Foto: AFP/Scanpix

Pēc skandalozās Itālijas A sērijas futbola čempionāta sestās kārtas spēles starp Turīnas "Juventus" un "AS Roma" komandām no darba pienākumiem līdz novembrim tiks atstādināts itāļu tiesnesis Džankluka Roki, kurš ir viens no vadošajiem savas valsts futbola soģiem.

Romas un Turīnas komandu duelī pagājušajā svētdienā Roki piešķīra trīs 11 metru soda sitienus un tikpat sarkanās kartītes, par ko futbola lietpratēji ir šokēti.

"Mana sirdsapziņa ir tīra," apgalvo spēles galvenais tiesnesis Roki, kurš iepriekšējo divu dienu laikā saņēmis lielu kritikas devu. Savukārt Itālijas Tiesnešu asociācija (AIA) izteikusi viedokli, ka spēlētāji laukumā pret tiesnešiem izturējušies aizskaroši, atsakoties pieņemt viņu lēmumus, kamēr citviet Eiropā, pēc AIA domām, šādas tendences nav vērojamas.

Viedokļi par iespējamo "Juventus" komandas ietekmi uz A sērijas spēlēm dalās, jo 2006.gadā sarunāto spēļu skandāls, kas tiek dēvēts par "Calciopoli", ir atstājis manāmas sekas.

"Manipulācijas par un ap tiesnešiem un komandām joprojām nav beigušās," pēc svētdien aizvadītā A sērijas līderu dueļa paudis itāļu politiķis Fabricio Čikito. Viņš atgādinājis, ka iepriekšējā skandālā bijušais Turīnas komandas ģenerālmenedžeris Lučiano Mogi izmantoja savu ietekmi un "Juventus" spēlēm izvēlējās komandai piemērotākos tiesnešus.

Turīnas komandas pašreizējais ģenerālmenedžeris Bepe Marota visas izskanējušās spekulācijas par manipulācijām ar tiesnešiem noliedz. "Viss notiek ārpus rāmjiem - kā mēs varam runāt par izmainītu turnīra gaitu brīdī, kad ir atlikušas 32 spēles?"

Par vienu no galvenajām tiesneša kļūdām skandalozajā spēlē tiek minēta 26.minūte, kad "AS Roma" brazīliešu spēlētājs Maikons savā soda laukumā pēc Andrea Pirlo centrējuma centās aizsargāt savu seju no bumbas trieciena, par ko itāļu soģis piešķīra 11 metru soda sitienu. Bijušais A sērijas tiesnesis Paulu Kasarins nosodījis Roki, nosaucot šo incidentu par lielāko kļūdu spēles gaitā.

Aizvadītajā spēlē "Juventus" tika pie panākuma ar rezultātu 3:2. "Juventus" komanda jauno A sērijas čempionāta sezonu sākusi ar sešām uzvarām pēc kārtas, bet "AS Roma" zaudējusi savus pirmos punktus šosezon.

Pēc sešām kārtām kopvērtējuma līdere ar maksimāli iespējamiem 18 punktiem ir "Juventus" komanda, kas par trim punktiem apsteidz "AS Roma". Par punktu mazāk ir "Sampdoria" vienībai, bet "Udinese" ir ceturtā ar 13 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!