Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Otrdien, 1.oktobrī, ar spēlēm Valmierā un Jūrmalā sāksies "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) 23.čempionāts, kurā piedalīsies 12 komandas, kas ir atkārtots otrs lielākais dalībnieku skaits turnīrā.

Vairāk komandu LBL bija tikai 1994.gada sezonā, kad čempionātā spēlēja 14 komandas, bet 12 komandas spēlēja arī 1995.gadā.

LBL pirmās divīzijas turnīrā jaunajā sezonā spēlēs 11 komandas - "VEF Rīga", "Ventspils", "Valmiera", "Barons kvartāls", "Jēkabpils", "Liepāja"/"Triobet", LU, "Jelgava", "Jūrmala/Fēnikss", biznesa augstskola "Turība", "Saldus" un Latvijas U-18 izlase.

Regulārajā čempionātā tiks aizvadītas 194 intriģējošas cīņas, bet vairāk nekā divi desmiti maču notiks izslēgšanas cīņās. Jaunajā sezonā divas spēles nedēļā tiešraidē translēs portāls "Delfi". Viens no mačiem tiks pārraidīts darba dienās, bet otra - nedēļas nogalē.

Regulārā čempionāta sešu pirmo vietu ieguvēji iegūs tiesības piedalīties izslēgšanas turnīrā. Ceturtdaļfināla un pusfināla sērijas šosezon pagarinātas – cīņa ritēs līdz trim uzvarām. Finālsērija, kā ierasts, līdz četrām uzvarām.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu komandu sastāvos startam LBL čempionātā, kā arī savas prognozes.

"VEF Rīga"


Foto: F64

Latvijas čempionvienībā "VEF Rīga" pirms gaidāmās sezonas notikušas pamatīgas izmaiņas sastāvā.

Lietuvas speciālista Ramūna Butauta vadītajā komandā vairs nespēlēs pagājušās sezonas amerikāņi Ērls Roulends un Viljams Denjelss, kā arī lietuvieši Antans Kavaļausks un Donāts Zavacks. Tāpat karjeru Spānijā turpinās Dairis Bertāns, bet vēlmi pamest komandu izteicis Kaspars Bērziņš, kurš gan palicis sastāvā.

Savukārt "VEF Rīga" komandu papildinājuši leģionāri Denjels Brauns, Entveins Robinsons un Gani Lavals. Tāpat rīdzinieki uz trim gadiem pagarinājuši līgumu ar vienu no Latvijas U-20 izlases līderiem Jāni Bērziņu, kurš atgriezies no īres "Valmieras" komandā, no "Ventspils" komandas papildinājuši sastāvu ar Artūru Bērziņu, no "Valmieras" pievienojies Viktors Iļjins, bet pēdējais jaunums "VEF Rīga" komandā ir Lietuvas izlases aizsargs Toms Delininkaitis.

Tikmēr komandā palikuši Kristaps Janičenoks, Gatis Jahovičs, Artūrs Strēlnieks, kā arī jaunie spēlētāji Kristaps Pļavnieks, Ivars Rihards Žvīgurs, Dāvis Geks un Anžejs Pasečņiks, kuriem paredzams varētu būt lielāka loma.

"Delfi Sports" prognoze: "VEF Rīga" bez problēmām iekļūs LBL finālā, kur aizstāvēs čempionu titulu arī šajā sezonā.

"Ventspils"

Foto: DELFI

Vairākas izmaiņas notikušas arī Latvijas vicečempionu "Ventspils" sastāvā. Komandu arī šajā sezonā vadīs Roberts Štelmahers, kura rīcībā ir 14 basketbolisti.

Šajā starpsezonā "Ventspili" pametuši leģionāri Folarins Kempbels un Donalds Simss, kā arī Mārtiņš Meiers, kurš devies uz Vācijas līgu, un Artūrs Bērziņš, kurš pievienojies sīvākajiem konkurentiem "VEF Rīgai".

Tikmēr klāt nākuši uzbrucēji Māris Gulbis (no "Barons kvartāls") un Artjoms Butjankovs (no "Valmiera") kā arī leģionāri Kristofers Feibers un Lorenco Viljamss.

Savukārt sastāvā palikuši Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) draftētais Jānis Timma, Akselis Vairogs, Sandis Valters, Mārtiņš Laksa, Ronalds Zaķis, Dāvis Lejasmeiers, Eiropas U-20 vicečempions Andrejs Gražulis, Toms Leimanis, Edgars Štelmahers un Iļja Gromovs.

