Foto: PantherMedia/Scanpix

Sulīgas un tik garšīgas! Plūmes joprojām ir viens no lielākajiem rudens gardumiem. Kamēr vien tās ir pieejamas - laiks rīkoties un izmēģināt kādu no kulinārijas portāla Četras Sezonas gardajām receptēm, kur plūmes "spēlē pirmo vai vismaz otro vijoli"! Lai labi garšo!

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 150 g kviešu miltu
  • 50 g kukurūzas miltu
  • jūras sāls pēc garšas
  • 125 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 1/2 tējk. kanēļa
  • nedaudz svaigi rīvēta muskatrieksta
  • 2‒3 ēd.k. piena


pildījumam:

  • 80 g sviesta
  • 80 g smalkā baltā cukura
  • 1/2 tējk. kanēļa
  • 1/2 tējk. timiāna lapiņu
  • nedaudz muskatrieksta
  • 500 g plūmju


Tarte tatin ir apgriezta tipa kūka, ko gatavo ar dažāda veida augļiem un kas īpaši iecienīta Francijā. Ar plūmēm es to gatavoju daudz un bieži, jo, katru reizi to baudot, man liekas, ka nav nekā sezonālāka un garšīgāka.

Pagatavošana:

  1. Gatavo mīklu. Traukā iesijā miltus ar sāli, kanēli, muskatriekstu, pieber cukuru un samaisi. Pievieno sviestu un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno pienu un samīci viendabīgu mīklu. Tad izveido mīklas bumbu, kuru, ja ir laiks, liec ledusskapī uz 30 minūtēm.
  2. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izrullē mīklu 5 mm biezumā.
  3. Pagatavo karameli. Pannā, kuru pēc tam var likt krāsnī ar visu rokturi, ieliec sviestu un izkausē. Pieber cukuru, timiāna lapiņas, kanēli, muskatriekstu un vāri uz nelielas liesmas, līdz cukurs izkusis. Tad uzgriez nedaudz lielāku liesmu un vāri 10‒15 minūtes, līdz izveidojas karamele. Noņem no liesmas un ļauj nedaudz atdzist.
  4. Pārgriez plūmes uz pusēm, izņem kauliņus un izkārto pannā uz karameles ar griezuma vietu uz augšu. Pārklāj plūmes ar mīklu, kura izmērā ir nedaudz lielāka par pannas formu. Uzmanīgi ar pirkstiem ieloki mīklas malas pie plūmēm.
  5. Liec krāsnī cepties 30‒35 minūtes, līdz virspuse ir zeltaina. Izņem ārā un 10 minūtes atdzesē. Uzliec pannai šķīvi un apgriez kūku otrādi, lai plūmes būtu virspusē, bet tas jādara ātri. Vari pasniegt gan siltu, gan atdzesētu.  



Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 170 g kviešu miltu
  • 100 g mīksta sviesta
  • 50 g cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 1 olas dzeltenums
  • ½ tējk. malta kanēļa


pildījumam:

  • 75 g mandeļu*
  • 75 g mīksta sviesta
  • 75 g baltā cukura
  • 1 ola
  • naža gals malta kardamona
  • 4 tumšās plūmes
  • 1 ēd.k. pūdercukura


Rezultāts:

  • 1 tarte


Papildinājumi:

* var izmantot jau gatavus mandeļu miltus

Mandeles un plūmes ir klasiska kombinācija, ko nevar sabojāt, bet tikai papildināt un uzlabot. Šajā tartē satiekas Ziemassvētku garšvielas, mandeļu krēms, kas atgādina marcipānu, un skābas plūmes. Tie savienojas uz kraukšķīgas un plānas pamatnes un uzbur svētkus katrā kumosā.

