Foto: LETA

Vācijas tiesa ceturtdien atļāvusi pret islāmistiem noskaņotajam futbola līdzjutēju grupējumam nedēļas nogalē rīkot kārtējo demonstrāciju.

Hannoveres administratīvā tiesa atzina, ka saskaņā ar vārda brīvību nesen izveidotajai futbola līdzjutēju apvienībai "Ho.Ge.Sa." (saīsinājums no "Hooligans gegen Salafisten" jeb "Huligāni pret salafistiem") ir tiesības rīkot sestdien iecerēto demonstrāciju.

Tomēr tiesa liedza rīkot Hannoverē gājienu, norādot, ka mītiņam jānotiek vienā konkrētā vietā un ka tas nedrīkst turpināties ilgāk kā četras stundas. Sagaidāms, ka uz šo mītiņu varētu ierasties 5000 cilvēku, un viņu pulcēšanās vietai atvēlēta kāda neizmantota autostāvvieta netālu no centrālās dzelzceļa stacijas.

Aizliegts izmantot arī jebkādus plakātus ar aizvainojošiem uzrakstiem, un organizatoriem uz katriem 30 mītiņa dalībniekiem jānozīmē viens atbildīgais.

Vienlaikus tiesa atzina, ka iecerētās akcijas moto - "Eiropa pret islāmisma terorismu" - nav aicinājums uz vardarbību, un arī rīkotāji stingri aicinājuši demonstrācijas dalībniekus būt miermīlīgiem.

Līdzīga demonstrācija, kuru "Ho.Ge.Sa." 26.oktobrī sarīkoja Ķelnē un uz kuru bija ieradušies 4500 cilvēku, izvērtās vardarbīgās sadursmēs ar policiju, kurās 49 kārtības sargi tika ievainoti.

Policija, bažījoties, ka demonstrācija var izvērsties sadursmēs ar islāma radikāļiem jeb tā dēvētajiem salafistiem vai ar kreisajiem ekstrēmistiem, sākotnēji pieņēma lēmumu to aizliegt, taču rīkotāji šo lēmumu pārsūdzēja. Tomēr varasiestādēm vēl ir tiesības apstrīdēt ceturtdienas spriedumu.

Vienlaikus ar futbola līdzjutēju demonstrāciju, kurā, domājams, piedalīsies arī galēji labējo organizāciju pārstāvji, policijai pieteiktas 18 kontrdemonstrācijas.

Līdzīgas demonstrācijas sestdien tika plānotas arī Berlīnē un Hamburgā, lai gan Hamburgas akciju atsaukuši paši vietējie futbola līdzjutēji. Savukārt, izskatot Berlīnes demonstrācijas pieteikumu, atklājies, ka tas ir viltots.

Pēc Ķelnes grautiņiem varasiestādes pauda lielu satraukumu par iespējamu masu kustību, kurā apvienotos iepriekš apolitiskie futbola huligāni un labējie ekstrēmisti, apdraudot drošību Vācijas pilsētu ielās.

Futbola līdzjutēju grupas jau kopš 2012.gada mēģināja izveidot apvienību starp vardarbīgi noskaņotajiem huligāniem, kas iepriekš bija savstarpēji naidīgi noskaņoti un bieži pirms vai pēc spēlēm rīkoja savstarpējus masu kautiņus pie futbola stadioniem.

Sociālie mediji, kurus "Ho.Ge.Sa." izmanto atbalstītāju piesaistīšanai, jau dažas minūtes pēc sprieduma pasludināšanas sāka "vārīties", simtiem aktīvistu solot ierasties uz gaidāmo demonstrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!