Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) otrdien paziņoja, ka vēlas, lai 2022.gada Pasaules kauss Katarā būtu īsāks un norisinātos no 26.novembra līdz 23.decembrim, tādā veidā izvairoties no svelmainajām vasaras temperatūrām, informē organizācijai tuvu stāvošs avots.

Tiesa, pati FIFA izvirzītos datumus neatklāj, taču tos oficiāli 19.martā Cīrihē apstiprinās organizācijas izpildkomiteja.

Kā aģentūru AFP informē vārdā nenosaukts avots, klubiem spēlētājus, lai tie varētu doties palīgā valstsvienībai, būtu jāatbrīvo līdz 19.novembrim, kas ir tikai nedēļu pirms sacensību sākuma.

"Mums jāizvēlas tas variants, kas būs izdevīgs lielākajai cilvēku daļai," iepriekš atzina Salmans bin Ebrahims al Halifa, minot, ka tiktu samazināts čempionāta norises dienu, nevis komandu vai maču skaits.

Kā zināms, Pasaules kausa finālturnīros piedalās 32 valstsvienības un mēneša garumā tiek aizvadīti 64 mači.

"Ir tikai viens risinājums - novembris/decembris," otrdien pēc tikšanās pauda FIFA ģenerālsekretārs Žeroms Valkē. Savukārt FIFA paziņojumā piebilst, ka piedāvātos datumus atbalstot visas sešas konfederācijas.

Lielākais šķērslis Katarā spēlēt futbolu ierastajā gadalaikā ir augstā temperatūra, kas vasarā var sasniegt 40 grādus pēc Celsija. Šāda temperatūra futbola spēlēšanu padarītu bīstamu dzīvībai.

Eiropas Klubu asociācija (ECA) iepriekš bija ierosinājusi turnīru rīkot maijā vai jūnijā, tādējādi netiktu pārrauti vai traucēti čempionāti Eiropas futbola lielvalstu līgās, kā arī Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Čempionu līgā.

Par FIFA pieņemto lēmumu Pasaules kausu rīkot gada nogalē Eiropas vadošie klubi ir "ļoti sarūgtināti", otrdien atzina Anglijas premjerlīgas ģenerāldirektors Ričards Skudamors.

"Ļoti sarūgtināti ir īstais apzīmējums tam, kā jūtas tie Eiropas klubi, kuri Pasaules kausā nodrošinātu lielāko daļu spēlētāju," skaidroja Skudamors, uzsverot, ka šāda datumu izvēle būs lielākā premjerlīgas norises sagraušana tās pastāvēšanas laikā.

Atšķirībā no citām pasaules līgām Eiropas nacionālajiem čempionātiem ir jāveic lielākās izmaiņas kalendārā, tādējādi tieši Eiropas klubi "cietīs visvairāk". Citas līgas nemaz tik ļoti neupurējas, uzskata Skudamors.

Lai arī Eiropas vadošie klubi pieprasījuši naudas kompensāciju gadījumā, ja Pasaules kauss netiks rīkots ierastajā vasaras gadalaikā, Skudamors atzina, ka premjerlīgas klubi šādu pieprasījumu neizvirzīs.

Ja Pasaules kauss norisinātos novembrī, spēlētāji un līdzjutēji izbaudītu patīkamu gaisa temperatūru - 25 grādi pēc Celsija, kas ir līdzīgi apstākļiem iepriekšējos finālturnīros.

FIFA ģenerālsekretārs vairākkārt norādījis, ka tiks ņemts vērā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lūgums nerīkot pasaules čempionātu futbolā vienā laikā ar 2022.gada olimpiskajām spēlēm.

Eiropas Padomes (EP) locekļi pagājušajā mēnesī izteica aicinājumu FIFA atkārtot balsojumu par 2022.gada Pasaules kausa finālturnīra rīkotāju valsti, jo lēmums šīs tiesības piešķirt Katarai bijis "nepārprotami kļūdains". Tikmēr pašreizējais FIFA prezidents Zeps Blaters uzsver, ka "būtu jānotiek zemestrīcei, lai lēmums tiktu mainīts".

Kā zināms, pēc pieciem gadiem, kad FIFA lems par 2026.gada Pasaules kausa rīkotāju likteni, organizatorus noteiks FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā tas bija līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!