Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) izstrādājusi divus dažādus kalendāra variantus 2022.gada Pasaules kausa izcīņas aizvadīšanai janvārī vai novembrī.

Kā zināms, saistībā ar Katarā gaidāmo turnīru bažas vienmēr bijušas par laika apstākļiem, jo vasarā tur gaisa temperatūra ir tik augsta, ka aizvadīt futbola spēles ir bīstami. Tāpēc jau ilgstoši tiek runāts, ka sacensības rīkos ziemā, kas savukārt ievērojami apgrūtina nacionālo čempionātu norisi lielā daļā Eiropas.

No jaunajiem variantiem neticamākais ir janvāra/februāra variants, jo 2022.gadā plānotas arī ziemas olimpiskās spēles, kas parasti notiek tieši februārī.

Paredzams, ka FIFA darba grupa nākamo reizi tiksies novembrī, bet čempionāta norises laiku plānots apstiprināt martā.

Tikmēr Pasaules kausa norise novembrī un decembrī ne tikai liks uz vairāk nekā diviem mēnešiem apturēt nacionālos čempionātus, bet arī UEFA Čempionu līga šajā laikā aizvada vairāk nekā pusi apakšgrupu maču. Pasaules kausa norise Katarā ziemā, visticamāk, klubu kalendārus ietekmēs jau gadu pirms sacensībām, lai četrgades prestižāko sacensību norises sezonā klubu sacensības varētu sākties agrāk.

Šovasar Pasaules kausa norises laikā aktīvi izskanēja aicinājumi uz jaunu balsojumu par 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra norises vietu un šo tiesību atņemšanu Katarai, jo šīs kandidatūras uzvarā jau kopš balsojuma dienas plaši tiek pieminēta iespējama balsojuma dalībnieku korumpētība, bet Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī nesen paudis atbalstu sacensību norisei.

Platinī izteicies, ka ir "priecīgs", ka balsojis par Kataru, kaut arī viņa vārds tiek minēts saistībā ar iespējamo korupciju, jo futbola leģendas dēls tagad strādā kādā Kataras uzņēmumā.

Tāpat Platinī atbalsta arī 2018.gada Pasaules kausa norisi Krievijā, sakot, ka politiķi, aicinot šīs valsts militārās agresijas dēļ Ukrainā pārcelt sacensības uz citu valsti, "visu padara pārāk vienkāršu".

"Vācijas aviolīnija "Lufthansa" lido uz Maskavu, bet Pasaules kauss tur nedrīkst notikt?" vaicājis Platinī. "Es to nesaprotu."

Kā zināms, pēc pieciem gadiem, kad FIFA lems par 2026.gada Pasaules kausa rīkotāju likteni, organizatorus noteiks 209 biedru FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā bija līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!