"Delfi Sports" prognoze: Arī šajā sezonā LBL sagaida fināls, kurā "Ventspils" spēkosies pret "VEF Rīgu", un arī šoreiz ventspilniekiem būs jāsamierinās ar sudraba medaļām.

"Valmiera"

Foto: F64

Pēc aizvadītajā sezonā izcīnītajām bronzas medaļām par Vara Krūmiņa vadītās "Valmieras" komandas spēlētājiem radās liela interese.

"VEF Rīga" pēc sezonas un Eiropas U-20 čempionāta atcerējās par izīrēto Jāni Bērziņu, kā arī vēlāk klubam piesaistīja līdzšinējo valmierieti Viktoru Iļjinu. Pāvels Veselovs sākotnēji vēlējās doties uz ārzemēm, taču vēlāk noslēdza līgumu ar "Jēkabpils" vienību, bet viens no rotācijas spēlētājiem Kalvis Krūmiņš pārcēlās uz Jūrmalas komandu.

Klāt "Valmierai" nācis līdzšinējais "Latvijas Universitātes" spēlētājs Kristaps Dārgais, kurš ir pasaules līmeņa "slam dunk" konkursu dalībnieks, kā arī Zintis Plivda, kurš pagājušajā sezonā spēlēja Vācijas zemākās līgas klubā un Baltkrievijas premjerlīgā. Jaunais basketbolists Edgars Lasenbergs arī pievienojies "Valmierai".

Komandā turpinās spēlēt Raimonds Gabrāns, Jānis Kaufmanis, Edmunds Elksnis, Sandis Amoliņš, Jānis Engers, Māris Ziediņš, Elvis Saulītis.

"Valmieras" galvenais treneris Krūmiņš portālam "Delfi" stāstīja, ka tiek meklēts pastiprinājums uzbrucēja pozīcijā, taču sezonu klubs sāks šādā sastāvā.

"Delfi Sports" prognoze: Aizvadītās sezonas bronzas medaļas ieguvēji arī šogad ir pretendenti uz šo godalgu, taču šogad citi gribētāju uz trešo vietu LBL nav kļuvuši vājāki.

"Barons kvartāls"


Foto: F64

Kā ierasts "Barons kvartāls" komanda sezonu sāks bez leģionāriem, bet galvenais treneris Mārtiņš Gulbis neslēpj, ka sezonas laikā, visticamāk, tiks meklēti pastiprinājumi.

Pagaidām komandas sastāvā ir tikai 10 spēlētāji. Sastāvā palikuši Andris Epners, Ilmārs Bergmanis, Gatis Epners, Salvis Mētra, Jēkabs Rozītis un Dāvis Zonne.

No "Ventspils" sistēmas klāt nācis Dāvis Čoders, kurš aizvadītās sezonas bija izīrēts "Jūrmala"/"Fēnikss" komandai, līdzšinējais "Turības" spēlētājs Kārlis Apsītis, no Jūrmalas pievienojies Roberts Mednis, kā arī LU pabeigušais Harijs Rubenis.

No "Barons kvartāls" aizgājuši abi amerikāņi Tailers Keins un Džamars Digss, lietuvietis Deivids Duļķis, Māris Gulbis (uz "Ventspili"), Artūrs Brūniņš, Aigars Šķēle (uz "Jūrmala"/"Fēnikss"), Nauris Miezis (uz "Saldus") un Rihards Pāže.

"Delfi Sports" prognoze: Ja sezonas laikā komandai nāks klāt pastiprinājums, tad tā var pretendēt uz bronzas medaļām, taču bez tā komandai sezona var būt diezgan smaga.

"Jēkabpils"


Foto: F64

Pagājušajā sezonā "Jēkabpils" komanda sevi pieteica pietiekami skaļi, tomēr iesaistīties cīņā par medaļām tā arī neizdevās. Edgara Tetera trenētā komanda izstājās LBL izslēgšanas cīņu ceturtdaļfinālā, tomēr šajā starpsezonā tika piesaistīti spēlētāji, kas varētu ļaut iesaistīties cīņā par medaļām.

Jēkabpilieši no "Valmieras" pārvilināja Pāvelu Veselovu, bet Latvijas līgā atgriezīsies Kaspars Cipruss un Mārtiņš Kravčenko. No LBL 2.divīzijas komandas "VEF/LSPA" pievienojies arī Jānis Pozņaks. Tāpat komandā šobrīd ir divi leģionāri - Trojs Māršals Bārnijs un Kamerons Randlss.

