Īsti grieķu salāti

Lauma Purviņa

Sastāvdaļas:

  • pāris tomātu
  • paliels gurķis
  • viens neliels sīpols
  • viens vai divi zaļie pipari (paprika)
  • olīvas, zaļās, lielas un ar kauliņiem
  • oregano
  • olīveļļa
  • fetas siers - ap 200 gramu
  • Pagatavošana (laiks: 10 minūtes)

    Patiesībā grieķi paši grieķu salātus gatavo ļoti vienkārši - parupji sagriež tomātus, gurķus, papriku - parasti zaļo, mazliet sīpolu un pievieno dažas olīvas. To visu sajauc ar olīveļļu un oregano, bet fetas sieru liek tam visam jau gatavam virsū - tādu pabiezu šķēli, kam vēl uzlej olīveļļu un uzkaisa oregano. Nekādu olu vai tamlīdzīgu perversiju.

    Grieķu salāti
    Andra Lunda

    Sastāvdaļas:

  • 1 salātu galviņa
  • 2 tomāti
  • ½ gurķa
  • 1 sarkana paprika
  • 1 zaļa paprika
  • 1 liels vai 2 mazi sīpoli
  • 200 g fetas siera
  • 2 cieti vārītas olas
  • dažas melnās olīvas
  • pētersīļi
  • Mērcei:
  • ½ dl olīveļļas
  • ½ dl etiķa sāls
  • Pagatavošana:

    Visas salātu sastāvdaļas rupji sagriež, sīpolus sasmalcina, olīvas negriež. Mērcei eļļu sajauc ar etiķi un sāli. Pārlej salātiem.

    Grieķu salāti
    Ilona Groma

    Sastāvdaļas:

  • ½ Ķīnas kāposts
  • 3 tomāti
  • ½ garais gurķis
  • 1 ½ paprika, labāk būtu krāsaina
  • melnās olīvas bez kauliņiem
  • siers "Fetaki"
  • sīpoli
  • valrieksti
  • "Spilvas" salātu mērce
  • Pagatavošana:

    Visu palielos gabaliņos sagriež. Apakšējā kārtā es parasti lieku sīpolus, pārējo pēc saviem ieskatiem, un pašā nobeigumā liek "Fetaki" sieru. Sajauc un pasniedz galdā.

    Labu apetīti.

    Grieķu salāti (klasiskie)
    Johannes

    Sastāvdaļas:
    Maltīte 2 personām

  • 2 salātu lapas
  • 4 tomāti
  • 3 sarkanie sīpoli
  • 3 gurķi
  • svaigas bazilika lapas (nedaudz)
  • melnas olīvas
  • 4 ēdamkarotes extra virgin olīveļļa
  • 50 g fetas siers
  • Pagatavošana (laiks: 20 minūtes)

    Salātu lapas saplēš lielos gabalos un izklāj bļodas apakšā.

    Sīpolus sagriež gredzenos.

    Tomātus nepieciešams blanšēt - (tomātā ar spicu nazi sadur daudzus mazus caurumus. Ar karotes palīdzību uz 5 sek. ieliek vārošā ūdenī. Nekavējoties tomāts jāieliek ledus ūdenī, lai atpūšas. Pēc tam pavisam viegli var noņemt mizu). Blanšētos tomātus sagriež lielos gabalos.

    Gurķi jānomizo un jāiztīra no viduča visas sēkliņas. Pēc tam sagriež lielos gabalos.

    Tomātus, sīpolus, gurķus novieto uz salāta lapām. Pievieno olīvas un svaigās bazilika lapas. Aplej ar olīveļļu. Pa virsu liek no aitas piena pagatavoto fetas sieru (var arī izmantot kazas sieru, bet nekādā gadījumā - no govs piena taisīta. Tas ir par mīkstu un pārāk ātri izjūk - var sabojāt visu maltīti). Uzmaļ pa virsu piparu.

    Labu apetīti! :)

    Grieķu zemnieku salāti
    Marina Kanonoviča

    Sastāvdaļas:

  • 500 g tomātu
  • 1 gurķis
  • 2 paprikas
  • 2 vidēji lieli sīpoli
  • 150 g feta
  • 2 ēdamk. melno olīvu
  • 3 cieti novārītas olas
  • 3 anšovu filejas
  • Salātu mērcei:
  • 3 ēdamk. citronu sulas
  • ½ tējk. sarīvēta oregano (raudenes)
  • šķipsniņa melno piparu
  • viena šķipsniņa cukura
  • 1 tējk. sāls
  • Pagatavošana:

    Tomātu mizā iegriež krustiņus, applaucē, novelk mizu un sagriež šķēlēs vai astotdaļās. Gurķi nomazgā, nemizotu saēvelē. Paprikas pākstis pārgriež, izņem sēklas un starpsienas, sagriež plānās sloksnītēs. Nomizo sīpolus un sagriež plānās šķēlītēs. Sieru sagriež kubiņos, olas nomizo un sagriež astoņās daļās vai arī plānās ripiņās. Anšovus sagriež kubiņos. Uzmanīgi samaisa visas salātu sastāvdaļas. Sajauc mērces sastāvdaļas un pēc garšas pievieno garšvielas, mērci pārlej pār salātiem. Pasniedz lielā salātu traukā kopā ar franču maizi vai rupjmaizi, klāt piedāvā grieķu vai dienvidslāvu sarkanvīnu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!