Foto: Shutterstock
Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) Ētikas komisija pēc veiktās izmeklēšanas sodījusi kukuļdošanas skandālā iesaistītos funkcionārus, aizliedzot viņiem diskvalifikācijas laikā būt jebkādā saistībā ar futbolu, vēsta FIFA mājas lapa.

Pēc tam, kad britu masu medijos parādījās materiāli par iespējamu balsu pirkšanu balsojumos par 2018. un 2022. gada pasaules čempionātu norises vietu, FIFA ierosināja neatkarīgu izmeklēšanu, kuras rezultāti un lēmumi tika publiskoti ceturtdien.

Vainīgajām amatpersonām, kopumā sešiem cilvēkiem, tika piespriesta diskvalifikācija no viena līdz četriem gadiem. FIFA viceprezidents un Okeānjas futbola federācijas prezidents Reinalds Temarī diskvalificēts uz vienu gadu un viņam piespriesta arī soda nauda 5000 Šveices franku apmērā. FIFA izpildkomitejas loceklis nigērietis Amoss Adamu diskvalificēts uz trim gadiem un viņam būs jāsamaksā soda nauda 10 000 Šveices franku apmērā. Jau ziņojām, ka abi šai skandālā iesaistījās, piedāvājot nopirkt viņu balsis 2. Decembrī paredzētajā balsojumā par 2018. un 2022. gada pasaules čempionāta norises vietu.

Divu gadu diskvalifikācija piespriesta FIFA strīdu izskatīšanas komisijas priekšsēdētājam Slimam Alulu, uz trim gadiem būt saistībā ar futbolu aiz liegts Tongas Futbola federācijas prezidentam Ahongalu Fusimalohi un FIFA tiesnešu komitejas pārstāvim Amadu Diakitam. Visilgāko diskvalifikācijas termiņu – četrus gadus – FIFA piesprieda CAF goda loceklim Ismaelam Bhamdži. Visiem nosauktajiem būs jāsamaksā arī 10 000 Šveices franku soda nauda.

Tai pašā laikā FIFA neesot konstatējusi neatļautas vienošanās starp valstīm, kas iesniegušas pieteikumus pasaules čempionāta rīkošanā.

Uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra rīkošanu pretendē Krievija, Anglija, Spānija/Portugāle un Beļģija/Holande. Uz 2022. gada turnīru – Katara, Austrālija, ASV, Koreja un Japāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!