"Jēkabpilī" turpinās spēlēt Rinalds Sirsniņš, Mihails Hlebovickis, Edgars Leja un Artis Arnītis. Tikmēr šajā klubā vairs nebūs redzami abi amerikāņi Pīdžejs Hils un Tods O'Braiens, kā arī Jurijs Aleksējevs (uz Ukrainas līgu), Kristaps Mediss (uz "Jūrmala"/"Fēnikss"), Aigars Vītols un Krists Pīternieks (uz "Saldus").

"Delfi Sports" prognoze: Ar "Valmieras" un "Barons kvartāls" komandām cīnīsies par trešo līdz piekto vietu LBL regulārajā čempionātā. Noteikti iesaistīsies cīņā par medaļām.

"Latvijas Universitāte"


Foto: F64

Latvijas Universitāti absolvējuši un basketbola komandu pametuši ir vairāki vienības līderi.

Viennozīmīgi, lielākais zaudējums ir līdzšinējais līderis Žanis Peiners, kurš pārcēlies uz Ukrainu, tāpat sāpīga ir arī Harija Rubeņa aiziešana uz "Barons kvartāls" un Kristapa Dārgā pievienošanās "Valmierai". Šie trīs basketbolisti aizvadītās sezonas bija tie, kas "vilka" komandu uz priekšu, un palīdzēja tai divus gadus pēc kārtas iekļūt izslēgšanas spēlēs.

LU komandas galvenajam trenerim Artūram Visockim - Rubenim šogad rīcībā būs šādi basketbolisti: Armands Ginters, Roberts Jaunozols, Mārcis Vītols, Rihards Zēbergs, Klāvs Strazdiņš, Visvaldis Bikše, Pēteris Rēķis, Ingars Aizpurs, Dmitrijs Brizgalovs, Artūrs Lūsis, Mārtiņš Darģis, Jānis Eiduks, Ingvars Lerķis, Armands Ošiņš, Niks Saknītis. Šie noteikti ir tie spēlētāji, kur vēlēsies sevi pierādīt Latvijas spēcīgākajā līgā.

"Delfi Sports" prognoze: Līdz ar līderu aiziešanu LU komanda vairs nepretendē uz vietu pirmajā sešiniekā un jaunajā sezonā cīnīsies par vietu labāko desmitniekā.

"Jūrmala"/"Fēnikss"


Jūrmalas komandas lielākais pastiprinājums šajā starpsezonā ir galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. Tikmēr sastāvs ir krietni citādāks nekā pērn.

"Jūrmala"/"Fēnikss" rindās turpinās spēlēt ilggadējais līderis Atis Ozols, tāpat arī Ervīns Jonāts un Jānis Dilevka, kā arī Robers Stumbris, Raitis Liepa, kamēr klāt nākuši amerikāņu centrs Tairons Lī, Uģis Pinete (no "Ventspils"), Kalvis Krūmiņš (no "Valmiera"), Kristaps Mediss (no "Jēkabpils"), Aigars Šķēle (no "Barons kvartāls"), Mārtiņš Šteinbergs (no "Turība"), Mārtiņš Rozenbergs (no "VEF/LSPA").

Sastāvā lielākie zaudējumi ir uzbrucējs Roberts Mednis, amerikāņu saspēles vadītājs Kens Brauns un Dāvis Čoders.

"Delfi Sports" prognoze: Jūrmalnieki iesaistīsies cīņā un, visticamāk, arī iegūs pēdējo vietu izslēgšanas spēlēs.

"Jelgava"

Foto: F64

"Jelgavas" komandā lielas izmaiņas, salīdzinot ar pagājušo sezonu nav. Vienību turpinās vadīt Mareks Bajārs, bet komandas kodols ir saglabājies.

No aizvadītās sezonas sastāva palikuši vairāki līderi - Edgars Krūmiņš, Andris Justovičs, Artūrs Dušelis, kā arī Lauris Mizis, Kristaps Kanbergs, Sandis Silavs un Gatis Justovičs.

Pie nozīmīgākajiem pastiprinājumiem pieskaitāmi Edgars Čunda, Artūrs Bricis (no "Liepāja"/"Triobet") un Armands Seņkāns, kuram bija teicama sezona LBL 2.divīzijā.

"Jelgavā" spēlēs arī Armands Gražulis, Jēkabs Roziņš, Roberts Strazdiņš, Uvis Strogonovs, Jānis Bērziņš, Kaspars Paegle.

"Delfi Sports" prognoze: Tāpat kā aizvadītajā sezonā "Jelgava" neiekļūs izslēgšanas spēlēs un cīnīsies par 7. līdz 10. 

