, var doties uz noteiktām veterinārajām klīnikām visā Latvijā un vakcinēt dzīvnieku tikai par 3,00 LVL.

Veterinārārstu un klīniku sarakstu, kuri piedalās akcijā varēs atrast Latvijas Veterinārārstu biedrības interneta vietnē www.lvb.lv 

Protams, informāciju par trakumsērgu un tās bīstamību iedzīvotāji varēs saņemt ne tikai šīs akcijas laikā.

 

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!