Pagatavošana:

  1. Mandeles aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 15 minūtēm. Kad ūdens atdzisis, ņem mandeles pa vienai un nolobi, ar pirkstiem izspiežot riekstu no mizas.
  2. Traukā sajauc sviestu, cukuru, olas dzeltenumu, sāli un kanēli, lai veidojas viendabīga masa. Pievieno miltus un ar rokām ātri iejauc mīklu. Ievieto vismaz uz stundu ledusskapī atpūsties. Ledusskapī mīklu var glabāt līdz pat 3 dienām, bet saldētavā - 3 mēnešus.
  3. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Izrullē mīklu un ieklāj formā 34 x 11 cm. Ar mīklas rullīti nolīdzini maliņas un ar dakšu vienmērīgi sadursti pamatni. Ieliec formu saldētavā uz 20 minūtēm. Liec tartes pamatni cepties krāsnī 15 minūtes.
  4. No plūmēm izņem kauliņus un sagriez tās šķēlēs. Apber plūmes ar pūdercukuru un atstāj, lai atsulojas.
  5. Tikmēr pagatavo pildījumu. Virtuves kombainā pēc iespējas smalkāk sasmalcini mandeles ar cukuru. Pievieno sviestu, olu, kardamonu un sajauc visu viendabīgā masā. Nebrīnies par krēma daudzumu - pirmajā brīdī liksies, ka būs par maz, bet krāsnī mandeļu krēms palielināsies apjomā.
  6. Pusizceptajā formā ielej mandeļu krēmu un izlīdzini pa visu pamatni, virsū vienmērīgi izkārto plūmju šķēles, iegremdējot tās krēmā. Samazini krāsns temperatūru 180 grādus karstu un cep tarti vēl 30-40 minūtes.
  7. Izņem tarti no krāsns un atdzesē istabas temperatūrā.


Sastāvdaļas:

  • 20 šķēlītes ļoti plāni sagrieztas rupjmaizes
  • 4 x 200 g brie siera*


ievārījumam:

  • 280 g nomizotu biešu, sagrieztas ļoti maziņos kubiņos
  • 550 g plūmju bez kauliņiem
  • 1/3 sarkanā čili, no smailākā gala, smalki sakapāts ar visām sēklām
  • 150 g Demeraras cukura
  • 1 ēd.k. rozmarīna
  • 1/2 ēd.k. timiāna lapiņu
  • 1/4 tējk. smaržīgo piparu
  • 1/2 citrona sula
  • 250 ml ūdens
  • 300 g ievārījuma cukura „Dansukker"


Papildinājumi:

  • * Jābūt gabaliņiem, kas no visām pusēm pārklāti ar pelējumu. Ja nebūs, tad cepoties siers iztecēs.


Biešu violetums un stingrā struktūra kopā ar mīkstajām plūmēm (vislabāk tumšajām) beigās pārvēršas par ideālu ievārījumu, kas vēl ideālāk garšo kopā ar krāsnī ceptu veselu brī sieru un plāniem kraukšķīgiem rupjmaizes grauzdiņiem. Vasarā uzvāri un daļu ēd uzreiz, daļu ieliec burciņās un baudi visu ziemu.

Pagatavošana:

  1. Katlā liec bietes, pusi plūmju, garšaugus, garšvielas, kā arī brūno cukuru un ūdeni. Samaisi. Liec uz vidēji lielas liesmas un, ik pa laikam maisot, vāri, līdz cukurs uzkusis.
  2. Kad tas noticis, ļauj vārīties kādu 1 h, līdz bietes ir teju mīkstas. Tad pievieno pārējās plūmes un ievārījuma cukuru. Samaisi un atkal maisot ļauj uzvārīties. Kad uzvārījies, uzgriez lielu liesmu un intensīvi vāri kādas 30 minūtes, kamēr masa kļūst ķepīgāka. Noņem no liesmas, liec bļodā vai arī pildi burkās, aizvāko un ļauj atdzist.
  3. Kamēr vārās ievārījums, sakarsē krāsni 210 grādu karstu un uz cepamā papīra liec rupjmaizes šķēles. Liec pannu krāsnī un cep, līdz tās kļuvušas tumšākas un stingrākas. Izņem ārā un liec atdzesēties.
  4. Kad ievārījums gatavs, uz cepamās pannas liec brī sieru, pannu liec krāsnī un vidējā nodalījumā cep 20 minūtes.
  5. Izņem ārā, uzliec uz šķīvja, blakus liec grauzdiņus un ievārījumu. Pasniedz. Var ievārījumu likt arī uz paša siera.


Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 2 olu dzeltenumi
  • 1 vidēja ola
  • 100 ml saulespuķu vai vīnogu kauliņu eļļas
  • 185 ml piena
  • 230 g pilngraudu miltu
  • 100 g cukura
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • 80 g nomizotu, sarīvētu ābolu
  • 80 g žāvētu plūmju, sagrieztas gabaliņos
  • 1 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • šķipsniņa sāls
  • 30 g mandeļu skaidiņu
  • 4 ēd.k. medus
  • 1/2 tējk. kanēļa


Rezultāts:

  • 12 mafini


Mīksti un sulīgi, maigi un saldi. Nedaudz atgādina riekstus, nedaudz plūmes un mandeles ar medu. Ideāls našķis gan brokastīs, gan launagā, ko novērtēs gan mazie, gan pieaugušie.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Mafinu formiņas vai nu ietauko, vai arī izklāj ar papīra formiņām.
  2. Lielākā bļodā sajauc miltus, cukuru, sāli un cepamo pulveri.
  3. Otrā bļodā sajauc pienu, eļļu un olas ar dakšiņu - tikai tik daudz, lai viss sajaucas kopā.
  4. Šķidrās sastāvdaļas iejauc sausajās sastāvdaļās un samaisi, pēc iespējas mazāk maisot, bet tomēr, lai viss ir vienmērīgi sajaucies. Lai liekas, ka masa ir līdz galam neizmaisīta. Pieliec ābolus, plūmes un apelsīna miziņu. Iemaisi, lai ir visā mīklā.
  5. Mīklu pildi formiņās un pannu liec krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā. Cep apmēram 25-30 minūtes, līdz mafins ir zeltaini skaists un, uzspiežot ar pirkstu, ir stingrs.
  6. Tikmēr pannā sagrauzdē mandeļu skaidiņas un, kad tās zeltainas, noņem no pannas, lai padziest.
  7. Kad mafini izņemti no krāsns, katliņā sakarsē medu, lai tas izkūst. Iemaisi mandeļu skaidiņas un kanēli. Uz lielākas liesmas pavāri kādas 30 sekundes. Šo visu sadali pa visiem mafiniem un uzliec katram virsū. Atdzesē.


Sastāvdaļas:

  • 200 g arugulas
  • 12 vidēji lielas, saldas plūmes bez kauliņiem
  • 20 bazilika lapiņas
  • 160 g aitas fetas siera, sagriezts šķēlēs


mērcei:

  • 40 g nolobītu sālītu pistāciju
  • 4 ķiploka daivas bez mizas
  • 2-6 kaltēti maziņi čili, cik stiprs tev patīk
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 50 ml extra virgin olīveļļas, pikantāka


Svaigi, saldi, pikanti un sāļi. Viss kopā. Tāpat kā visas krāsas - sarkana, balta un zaļa. Lieliska vasaras saskaņa. Tiem, kam patīk pikantāks, var pievienot vairāk čili, bet tie, kam ne īpaši pikants, mazāk čili.

Pagatavošana:

  1. Piestiņā liec pistācijas, čili un ķiploku. Visu saberz putrā. Pievieno eļļu un samaisi.
  2. Bļodā liec arugulu, baziliku un mērci. Ar rokām samaisi, lai viss pārklājas. Ja vēlies, pievieno vēl sāli, bet atceries, ka sāls ir arī sierā un jau mērcē esošajās pistācijās. 
  3. Liec salātus traukā, uzliec plūmes un sieru. Pasniedz. Ja vēlies, vēl pārber ar pipariem.


Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 750 g iztīrītu gaišo plūmju
  • 600 g iztīrītu tumši zilo plūmju
  • 7 plūmju kauliņi
  • 150 g rozīņu
  • 60 g žāvētu dateļu bez kauliņiem
  • 20 g žāvētu plūmju bez kauliņiem
  • 1 čili pāksts, sadalīta 3 daļās
  • 5 vidējas ķiploka daivas bez mizas
  • 1 vidējs sīpols, nomizots, sadalīts četrās daļās


  • 30 ml sarkanvīna etiķa
  • 180 g tumšā muskavado cukura
  • ¼ tējk. Kajennas piparu
  • 1 tējk. ingvera
  • ½ tējk. smaržīgo piparu
  • 4 rīvējieni muskatrieksta


Rezultāts:

3 x 250 ml

Vēl viens lielisks kečupa veids, kurš saderēs ar dažādiem Āzijas virtuves ēdieniem un cūkgaļas desiņām. Kad uzvārīts, to sāc lietot tikai pēc trīs mēnešiem. 

