Foto: DELFI
Igaunijas Futbola savienība nolēmusi diskvalificēt trīs spēlētājus, kuri tiek turēti aizdomās par spēļu rezultātu sarunāšanu.

Līdz šī gada beigām pagaidu diskvalifikāciju saņēmuši Tallinas "Levadia" aizsargs Aleksejs Jahimovičs un "Sillamäe Kalev" pussargs Maksims Paponovs, bet mūža diskvalifikāciju saņēmis uzbrucējs Jaroslavs Dmitrijevs, kurš šogad spēlē pirmajā līgā. Iepriekš visi trīs futbolisti spēlēja kopā "Levadia" sastāvā. Visticamāk, ka tuvākajā laikā sodīto pulks augs, jo aizdomu ēna krītot pār vēl vairāk nekā 10 futbolistiem.

Trīs futbolistu diskvalifikācija saistīta ar tiesas prāvu, kas aprīlī sākās Tallinā. Tajā uz apsūdzēto soliņa ir astoņi futbolisti, kurus tur aizdomās par spēļu rezultātu ietekmēšanu un labuma gūšanu no tā. Bijušais Tallinas "Kalev" vārtsargs Staņislavs Tokarevs, kā arī septiņi Narvas "Trans" bijušie spēlētāji Vitālijs Gusevs, Ēriks Grigorjevs, Aleksandrs Kuļiks,  Sergejs Leontovičs, Antons Sereda, Aleksandrs Tarasenkovs un Maksims Gruznovs tiek vainoti vairāku spēļu rezultātu sarunāšanā 2011. un 2012.gadā. Pirms tam savu vainu atzina un nosacītus sodus saņēma trīs citi futbolisti Deniss Jigiste, Sergejs Usoļcevs un Valērijs Mihailovs.

Tieši tagad notiekošajā tiesas procesā gaismā nākušas uz sodāmo soliņa sēdošā Seredas sarakstes ar Jahimoviču, aktīvi apspriežot komandu sastāvus, likmju apmērus un spēļu iespējamo gaitu.

Igaunijas ģenerālprokuratūra savā apsūdzībā norāda, ka galvenā persona spēļu sarunāšanas skandālā ir Sergejs Griņevs, kurš pastāvīgi dzīvo Krievijā. Griņevs uzturējis saikni ar igauņu kriminālās aprindās labi pazīstamo Valēriju Mihailovu, kurš Igaunijā bieži kontaktējies ar Usoļcevu un Seredu.  Savukārt pārējiem futbolistiem lielajā krāpniecības shēmā bija jānodrošina "vajadzīgais rezultāts", uzskata varas iestādes.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka divu gadu laikā kopā ietekmētas vismaz 17 spēles. Mihailovs ar Usoļcevu un Seredu apsprieduši vajadzīgos rezultātus (spēļu rezultāti, iesisto vārtu skaits, vajadzīgā vārtu starpība, utt.), bet tad par izlemto informējuši Krievijā esošo Griņevu. Tieši Griņevs pēc tam devis galējās norādes un vēlāk norēķinājies ar iesaistītajiem par vajadzīgā rezultāta nodrošināšanu.

Par vienu spēli Igaunijas pusē iesaistītie saņēmuši 7000-12 000 eiro. Izmeklētāju rīcībā ir futbolistu vainu apstiprinoši audio ieraksti. Prokuratūra uzskata, ka noziedzīgās darbības rezultātā Mihailovs un Usoļcevs saņēmuši 92 070 eiro, bet Sereda - 16 000 eiro.

Paši futbolisti savu vainu pagaidām noliedz, bet viņu advokāti uzstāj, ka sportistus nevar sodīt, jo Igaunijas kriminālkodeksā nav paredzēts sods par sporta spēļu rezultātu ietekmēšanu.

Tiesā kā cietusī puse ir arī bukmeikeru kantoris "Triobet", kas cietis zaudējumus 2057,26 eiro apmērā, un šo summu vēlas piedzīt no tiesājamiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!