Vēsturiski kama bija produkts, ko varēja ilgi uzglabāt, ērti lietot un ātri pagatavot. Pievienojot sviestu vai cūku taukus, no tās ātri vien bija gatavas barojošas uzkodas. Lai no kamas pagatavotu ēdienus, nebija vajadzības to termiski apstrādāt, jo milti jau bija apcepti.

Uzturvērtība

Kamas milti ir dabīgs un veselībai noderīgs produkts. Ar 100g produkta cilvēka organisms saņem teju pusi no nepieciešamāsminerālvielu un B1 vitamīna ikdienas devas. Rudzos, kviešos un miežos esošais magnijs, dzelzs un fosfors rūpējas par nervu sistēmu, sirdsdarbību, kauliem, kā arī sniedz sabalansētu enerģiju fiziskas slodzes laikā. Organismam nepieciešamas aminoskābes, lai ražotu olbaltumvielas, kas savukārt, nepieciešamas muskuļiem, ādai, matiem, nagiem, kā arī - lai uzturētu ķermenī pareizu metabolismu. Kama satur daudz šķiedrvielu, kas nepieciešamas gremošanas sistēmai un pasargā organismu no dažādu slimību attīstības. kamas bagātīgais sastāvs ir pateicīgs tiem, kas plāno savu diētu un nepieciešamo uzturvieluuzņemšanu, īpaši sportistiem un veģetāriešiem, kam tas ir vairāk nepieciešams.

Enerģētiskā vērtība 100 gramos produkta ir 341 kcal / 1515 kJ un tie satur:
olbaltumvielas ‒ 13,8 g (28% GDA)*
ogļhidrātus ‒ 63,6 g, no kuriem cukurs ‒ 1 g
tauki ‒ 2,7 g
piesātinātās taukskābes - 0,4 g
šķiedrvielas ‒ 14,1 g (56% GDA)*
sāls ‒ 0,04 g
tiamīns (vitamīns В1) ‒ 0,51 mg (47,2% GDA)*
niacīnu (vitamīns B3) ‒ 3 mg (18% GDA)*
pantotēnskābi (vitamīns B5) ‒ 1,5 mg
fosforu ‒ 340 mg (48% GDA)*
magniju ‒ 115 mg (30% GDA)*
dzelzi ‒ 8 mg (57% GDA)*

*GDA (Guideline Daily Amounts) - ieteicamā dienas norma pieaugušajiem, pamatojoties uz enerģētisko patēriņu 2000 kcal/dienā.

Kā lietot

Kamu igauņi bieži izmanto barojoša brokastu dzēriena gatavošanai, pievienojot pienu vai skābpiena produktus ‒ kefīru, jogurtu, rūgušpienu. Lai šāds dzēriens būtu ne tikai sātīgs, bet arī garšīgs, to saldina ar cukuru vai medu. Kulināri izmanto kamas miltus, lai gatavotu desertus ar biezpienu, krējumu un saldo krējumu, kā piedevu izmantojot kakao pulveri, šokolādi, halvu, riekstus vai augļus. Kamu var pievienot mīklai konditorejas izstrādājumos ‒ tā piedos pikantu garšu visdažādākajiem kēksiņiem, pīrādziņiem un sacepumiem.

Interesanti, ka 1970. gados Igaunijā iecienītas bija šokolādes tāfelītes, kuru sastāvā bija kamas milti. Tajā laikā kakao pupiņu cenas ievērojami cēlās, tāpēc saldumu lielražotājs "Kalev" pamēģināja kakao nomainīt ar kamu, tādējādi radot jaunu produktu, kas gan pēc garšas tomēr nespēja līdzināties šokolādei, bet bija ļoti populārs saldummīļu vidū. Šī garduma ražošanu atjaunoja 2001. gadā, saglabājot tā nosaukumu "Kamatahvel" un iepriekšējo iepakojuma dizainu.

Kur nopirkt

Labā ziņa ir tāda, ka kamas cienītājiem vairs nevajag pierunāt radus un draugus atvest vai atsūtīt šo lielisko produktu no Igaunijas, jo AS "Dobeles dzirnavnieks" tagad piedāvā kamu arī pircējiem Latvijā. 400 gramu iepakojums veikalos maksā ap vienu latu, uz tā ir norādītas devas un padomi lietošanai. Jätku leiba!, kā teiktu igauņi, jeb labu apetīti!