Pagatavošana:

  1. Liec pirmās deviņas sastāvdaļas katlā un ļauj uzvārīties. Vāri 40 minūtes. Atdzesē un sablenderē. Izberz caur sietu. Liec atpakaļ katlā.
  2. Pievieno cukuru, sarkanvīna etiķi, garšvielas un uz nelielas liesmas vāri, kamēr izkūst cukurs. Tad uzgriez lielu liesmu un vāri 30-40 minūtes, līdz ir sabiezējis līdz laba, bet šķidra kečupa konsistencei. Pildi burkās.


Pirms sāc vārīt ievārījumu, izmazgā burkas un vāciņus un liec burkas sterilizēt. Sakarsē krāsni 150 grādus karstu un liec iekšā burkas uz 15 minūtēm. Kad tuvojas želejas vārīšanās beigu laiks, katliņā uzvāri ūdeni un kādas 3 minūtes vāri arī burku vāciņus. Ja ievārījums vārās ilgāk nekā nepieciešamais sterilizācijas periods krāsnī, tad izslēdz krāsni un atstāj burkas krāsnī.

Sastāvdaļas:

  • 500 g nelielu tomātu, pārgriezti uz pusēm
  • 300 g atkaulotu plūmju, pusītes
  • 250 g mocarellas siera (vislabāk - bifeļu piena), salauzīts gabaliņos
  • 20 piparmētras lapiņu, vidēja lieluma
  • 20 bazilika lapiņu, vidēja izmēra
  • 5 ēd.k. extra virgin olīveļļas
  • jūras sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas


Maigi, krēmīgi, saldeni svaigi. Ideāli salāti gan pamatmaltītei, gan kā uzkoda vai pirmais ēdiens. Ja vien iespējams, izvēlies labas kvalitātes bifeļu piena mocarellu, jo tai ir krēmīgāka un maigāka garša. Un, protams, izvēlies labas kvalitātes olīveļļu.

Pagatavošana:

  1. Bļodā saliec tomātus, plūmes, sāli un piparus. Pievieno olīveļļu, piparmētru un baziliku un samaisi.
  2. Traukā, kurā pasniegsi, liec vienā pusē mocarellu un otrā - salātus. Pārslaki mocarellu ar olīveļļu, pārber ar pipariem un pasniedz.



Sastāvdaļas:

  • 1 vista (apm. 2 kg)
  • 3 ēd.k. nerafinētas rapšu eļļas
  • 1 tējk. jūras sāls
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 10 timiāna zariņu
  • 3 ķiploka daivas, nomizotas un sagrieztas 3 daļās
  • 30 g sviesta


miežu putrai:

  • 2 ēd.k. rapšu eļļas
  • 40 g nomizota sīpola, smalki sakapāts
  • 100 g miežu
  • 250 g nomizotu ābolu, sagriezti kubiņos 1 x 1 cm
  • 6 lielas žāvētas plūmes, sagrieztas 6 daļās
  • 1 neliels sīpols, smalki sakapāts
  • 1 ķiploka daiva, plānās šķēlītēs
  • 1 lauru lapa
  • 600 ml ūdens


Vista, kas pasniegta ar tik tradicionālām garšām kā mieži, āboli un plūmes. Āboli te iegūst vēl labāku garšu, jo, cepoties blakus vistai, saņem cepeša garšu un to nodod tālāk arī miežu putrai. Ja ne svētkos, šis ēdiens iederēsies ikvienās rudens - ziemas svinībās vai vienkārši sestdienā kopā ar ģimeni.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Sagatavo pannu ar restēm, bet, ja nav, tad izklāj pannu ar cepamo papīru vai, ja nevēlies, liec vistu tieši pannā.
  2. Nomazgā un nosusini vistu gan no ārpuses, gan iekšpuses. Iekšā izbārsti ar sāli un saber tur ķiplokus. Liec vistu pannā ar muguru uz leju. Augšā zem ādas (pie filejas) pabāz sviestu un pa zariņam timiāna. Uzlej vistai eļļu, uzber piparus un sāli. Ierīvē ādā.
  3. Liec pannu krāsnī un cep 30 minūtes. Tad samazini temperatūru uz 180 grādiem un cep vēl 50 minūtes. Tad uzgriez atkal 210 grādus, pannā apkārt vai zem restēm pieber klāt ābolus un cep vēl 20 minūtes.
  4. Kamēr cepas vista, gatavo miežu putru. Sakarsē pannā eļļu. Liec klāt sīpolus, ķiploku un pasautē uz mazas liesmas 5 minūtes, lai nekļūst brūni. Tad pievieno miežus, lauru lapu, sāli un ūdeni. Samaisi un sautē uz nelielas liesmas ar pusaizvērtu vāku, līdz mieži gatavi, kādas 20-30 minūtes.
  5. Kad mieži gatavi, pievieno plūmes, pagaršo, vai nevajag vēl sāli. Pievieno piparus.
  6. Kad vista gatava, to pasniedz vai nu veselu, vai sadalītu kopā ar miežu putru, kurai beigās pievieno ābolus, kuri cepās pannā.


