Foto: AP/Scanpix

No gaidāmā UEFA Eiropas līgas apakšgrupu turnīra futbolā trešdien spēļu sarunāšanas skandāla laikā izslēgta Turcijas vienība Stambulas "Fenerbahce".

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidījusi Turcijas kluba apelāciju par divu gadu aizliegumu piedalīties Eirokausu sacensībās, ko bija piemērojusi Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA).

UEFA Eiropas līgas apakšgrupu turnīrā "Fenerbahce" iekļuva otrdien, kad UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtā divu spēļu summā piekāpās Anglijas komandai Londonas "Arsenal".

UEFA "Fenerbahce" diskvalificēja jūnijā, kad tika secināts, ka vienības amatpersonas palīdzējušas ietekmēt sešu spēļu rezultātus, lai komanda iegūtu 2011.gada Turcijas čempionu titulu.

Vēlāk UEFA piekrita "Fenerbahce" ļaut aizvadīt UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas spēles, gaidot CAS verdiktu.

Šī skandāla laikā Stambulas "Bešiktaš" komandai sākotnēji tika liegts piedalīties UEFA Eiropas līgas turnīrā, bet arī tai līdz apelācijas izskatīšanai vēlāk tomēr tika ļauts startēt. Šī turnīra kvalifikācijas "play-off" kārtas atbildes spēlē "Bešiktaš" ceturtdien uzņems Norvēģijas vienību "Tromso". Pirmajā mačā norvēģi tika pie panākuma ar rezultātu 2:1. Uzvarētāji divu spēļu summā kvalificēsies apakšgrupu cīņām.

Kā ziņots, iepriekš šomēnes no UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtas tika izslēgti arī Ukrainas vicečempioni Harkovas "Metaļist".

UEFA ir tiesības liegt dalību futbola klubiem jebkurā no Eiropas klubu turnīriem, ja vienība tieši vai netieši iesaistīta spēļu rezultātu ietekmēšanā laika posmā kopš 2007.gada aprīļa.

Turcijas futbolu 2011.gadā satricināja vērienīgs korupcijas skandāls, kura rezultātā "Fenerbahce" kluba prezidents Azizs Jildirims pagājušā gada jūlijā tika notiesāts uz sešiem gadiem un trīs mēnešiem cietumā. Viņš no ieslodzījuma gan tika atbrīvots jau pēc viena gada, kad apstrīdēja spriedumu. Jildirims bija viens no 90 notiesātajiem korupcijas skandāla gaitā, kas saistīts ar 2010./2011.gada sezonas spēlēm, tostarp izšķirošo maču, kas "Fenerbahce" ļāva iegūt valsts čempiones titulu 4:3 cīņā pār ''Sivasspor" vienību.

Turcijas Futbola federācija toreiz aizliedza "Fenerbahce" piedalīties 2011./2012.gada sezonas Čempionu līgā, bet "Bešiktaš" tika atņemts 2011.gada Turcijas kausa ieguvējas tituls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!