Foto: F64

Latvijas basketbola klubs "VEF Rīga" otrdien izšķirošajā spēlē par iekļūšanu ULEB Eiropas kausa ceturtdaļfinālā piedzīvoja zaudējumu un izstājās no šī turnīra.

Izšķirošajā mačā "VEF Rīga" ar rezultātu 65:76 (22:13, 14:24, 17:14, 12:25) izbraukumā piekāpās Spānijas klubam Bilbao "Uxue Basket", kas iekļuva ceturtdaļfinālā.

Rīgas komandā rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Antans Kavaļausks, 11 punktus guva Kaspars Bērziņš, bet pa 10 punktiem sameta Ērls Roulends un Kristaps Janičenoks.

Pēc neveiksmīgiem abu komandu uzbrukumiem Viljams Danielss atklāja mača rezultātu, tomēr mājinieki ar sarežģītu pustālo metienu panāca izlīdzinājumu. Danielss turpināja spēlēt agresīvi un precīzi groza tuvumā, bet tad pēc labas aizsardzības Roulends ātrā uzbrukumā gūst divus punktus (6:2). Laukumā ritēja diezgan nervoza cīņa, bet četru punktu pārsvars "VEF Rīgai" saglabājās. Nākamajās epizodēs Danielss bija precīzs no tālās distances un Kaspars Bērziņš divas reizes iemeta no groza apakšas, panākot 17:10.

"Uxue Basket" komanda ar soda metieniem atguva trīs punktus, bet trešdaļas noslēgumā Roulends bija precīzs no tuvas distances, un tad Bertāns uzbrukuma pēdējā sekundē iemet tālmetienu – 22:13.

Otrā ceturtdaļa iesākās ar Roulenda pārtverto bumbu un tās triecienu grozā no augšas. Rīdziniekiem spēle padevās, kas palīdzēj iekrāt 14 punktu pārsvaru (27:13). Tomēr Alekss Mumbru iemeta tālmetienu Bilbao komandai un Roulends brīdi vēlāk saņēma nesportisko piezīmi, kas mājiniekiem palīdzēja pietuvoties līdz septiņu punktu deficītam. Pretinieku izrāvienu apturēja Antans Kavaļausks, kurš trieca bumbu grozā no augšas, bet Dairis Bertāns iemeta abus soda metienus. "Uxue Basket" aizsardzībā atrada veidu kā apturēt rīdzinieku uzbrukumu un lēnām samazināja "VEF Rīga" pārsvaru, un līdz puslaika pārtraukumam viņiem izdevās izvirzīties vadībā (37:36).

Otrās ceturtdaļas izskaņā Bērziņš pēc neprecīza metiena izcīnīja atlēkušo bumbu un nez kāpēc meta uzreiz pa grozu pāri visam laukumam, lai gan vēl tobrīd apmēram 6 sekundes bija atlikušas. Bilbao basketbolisti pēdējo iespēju neizmantoja, un pēc pirmajām 20 minūtēm viņiem bija viena punkta pārsvars.

Otrais puslaiks iesākās haotiskā cīņā, un pirmos punktus guva "VEF Rīga", kad Kristaps Janičenoks realizēja 2+1 gājienu. Raulss Lopess ar tālmetienu atguva vadību Bilbao komandai. Tad arī Bertāns iemeta tālmetienu, bet turpinājumā komandas apmainījās ar punktu guvumiem (47:47). Pēc spāņu kluba diviem punktiem no groza apakšas Donāts Zavacks atbildēja ar tālmetienu, bet Bērziņš iemeta vienu no diviem soda metieniem – 51:49. Mājinieki pēc brīža ar kārtējiem diviem sodiņiem izlīdzināja rezultātu, bet 0,2 sekundes pirms trešās ceturtdaļas beigām mājinieki "iespiež" Janičenoku, un tiesneši iedeva sodu. Janičenoks realizēja abus soda metienus un pēc trim trešdaļām rezultāts bija 53:51 "VEF Rīga" labā.

Pēdējās desmit minūtes iesākās ar Kavaļauska diviem punktiem no groza apakšas, bet tad Danielss kļūdījās un pārkāpa noteikumus, saņemot nesportisko sodu. Divus sodus mājinieki iemeta, bet aizsardzību rīdzinieki noturēja. Janičenoks nākamajā uzbrukumā aukstasinīgi iemeta tālmetienu, bet mājinieki vēlāk divus punktus ar "slam dunk" atguva (60:57). Komandas apmainījās ar punktu guvumiem - mājinieki iemeta kuriozu divpunktu, bet Kavaļausks agresīvi nospēlēja groza apakšā (60:57). Mumbru ar tālmetienu rezultātu izlīdzināja, bet Bērziņš otrā laukuma galā guva divus punktus ar sodu. Bilbao komanda iemeta divus punktus, tad Bērziņš saņēma ceturto piezīmi, bet tad, ejot uz soliņu, nosūta bučas līdzjutējiem. Tiesneši nez kāpēc iedeva tehnisko piezīmi un centra spēlētājam spēle bija noslēgusies.

"Uxue Basket" komanda pēc visiem pavērsieniem ieguva trīs punktu pārsvaru, tomēr Kavaļausks ar diviem soda metieniem šo pārsvaru samazināja. Hamiltons mājiniekiem pēdējās uzbrukuma sekundēs atjaunoja trīs punktu pārsvaru, tomēr rīdziniekiem savos uzbrukumos bumbu grozā dabūt neizdevās. Arī atlikušajās sekundēs veiksme bija mājinieku labā, izcīnot uzvaru 76:65.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!