Foto: F64

Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" Eiropas kausa turnīra otrā posma jeb "Top16" sacensību ceturtās kārtas mačā trešdien ar rezultātu 81:59 (24:18, 20:13, 21:17, 16:11) savā laukumā uzvarēja Čehijas klubu Nimburkas CEZ.

Latvijas klubam šis bija ļoti svarīgs panākums cīņā par vietu turnīra ceturtdaļfinālā, kas dod priekšrocības savstarpējos mačos ar Čehijas klubu. Četrās turnīra otrā posma cīņās Latvijas čempioni guvuši jau trīs uzvaras.

Ar 17 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām "VEF Rīga" rindās šajā mačā izcēlās lietuvietis Antans Kavaļausks, 15 punktus iekrāja amerikānis Ērls Roulends, bet pie 14 punktiem tika Kristaps Janičenoks. CEZ labā tikmēr 14 punktus guvis Pāvels Huška.


Maču daudz veiksmīgāk iesāka "VEF Rīga" komanda, kas ātri pārņēma cīņas vadības grožus savās rokās un izvirzījās vadībā ar 9:0. Lai arī pretinieki pirmos punktus guva tikai spēles trešajā minūtē, tas viņiem neliedza ceturtdaļas vidū pietuvoties vairs līdz tikai viena punkta atstatumam - 10:11. Minūti vēlāk rezultāts jau kļuva neizšķirts 13:13, tomēr nelielu pārsvaru laukuma saimniekiem izdevās saglabāt. Ceturtdaļas turpinājumā rīdzinieki divreiz pabija vadībā ar četru punktu pārsvaru, bet pirmo mača nogriezni pabeidza ar 24:18 savā labā.Otrajā ceturtdaļā pirmie punkti tika gūti vien otrās minūtes izskaņā, bet mazliet vēlāk "VEF Rīga" savu pārsvaru palielināja līdz deviņiem punktiem - 27:18. Neilgi pēc tam mājinieku pārsvars sasniedza desmit punktus, kas pēc tam divas reizes tika atjaunots. Četras minūtes līdz puslaika beigām "VEF Rīga" atradās vadībā ar 36:26. Lai arī neilgu brīdi mājinieku pārsvars bija 12 punktu izteiksmē, mazrezultatīvā otrās ceturtdaļas izskaņā rīdziniekiem neizdevās to nosargāt. Vien pateicoties ļoti veiksmīgi aizvadītai pēdējai ceturtdaļas minūtei, "VEF Rīga" atpūtā devās ar 13 punktu pārsvaru - 44:31.

2.puslaiks
Arī trešo ceturtdaļu veiksmīgāk sāka laukuma saimnieki, palielinot savu pārsvaru līdz 18 punktu atzīmei, no kā CEZ basketbolisti atlikušajā mača gaitā tā arī vairs nespēja atgūties. Trešās ceturtdaļas beigu daļā viesi bija pietuvojušies līdz 11 punktu atzīmei (47:58), tomēr vēl līdz tās noslēgumam "VEF Rīga" atkal bija vadībā ar +17 (65:48).Ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē neviena no komandām nevarēja atvērties uzbrukumā, kas par labu kalpoja laukuma saimniekiem, bet četras minūtes pirms mača beigām "VEF Rīga" bija vadībā ar 74:53. Cīņas izskaņā abu komandu rindās laukumā devās vairāki otrā plāna spēlētāji, bet mājinieku pārsvars tā rezultātā būtiski necieta.Abas komandas sacenšas otro reizi nedēļas laikā. Pirms nedēļas, pateicoties pārliecinoši aizvadītām pēdējām piecām minūtēm, "VEF Rīga" pieveica pretiniekus izbraukumā ar 85:80.Nedēļas laikā "VEF Rīga" papildināja sastāvu ar amerikāņu centra spēlētāju Džastinu Hemiltonu, uz kuru tiesības pagājušajā gadā ieguva Nacionālās basketbola asociācijas (
NBA
) čempionvienība Maiami "Heat", tomēr viņš vēl trešdien laukumā nedevās, jo joprojām nav saņemta brīvlaišanas vēstule no Horvātijas komandas Zagrebas "Cibona", kurā basketbolists iesāka sezonu.Kopš iepriekšējās spēles abām komandām bija spēles savos vietējos čempionātos. "VEF Rīga" "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā apspēlēja "Liepāja"/"Triobet" komandu (80:58), bet CEZ guva divas uzvaras Čehijas līgā, dodot iespēju laukumā doties plašam spēlētāju lokam.Vēl vienā J grupas spēlē otrdien Spānijas klubs Bilbao "Uxue" dramatiskā cīņā ar 61:60 izrāva uzvaru pār citu Spānijas vienību "Valencia Basket".J grupā pēc četrām kārtām trīs panākumi ir "VEF Rīga" kontā, pa divām uzvarām ir "Valencia Basket" un "Uxue" komandām, bet vienu uzvaru guvuši CEZ basketbolisti."VEF Rīga" ar CEZ komandu šosezon spēlē vienā apakšgrupā arī VTB līgā. Pirmoreiz šosezon abas komandas savā starpā tikās 18.novembrī, kad rīdzinieki viesos pēdējās sekundēs izcīnīja uzvaru ar 83:81.Komandas savstarpēji aizvadīs divu apļu turnīru, bet pēc tam pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots divu maču summā, bet finālā tiks aizvadīta viena spēle.Kā ziņots, apakšgrupu turnīrs rīdziniekiem izvērtās ļoti dramatisks un dalība nākamajā kārtā izšķīrās izbraukuma spēlē Francijā, kurā ar 69:67 tika pieveikta vietējā Lemānas "Sarthe Basket" komanda.Sacensību "Top16" fāzi "VEF Rīga" komanda sasniegusi otro gadu pēc kārtas, turklāt otro reizi šajā posmā sacenšas tieši ar "Valencia Basket" un CEZ vienībām. Pirms gada pirmās divas vietas grupā izcīnīja tieši "Valencia Basket" un CEZ, bet "VEF Rīga" pēc zaudējuma pēdējā mačā Spānijas vienībai, ko toreiz pārstāvēja arī latvietis
Rihards Kuksiks
, palika trešajā vietā un ceturtdaļfinālu nesasniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!