Sastāvdaļas:

  • 500 g kārtainās mīklas
  • 700–800 g plūmju, lielas, stingras
  • 170 g baltā cukura
  • 60 g sviesta


Šis ir tikai viens no variantiem, gana ātrs un viegls, kā var pagatavot klasisko tarte tatin (izr.: „tart tatēn”). Šoreiz ar pašmāju plūmēm. Izvēlies pannu, kuru ar visu rokturi vari likt krāsnī.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu.
  2. Pārgriez plūmes uz pusēm, atdali un izņem kauliņu. Centies tās nesaspaidīt, lai paliek skaistas un stingras.
  3. Liec karsēties sausu pannu kādas 2 minūtes. Ieber cukuru un uz vidējas liesmas kausē, ik pa laikam samaisot. Kas cukurs pilnībā izkusis, pievieno sviestu. Iemaisi. Masa burbuļos.
  4. Sviesta un cukura maisījumam pa virsu kārto plūmes ar griezuma vietu uz augšu.
  5. Izrullē mīklu apmēram 5 mm biezu un pārklāj plūmēm, lai mīkla ir līdz pašām malām. Malas nedaudz piespied.
  6. Liec cepeškrāsnī cepties apmēram 40 minūtes, līdz virsa ir skaisti zeltaina. Izņem no krāsns un ļauj padzist kādas 10 minūtes.
  7. Tad pannai uzliec virsū nedaudz lielāku šķīvi (ar nedaudz augstākām maliņām) un apgriez pannu otrādi, lai kūka izkrīt uz šķīvja.


Foto: ČetrasSezonas.lv

Sastāvdaļas:

  • 500 g plūmju, iztīrītas no kauliņiem
  • 130 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 160 g farīnas cukura
  • 4 olas
  • ½ tējk. kanēļa
  • nedaudz vaniļas ekstrakta
  • 80 g mandeļu miltu
  • 90 g mannas
  • 180 g miltu
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera


Šī ir ļoti viegla, gaisīga un skābena plūmju kūka, kura nav pārlieku salda, diezgan stingra, kas palīdz tās transportēšanā, kas nozīmē, ka droši var nelielu gabaliņu dot bērnam līdzi uz skolu vai ņemt līdzi piknikā.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko ar sviestu apaļu formu 26 cm diametrā un izklāj ar cepamo papīru.
  2. Sablenderē plūmes. Noliec malā. Ar mikseri lielā ātrumā saputo sviestu un cukuru, kādas 2 minūtes. Kuļot pievieno olas un saputo, līdz masa ir vienmērīga un gaisīga. Ja tā kļūst graudaina, pievieno 1 ēd.k. miltu.
  3. Mikserim darbojoties, pievieno miltus (sajauktus ar cepamo pulveri), mannu un mandeles, lai izveidojas vienmērīga masa. Neaizraujies ar pārlieku lielu kulšanu, tikai tik, lai mīkla ir vienmērīga. Tad pievieno plūmes un iemaisi.
  4. Lej sagatavotajā formā un cep apmēram 40-50 minūtes, līdz kociņš, iedurts kūkas centrā, iznāk ārā tīrs. Nedaudz atdzesē un ēd siltu kopā ar baltu saldējumu, putotu saldu krējumu vai bezpiedevu jogurtu, kas sajaukts ar citrona sulu un cukuru.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!