Foto: AP/Scanpix
FIBA 3 pret 3 kustība Eiropā aizsākās 2011. gada augustā, kad ar ''FIBA Europe'' gādību Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā un Kauņā (Lietuvā) tika aizvadīti pirmie divi 3x3 turnīri. Divu gadu laikā FIBA organizētās 3 pret 3 sacensības attīstījušās milzu soļiem, aptverot Dienvidamerikas, Āzijas un Eiropas lielākās pilsētas. Tagad, kad ielu basketbols ir atstājis paliekošas pēdas ne vien Eiropas, bet arī pasaules basketbola kartē, tiek skaļi runāts par šī sporta veida iekļaušanu olimpisko spēļu programmā.

Koncepcija – basketbols visiem! – kopš kustības aizsākšanas kalpojis kā fundamentāla pamatnostādne 3 pret 3 turnīru rīkošanā. "Mūsu mērķis ir dot cilvēkiem iespēju spēlēt basketbolu un iesaistīt visus šī lieliskā sporta veida aktivitātēs," pirms diviem gadiem deklarēja toreizējais "FIBA Europe" ģenerālsekretārs Nars Zanolins.

3x3 sniedz iespēju sevi pierādīt visiem neatkarīgi no vecuma, nacionalitātes, dzimuma vai prasmju līmeņa. Jau kopš turnīra pirmsākumiem sacensību rīkotāji pasvītrojuši ratiņbasketbola svarīgumu, ļaujot cilvēkiem ratiņkrēslos startēt atsevišķā grupā un bez dalības maksas. Tāpat sacensību organizatori pirms katra posma dod iespēju ikvienam interesentam pāris stundas iejusties spēlētāju ādā un izmēģināt īpašo grīdas segumu, kā arī "piešaut" grozus.

Pēc ievērojamās atsaucības 2011. gada vasaras pirmajos posmos Slovēnijā un Lietuvā turnīrs ģeogrāfiski izpletās, 2012. gada vasarā sarīkojot basketbola svētkus Spānijā, Čehijā, Rumānijā, Anglijā, Latvijā, Nīderlandē un vēl citās valstīs. FIBA 3x3 turnīros pērnajā vasarā spēlētāju un viesu statusā piedalījās tādi cilvēki kā Vlade Divacs, Horhe Garbahosa un Šarūns Marčuļonis (vīri, kas basketbola zinātājiem komentārus neprasa), kā arī labākie pasaules "dankeri", Džastinu Dārlingtonu, Porteru Meiberiju un mūsu pašu Kristapu Dārgo ieskaitot.

Atšķirībā no iepriekšējām divām vasarām, kad 3x3 kustība sastāvēja no atsevišķiem pasākumiem dažādās Eiropas pilsētās, šogad 3x3 startēs zem vienojošā nosaukuma "EuroTour" ar deviņu posmu turnīru, kura noslēgumā labākās komandas mērosies sacentīsies Eiropas tūres finālturnīrā Budapeštā.

"3x3 basketbols straujiem soļiem iezīmējas un kļūst par konkurētspējīgu organizēto komandu sporta spēli, un potenciālā iespēja tikt iekļautiem Olimpisko sporta spēļu programmā nodrošinās konstantu progresu pareizajā virzienā," tā FIBA pašreizējais ģenerālsekretārs Kamils Novāks.

3x3 basketbols Rīgā risināsies 3. un 4. augustā pie Brīvības pieminekļa. Pieteikties turnīram iespējams portālā DELFI un draugiem.lv. Seko 3x3 profiliem sociālajos tīklos, piedalies konkursos un laimē vērtīgas balvas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!