"Liepāja"/"Triobet"


"Liepāja"/"Triobet" komandas galvenā trenera amatu pārņēmis Uvis Helmanis, cerot to atgriezt izslēgšanas spēlēs.

Liepājas komandai vasarā no "VEF Rīga" pievienojās Lauris Blaus, kā arī klāt nācis amerikānis Kingslijs Oguči. Tikmēr lielas cerības tiek liktas uz Eiropas U-20 vicečempionu un vienu no U-20 izlases līderiem Ingu Jakoviču.

Sastāvā palikuši arī Roberts Freimanis, Roberts Krastiņš, Roberts Krūmiņš, Renārs Magone, Artis Ate, Kristaps Miglinieks, Toms Leiteris un Arnolds Helmanis.Komandā vairs nav ne viena leģionāra, kuru pagājušajā sezonā Liepājā netrūka. Tāpat uz Jelgavu devies Artūrs Bricis. Arī garākais Latvijas basketbolists Pāvels Pastušena Liepājā vairs nespēlēs. 

"Delfi Sports" prognoze: Tāpat kā "Jelgava" cīnīsies par 7.līdz 10.vietu, un tikai lielas veiksmes gadījumā var iekļūt izslēgšanas spēlēs.

Biznesa augstskola "Turība"


Foto: DELFI

Arī šogad biznesa augstskolas "Turība" komanda, kuru turpina trenēt Arnis Vecvegars, būs viena no LBL pastarītēm.

Komandu pametis pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Kārlis Apsītis (uz "Barons kvartāls"), kā arī Mārtiņš Šteinbergs (uz "Jūrmala"/"Fēnikss").

"Turības" komandu nākamajā sezonā pārstāvēs Kārlis Mediss, Arnis Ate, Elvis Endzels, Mikus Sokolovs, Jānis Antrops, Guntis Sīpoliņš, Oskars Liepiņš, Juris Kalniņš, Matīss Rudmiezis, Rihards Adiņš, Elvijs Mičulis, Dāvids Kārlis Muižnieks, Sandis Bēts, Jānis Pavlovskis, Rūdolfs Strādnieks, Mārtiņš Vīņauds.

"Delfi Sports" prognoze: varētu iesaistīties cīņā par desmito pozīciju, taču pagaidām reālākā pozīcija šai komandai ir 11.

Latvijas U-18

Foto: AFI

Trešo gadu pēc kārtas LBL 1.divīzijā spēlēs U-18 izlase - šosezon 1996./1997.gadā dzimušie basketbolisti. Komandai ir īpašs statusā - tās dalībniekiem atļauts LBL vai LBL 2.divīzijas turnīros pārstāvēt arī savas sporta skolas vai komandas.

Pagaidām nav oficiāli paziņots, kas komandu trenēs, taču sastāvs gan ir pieejams.

Latvijas U-18 sastāvs: Artis Arnītis, Rauls Avenītis, Klāvs Čavars, Rendijs Feikners, Artūrs Grīnbergs, Ričards Kolāts, Rihards Lomažs, Ričards Melderis, Ervīns Mežnieks, Rūdolfs Strādnieks, Gustavs Treimanis.

"Delfi Sports" prognoze: Komandai vieta turnīra tabulā nav svarīga, galvenais ir spēļu prakse. Protams, ka augstāk par pēdējo vietu neizdosies pakāpties, tomēr galvenā intriga šai komandai būs vai izdosies izcīnīt arī kādu uzvaru. 

"Saldus"

Foto: DELFI

Pēdējos gados saldenieki lielo basketbolu baudīja "VEF Rīga" viesizrāžu laikā, tagad paši kļuvuši par pilntiesīgiem LBL dalībniekiem.

"Saldus" komandu debijas sezonā LBL pirmajā divīzijā vadīs Madars Roga, un komanda saglabājusi pagājušās sezonas kodolu, kas veiksmīgi spēlēja otrajā divīzijā.

Klāt nācis Krists Pīternieks (no "Jēkabpils"), Nauris Miezis (no "Barons kvartāls"), Kārlis Pauls Lasmanis (no "Ventspils Augstskola) un Jevgeņijs Minčenko ("Liepājas Lauvas 2")

Saldū spēles arī Davis Pabērzs, Sandris Vītols, Juris Patmalnieks, Jurģis Jurenovskis, Dāvis Gūtmanis, Edgars Buiķis, Mārtiņš Reķis, Krišjānis Valters, Miks Ķenavs, Roberts Šmīdriņš, Jānis Līcītis, Emīls Kravinskis.

"Delfi Sports" prognoze: komanda cīnīsies par 10.pozīciju ar "Turību" un LU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!